ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βόμβα μεγατόνων η πιθανή κατάρρευση του Thomas Cook για τον ελληνικό τουρισμό!

02:52 - 24 Νοε 2011 | Επιχειρήσεις
Καθώς μέσω του κορυφαίου αυτού ταξιδιωτικού ομίλου διακινούνται πάνω από 1 εκατομμύριο τουρίστες στη χώρα.
Βόμβα πολλών μεγατόνων η είδηση που “έσκασε” μόλις προχθές και αφορούσε στο δεύτερο μεγαλύτερο ταξιδιωτικό όμιλο της Ευρώπης... Το ενδεχόμενο επικείμενης κατάρρευσης του Thomas Cook προκαλεί “σύγκρυο” στην ελληνική τουριστική αγορά, αφού η πιθανή χρεοκοπία του θα σημάνει την αλλαγή του τουριστικού “χάρτη” όλης της Ευρώπης. Τουριστικοί παράγοντες κάνουν λόγο για καταστροφικές συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό, σε περίπτωση “λουκέτου", καθώς μέσω του κορυφαίου αυτού ταξιδιωτικού ομίλου διακινούνται πάνω από 1 εκατομμύριο τουρίστες στην Ελλάδα.

 

Τα συναισθήματα των ανθρώπων της αγοράς είναι διχασμένα. Από τη μία επικρατεί πανικός, δεδομένης της θετικής εικόνας που παρουσιάζει ο κλάδος του τουρισμού στην Ελλάδα, η οποία εκτιμάται ότι θα αλλάξει ριζικά, εάν ο Thomas Cook κατεβάσει οριστικά τα ρολά και από την άλλη, επικρατεί σχετικός εφησυχασμός δεδομένου ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο η τουριστική σεζόν στη χώρα διατηρείται σε σταθερά επίπεδα, ούτε ανοδικά ούτε πτωτικά, καθώς οι χειμερινές αποδράσεις στην Ελλάδα δεν αποτελούν το "φόρτε" των τουριστών.

 

Ωστόσο, όπως και να χει, όλος ο ελληνικός τουριστικός κλάδος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από το "λουκέτο" ή την επιβίωση του κορυφαίου αυτού ταξιδιωτικού ομίλου, μετά και την αναβολή που έλαβε η δημοσιοποίηση των ετήσιων οικονομικών του αποτελεσμάτων, αφότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές. Υπάρχουν δε και οι αισιόδοξοι της υπόθεσης, οι οποίοι θεωρούν ότι η χρεοκοπία ενός τέτοιου ομίλου δεν μπορεί να είναι μονόδρομος! Συνεπώς, όπως υποστηρίζουν, οι τράπεζες ή άλλοι κορυφαίοι όμιλοι του ιδίου κλάδου θα δώσουν τη λύση είτε μέσω χορήγησης δανείων είτε μέσω εξαγορών ή συγχωνεύσεων. Είναι όμως εφικτό δεδομένων της ευρωπαικής κρίσης χρέους; Γιατί να σημειωθεί, ότι, όπως άλλωστε παραδέχθηκε και η διοίκηση του Thomas Cook, προσέφυγε στη δανειακή υποστήριξη από τις τράπεζες ύψους 100 εκατ. στερλινών, μόλις ένα μήνα αφότου είχε λάβει δάνειο του ιδίου ύψους. Γίνεται έτσι αμέσως αντιληπτό το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο όμιλος.

 

Την ίδια στιγμή, φόβοι εκφράζονται και για τον ανταγωνισμό στον κλάδο του τουρισμού, καθώς εάν τελικά ο Thomas Cook πτωχεύσει, τότε ο άλλος μεγάλος ταξιδιωτικός όμιλος στην Ευρώπη, ο TUI θα αποτελέσει μονοπώλιο, γεγονός το οποίο απεύχονται οι τουριστικοί παράγοντες.

 

Η μετοχή του ομίλου κατέγραψε εντυπωσιακή πτώση της τάξεως του 70%, ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση, τόσο η μειωμένη καταναλωτική εμπιστοσύνη όσο και αιματοχυσίες στη Βόρεια Αφρική αποτέλεσαν κατασταλτικούς παράγοντες για την μέχρι τώρα κατάληξη του ομίλου.

 

Σημειώνεται ότι η μετοχή του ταξιδιωτικού ομίλου έχει χάσει κατά 93% από τις αρχές του τρέχοντος έτους, με την κεφαλαιοποίησή της να ανέρχεται σήμερα στα 120 εκατ. στερλίνες. Ως προς τα αποτελέσματα που αναμένεται να ανακοινώσει, εκτιμάται ότι τα ετήσια κέρδη της θα

εμφανιστούν μειωμένα κατά 31%.

 

Στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που θα λάβει ο όμιλος συμπεριλαμβάνεται το κλείσιμο 200 γραφείων του.

 

Σταυρούλα Μαλαίνου

[email protected] 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:37 - 24 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.