ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εurobank προς Alpha: Χάθηκαν συνέργειες 4 δισ. ευρώ

17:11 - 14 Μαρ 2012 | Επιχειρήσεις
Εurobank προς Alpha: Χάθηκαν συνέργειες 4 δισ. ευρώ
Ναυάγησε το deal Αlpha - Eurobank. Φήμες ότι η Αlpha έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από ιδιωτικά κεφάλαια.
Σε συνέχεια προηγουμένης ανακοινώσεώς της, η Alpha Bank ενημέρωσε την Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias ότι, μετά και την αναδιάταξη του δημοσίου χρέους (Private Sector Involvement – PSI) και τις επιπτώσεις αυτής επί του τραπεζικού τομέα, προτίθεται να φέρει προς έγκριση στο προσεχές Διοικητικό της Συμβούλιο πρόταση για τη σύγκληση Γενικής Συνελεύσεως των Μετόχων της με αντικείμενο την ανάκληση του συνόλου των αποφάσεων της Γενικής Συνελεύσεως των Μετόχων της Τραπέζης της 15ης Νοεμβρίου 2011.

Πάντως, με αιχμές προς την Alpha Bank ήταν η ανακοίνωση της Eurobank αργότερα το μεσημέρι της Τετάρτης, στην οποία θεωρεί ότι λόγω της ματαίωσης του deal χάνονται συνέργειες άνω των 4 δισ. ευρώ από τη συγχώνευση, αν αυτή γινόταν.

 

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση της Eurobank έχει ως εξής:

"Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τη Χώρα και μετά την επιτυχημένη προσπάθεια αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, το τραπεζικό σύστημα οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στις ευθύνες του έναντι της Οικονομίας, των Μετόχων και των Πελατών.

Η κοινή απόφαση της Eurobank EFG και της Alpha Bank για τη δημιουργία της 23ης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ευρώπη, ελήφθη με γνώμονα τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις δύο τράπεζες και την Οικονομία.

Η πρόθεση της Διοίκησης της Alpha Bank να προτείνει την ανάκληση αποφάσεων, που ελήφθησαν από τους Μετόχους εν επιγνώσει του πλαισίου του PSI+ και επικυρώθηκαν από το σύνολο των εποπτικών αρχών της Χώρας, οδηγεί, με βάση τις εκτιμήσεις κοινών εξωτερικών συμβούλων, σε απώλεια συνεργειών άνω των €4 δισ. σε συνολική παρούσα αξία. Και τούτο, τη στιγμή που τα τραπεζικά ιδρύματα υποχρεούνται σε μεγάλης κλίμακας ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης. Η γενική αιτιολογία που προβάλλεται από την Alpha Bank δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα.

Η Eurobank τήρησε με συνέπεια, ως προσήκει σε ένα πιστωτικό ίδρυμα, όσα συμφωνήθηκαν σε επίπεδο Διοικητικών Συμβουλίων και εγκρίθηκαν από τις Γενικές Συνελεύσεις των δυο τραπεζών, όπως έπραξε άλλωστε κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν πραγματοποιώντας σειρά επιτυχημένων συγχωνεύσεων. Εν προκειμένω, θα αναμείνει τις εξελίξεις και θα πράξει αναλόγως.

Σε κάθε περίπτωση, η Eurobank συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της και αναπτύσσει, με το ίδιο αίσθημα ευθύνης, τις εργασίες της, συμμετέχοντας ενεργά στη συλλογική προσπάθεια για την ανάταξη της Οικονομίας και την επάνοδο στην ανάπτυξη. Γνώμονας για τις στρατηγικές της επιλογές παραμένει το συμφέρον της Χώρας, των Μετόχων και των Πελατών της".

 

Δεν είναι και  λίγοι εκείνοι στην αγορά που κάνουν λόγο για το χρονικό ενός... προαναγγελθέντος ναυαγίου. Από τις 30 Ιανουαρίου η Alpha είχε δηλώσει ότι πρώτα θα ανέμενε τα αποτελέσματα του PSI, πριν προχωρήσει στο deal με τη Eurobank. Η έκθεση των τραπεζών στα ομόλογα προς τις ΔΕΚΟ έδειξαν τελικά ότι το πρόβλημα δεν το είχε η Eurobank, με μία έκθεση μόλις 300 εκατ. ευρώ, ενώ και η Alpha Bank από την πλευρά της, παρά τη σαφώς με μεγαλύτερη έκθεση στα ομόλογα προς τις προς τις προβληματικές ΔΕΚΟ, δεν κάθισε με τα χέρια σταυρωμένα.

Είναι κοινός τόπος στην αγορά ότι ο κ.  Ι. Κωστόπουλος έχει κινήσει ήδη τις επαφές για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζάςτου, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για ενίσχυση της μετοχικής θέσης που κατέχει το Κατάρ στην Alpha. Βεβαίως, αρκετοί στην αγορά επαναφέρουν στο προσκήνιο την αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα σε Alpha και Εθνική. Η διοίκηση της Eurobank πάντως, ήταν ενημερωμένη για τις προθέσεις της Alpha εδώ και μέρες αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται σχετική ανακοίνωση.

Σ.Κ.Χ.
Τελευταία τροποποίηση στις 17:34 - 14 Μαρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.