ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχεται η αξιολόγηση του Χ.Α. από τον οίκο FTSE

02:14 - 20 Σεπ 2011 | Επιχειρήσεις
Θα υποβαθμιστεί ή όχι, η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας;

Θέμα ολίγων ημερών (σ.σ. συγκεκριμένα μέχρι τις 21/9) είναι η απόφαση του οίκου FTSE αν θα υποβαθμίσει το Χρηματιστήριο της Αθήνας ή όχι. Στο πλαίσιο του πρόσφατου roadshow στο Λονδίνο ο πρόεδρος του X.A. κ. Σ. Λαζαρίδης είχε δηλώσει ότι ο οίκος FTSE θα τοποθετήσει την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά εκεί που θέλουν οι επενδυτές. Το θέμα παραμένει ανοιχτό, αν και η διοίκηση του Χ.Α. θέλει να ελπίζει ότι το ενδεχόμενο αυτό μπορεί να αποτραπεί στο τέλος. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την αύξηση της συναλλακτικότητας στο Χ.Α., παρά την κρίση και την ύφεση.

Μπορεί να μην αποτυπώνεται στον τζίρο, αλλά παρατηρείται σημαντική αύξηση μήνα με τον μήνα. Ο λόγος που δεν αποτυπώνεται στις συναλλαγές είναι ότι οι τιμές των μετοχών έχουν μειωθεί αισθητά. Από την άλλη, ο FTSE θαπρέπει να αξιολογήσει την ισχυρή παρουσία των ξένων funds στην ελληνική αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι η θέση του αμερικανικού fund Silchester προσεγγίζει το 10,210% και την περασμένη Παρασκευή το fund Capital Research αύξησε τη συμμετοχή του στον ΟΠΑΠ σε 11,54% από 14,7%. Και τα δύο funds αποτελούν ισχυρούς μετόχους μειοψηφίας μετά το Δημόσιο.

Τέλος, όσο πλησιάζουν οι αποκρατικοποιήσεις, εκτιμάται ότι θα τονώνεται και το ενδιαφέρον για το Χ.Α. Πάντως, το Χρηματιστήριο της Αθήνας πληροί πια όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει ο οίκος FTSE κι αν την «πληρώσει» τελικά, θα έχει να κάνει με τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας.

 
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 18:41 - 20 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.