ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατά των deals με ελληνικές τράπεζες οι ξένοι μέτοχοι μειοψηφίας

00:20 - 27 Σεπ 2011 | Επιχειρήσεις
Στα τάρταρα έχουν βρεθεί οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών…
Οι ξένοι μέτοχοι των τραπεζών έχουν στείλει σαφές μήνυμα στις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων να μην προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις με ελληνικές τράπεζες. Ο λόγος είναι οι ζημιές, η μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα και τα προβλήματα σε κεφαλαιακή επάρκεια κι αυτό προκύπτει πια - δηλαδή το πόσο έχουν επιβαρυνθεί ή πρόκειται να επιβαρυνθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών- από την εικόνα τους στο ταμπλό.

Μεγαλύτερο κούρεμα απ' ό,τι υπολογίζεται, διάσωση των τραπεζών, κρατικοποίησή τους και γενικότερα τη γενναία ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας προκειμένου να καταστούν βιώσιμα σχήματα, προεξοφλεί η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έχει γυρίσει στο 1995 και οι τράπεζες στο... μακρυνό 1993. Η εικόνα στο ταμπλό είναι μαγική, σχολιάζουν χρηματιστές. Οι αποτιμήσεις των τραπεζών στο ταμπλό διαμορφώνονται πολύ χαμηλότερα, διότι το 1993 υπήρχαν άλλες τράπεζες, όπως η Εργασίας και η Τράπεζα Αθηνών. Οι αποτιμήσεις ήταν διαφορετικές, διότι δεν είχαν μεσολαβήσει οι αυξήσεις κεφαλαίου και τα μερίσματα που μεσολάβησαν ή διανομή δωρεάν μετοχών που άλλαξε τους συσχετισμούς των αποτιμήσεων. Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, διότι τέτοια μακρόσυρτη βουτιά δεν έχει γίνει ποτέ στο ταμπλό. Η κεφαλαιοποίηση της Eurobank, για παράδειγμα, υπολείπεται από αυτή του Τιτάνα και θυμίζει περισσότερο αποτίμηση μεσαίας κεφαλαιοποίησης εισηγμένης. Στην αγορά «καλοθελητές» έβλεπαν και την «καταστροφή», για deals που δεν πρόκειται τελικά να υπαχθούν, αφού η υπαγωγή στον μηχανισμό στήριξης είναι δεδομένη.

Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσε το δημοσίευμα του «R» ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις μετοχών, αφού η κρατική επιχορήγηση περιορίζεται και μάλιστα δραστικά. Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί, θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι οι επενδυτές θα αναζητήσουν νέα επίπεδα στήριξης. Σημειωτέον ότι πριν από δύο χρόνια η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου των ταμείων σε μετοχές άγγιζαν τα 2,6 δισ. ευρώ και πλέον διαμορφώνεται κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

Η αγορά έχει στραμμένη την προσοχή της στην αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με την γερμανίδα Καγκελάριο κυρία Ανγκέλα Μέρκελ, από την οποία η ελληνική κυβέρνηση περιμένει να υπάρξουν καλά αποτελέσματα. Με δεδομένο ότι το BBC προβλέπει «κούρεμα» του χρέους σε ποσοστό 50% και ενίσχυση του EFSF με κεφάλαια της τάξης των 2 τρισ. ευρώ, θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις στις επόμενες πέντε με έξι εβδομάδες. Για την ιστορία και μόνο, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι μετά τη συμμετοχή του στο EcoFin της Πολωνίας ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, είχε συστήσει στην Ευρώπη να κινηθεί άμεσα και μάλιστα σε διάστημα μερικών εβδομάδων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Σημειωτέον ότι άλλα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου έκαναν λόγο και για ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, την οποία η Γερμανία ούτε καν θέλει να ακούει.
Στ.Κ.Χαρίτος
Τελευταία τροποποίηση στις 20:49 - 27 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.