ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΡΑΕ: Πρόστιμα 3 εκατ. ευρώ στις Hellas Power και Energa

19:14 - 23 Απρ 2012 | Επιχειρήσεις
Πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ επέβαλε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στις εταιρίες Hellas Power και Energa, τις οποίες κατηγορεί επίσης για κακόπιστη και καταχρηστική συμπεριφορά.

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν με το αιτιολογικό ότι οι δύο εταιρίες δεν προσκόμισαν, μέχρι την ημέρα που σταμάτησαν να δραστηριοποιούνται στην αγορά, τον περασμένο Ιανουάριο, τις εγγυητικές επιστολές που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα είναι 1.535.000 ευρώ για την Hellas Power και 1.484.000 για την Energa, ποσά που αντιστοιχούν στο 10 % του ύψους των εγγυητικών επιστολών που όφειλαν, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή, να προσκομίσουν οι δύο εταιρίες.

Η ΡΑΕ σημειώνει στο σκεπτικό των σχετικών αποφάσεων ότι «η ανάγκη διαχείρισης των επισφαλειών που οφείλονται και στο σημαντικό χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας και της πληρωμής για την ενέργεια αυτή, η οποία κατά μέσο όρο είναι περίπου 35 έως 40 ημέρες, επιβάλει την υποχρέωση υποβολής εγγυητικών επιστολών, ώστε να διασφαλίζεται η δυνατότητα του Διαχειριστή, να αποπληρώνει και αυτός με τη σειρά του, τους συμμετέχοντες στην αγορά, οι οποίοι εγχέουν ενέργεια στο Σύστημα».

Αναφέρει ακόμη ότι η σχετική διάταξη (για τον τρόπο υπολογισμού του ύψους των εγγυητικών επιστολών) του Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον Ιούνιο του 2011 χωρίς οι δύο εταιρίες να εκφράσουν αντιρρήσεις για το συγκεκριμένο θέμα γεγονός το οποίο κατά τη ΡΑΕ «καταδεικνύει την κακόπιστη και καταχρηστική συμπεριφορά τους.»

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.