ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καζάνι που βράζει η αγορά ενέργειας, σε λήθαργο το ΥΠΕΚΑ…

11:22 - 26 Απρ 2012 | Επιχειρήσεις
 Καζάνι που βράζει η αγορά ενέργειας, σε λήθαργο το ΥΠΕΚΑ…
Μπαρούτι μυρίζει στην αγορά ενέργειας, με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να προειδοποιεί με αφαίρεση αδειών 15 εταιρείες, με πρώτη τη ΔΕΗ, αν δεν έχει τακτοποιήσει ως τις 15 Μάιου τα μεγάλα οικονομικά της «ανοίγματα» προς το διαχειριστή του συστήματος.

Με το πρόβλημα ρευστότητας να γίνεται ημέρα με την ημέρα όλο και πιο ασφυκτικό, και το υπουργείο ΠΕΚΑ που θεωρητικά εποπτεύει την αγορά, να ασχολείται με τη συλλογή ψήφων, χθες η ΡΑΕ δημοσιοποίησε λίστα με 15 εταιρείες προμήθειας που έχουν οφειλές είτε για αγορές ενέργειας που έχουν κάνει- χωρίς να τις έχουν ακόμη πληρώσει- είτε για εγγυήσεις που έπρεπε να έχουν καταβάλει, ώστε να συνεχίζουν να λειτουργούν.

 

Πρώτη στη λίστα με τις μεγαλύτερες οφειλές στον διαχειριστή του ηλεκτρικού συστήματος είναι η ΔΕΗ, που αντιμετωπίζει από πρόστιμα μέχρι ακόμη (θεωρητικά τουλάχιστον) και τον κίνδυνο ανάκλησης της άδειάς της. Καταρχήν, η ΔΕΗ φέρεται να μην έχει προσκομίσει εγγυητική επιστολή 20-21 εκ. ευρώ για τις αγορές ενέργειας που έκανε το τελευταίο εξάμηνο. Παράλληλα, μέχρι και αύριο καλείται να καταβάλει μέρος ή και όλο το ποσό ύψους 80-90 εκ. ευρώ στον διαχειριστή της αγοράς ηλεκτρισμού (τον ΑΔΜΗΕ, διάδοχο του ΔΕΣΜΗΕ) για αγορές ενέργειας που έχει κάνει από το σύστημα, και τις οποίες δεν έχει εξοφλήσει εξ ολοκλήρου. Πρόκειται δηλαδή για ένα συνολικό ποσό για οφειλές και εγγυήσεις άνω των 100 εκ. ευρώ, μακράν το μεγαλύτερο από κάθε άλλον προμηθευτή.

 

Επιστροφή φόρου, αντί για δάνειο…


Δεδομένου ότι η τρόικα φέρεται να έχει βάλει «βέτο» στο δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ύψους 350 εκ. ευρώ (εκ των οποίων τα 50 εκ. ευρώ προορίζονταν για τη ΔΕΗ), με το επιχείρημα ότι –ειδικά στην περίπτωση της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού- πρόκειται για κρατική ενίσχυση, αναζητούνται άλλες λύσεις. Εκείνη που συζητήθηκε στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, αφορά στην επίσπευση, ακόμη και εντός της εβδομάδας, της επιστροφής φόρου ύψους 110 εκ. ευρώ που κατέβαλε στο Δημόσιο η ΔΕΗ ως προκαταβολή για κέρδη του 2011, χρήση ωστόσο που έκλεισε με ζημιές.

 

Επιδιώκεται έτσι σε συνεννόηση με το υπ. Οικονομικών να επιστραφεί το ποσό αυτό στη ΔΕΗ, προκειμένου να μπορέσει να αποπληρώσει μέρος των οφειλών της προς το διαχειριστή (ΑΔΜΗΕ), αλλά και να καταβάλει την εγγυητική επιστολή, όπως της ζητά η ΡΑΕ. Σε αντίθετη πάντως περίπτωση, αν δηλαδή η ΔΕΗ δεν καταβάλει μέρος έστω των οφειλών της προς το διαχειριστή μέσα στις επόμενες ημέρες, ο νόμος τον υποχρεώνει να κινηθεί εναντίον της δικαστικά.

 

Σαν ισοδύναμο πάντως μέτρο, δηλαδή αντί για ρευστό, ο διαχειριστής είχε προτείνει στη ΔΕΗ να δεσμευθούν πάγια περιουσιακά της στοιχεία, και να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις, λύση που εκείνη φέρεται να απορρίπτει.

 

Στο μεταξύ, διαβεβαιώσεις ότι το ΥΠΕΚΑ έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τι ακριβώς εννοεί, έδωσε χθες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι το υπουργείο βρίσκεται ήδη σε στενή συνεργασία τόσο με το υπουργείο Οικονομικών, την ΕΕ, το ΔΝΤ (τρόικα), όσο και με όλους τους αρμόδιους ενεργειακούς φορείς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.