ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άνοδο 2,99% τον Ιανουάριο στο ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων των 22 ΑΕΔΑΚ

19:16 - 01 Φεβ 2012 | Επιχειρήσεις
Άνοδο 2,99% σημειώνει το ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων που διαχειρίζονται οι συνολικά 22 ανώνυμες εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ), σε σχέση με τις αρχές του έτους, και διαμορφώνεται σε 5,38 δισ.ευρώ από 5,29 δισ.ευρώ την 1.1.2012.
Στην σχετική κατάταξη, σύμφωνα με στοιχεία από την βάση δεδομένων της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ), οι τρεις πρώτες ΑΕΔΑΚ από τις 22 διαχειρίζονται πάνω από το 60% του συνολικού ενεργητικού των αμοιβαίων κεφαλαίων. Πρόκειται για τις Eurobank EFG Asset Management ΑΕΔΑΚ με μερίδιο αγοράς 28,07% και ακολουθούν η Εθνική Asset Management με μερίδιο αγοράς 17,45% και η Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ με 15,58%. Δεκαπέντε από τις 22 συνολικά ΑΕΔΑΚ έχουν μερίδια αγοράς η κάθε μια μικρότερο από 2,5%, ενώ επτά από αυτπές έχουν μερίδια αγοράς η κάθε μια κάτω από 1%.

Αρκετές τράπεζες το τελευταίο χρονικό διάστημα δίνουν έμφαση στην προσφορά μικτών καταθετικών προϊόντων που περιλαμβάνουν και αμοιβαία κεφάλαια, γεγονός που εκτιμάται ότι έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη τους ακόμη και σε μια περίοδο κρίσης. Δηλαδή ένα μεγάλο μέρος της κατάθεσης τοποθετείται σε προθεσμιακό λογαριασμό και το υπόλοιπο σε αμοιβαία κεφάλαια, οι αποδόσεις των οποίων θα πρέπει να επισημανθεί δεν έχουν εγγυημένη απόδοση και σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα με την κατηγορία των αμοιβαίων κεφαλαίων, μπορεί να είναι και αρνητική. Στις περιπτώσεις των μικτών αυτών προϊόντων δεν είναι λίγες οι φορές που τράπεζες προσφέρουν υψηλό επιτόκιο στο τμήμα εκείνο της κατάθεσης που τοποθετείται σε προθεσμιακή κατάθεση, ώστε να το κάνουν ελκυστικό στον καταθέτη.

Στο πλαίσιο αυτό οι πάγιες συστάσεις του Μεσολαβητή Τραπεζικών και Επενδυτικών Υπηρεσιών προς τους συναλλασσόμενους για επενδύσεις σε μεικτά προϊόντα είναι πάντα επίκαιρες.

Ειδικότερα ο Μεσολαβητής Τραπεζικών και Επενδυτικών Υπηρεσιών συστήνει στους συναλλασσόμενους:

- Να μελετούν προσεκτικά τους όρους των αιτήσεων-συμβάσεων πριν τις υπογράψουν.

- Να συμβουλεύονται τον τιμοκατάλογο (πίνακα εξόδων και προμηθειών) με τις επιβαρύνσεις κατά συναλλαγή, που είναι αναρτημένος σε κάθε κατάστημα τράπεζας.

- Να ζητούν από τους υπαλλήλους διευκρινίσεις για τα σημεία που δεν κατανοούν.

- Να ερωτούν αναλυτικά για το είδος του επενδυτικού προϊόντος, το επιτόκιο του οποίου είναι υψηλότερο -υπό προϋποθέσεις- από το μέσο επιτόκιο καταθετικού λογαριασμού (ταμιευτηρίου ή προθεσμίας) και ως εκ τούτου ιδιαίτερα δελεαστικό. Συνήθως, τα τραπεζικά αυτά προϊόντα είναι μικτά καταθετικά προϊόντα τα οποία συνδυάζουν τοποθέτηση ενός ποσοστού του κεφαλαίου σε προθεσμιακή κατάθεση και του υπολοίπου σε αμοιβαία κεφάλαια, η απόδοση των οποίων δεν είναι εγγυημένη.

- Η τυχόν αναφερόμενη απόδοση, μόνον ενδεικτική αξία έχει και δεν δεσμεύει την τράπεζα για τη μελλοντική απόδοση.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.