ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΠΑΠ: Φρένο μέχρι νεωτέρας στις εξελίξεις

01:07 - 03 Μαϊ 2012 | Επιχειρήσεις
ΟΠΑΠ: Φρένο μέχρι νεωτέρας στις εξελίξεις
Φρουτάκια μέσα στο 3ο τρίμηνο επιθυμεί η Διοίκηση, αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ εντός του 2012 θέλει η Τρόικα αλλά...
Σε πολιτικό "κουβάρι" εξελίσσεται η υπόθεση της διευθέτησης των εκκρεμοτήτων του ΟΠΑΠ, που αφορούν την αποκρατικοποίηση του Οργανισμού, ενώ με "γκάζια" θα προχωρήσουν μετά τις εκλογές οι εξελίξεις για τα "φρουτάκια. Όπως το "R" μετέδιδε σε δημοσίευμα της 9ης/4, οι εξελίξεις έχουν μετατεθεί μετά τις εκλογές, καθώς η υπόθεση εξελίσσεται σε καυτή πολιτική "πατάτα" με πολλούς εξαρτώμενους παράγοντες.
 
ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
 
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το σχέδιο αποκρατικοποίησης του Οργανισμού, σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων του ΟΠΑΠ που έχει θέσει η Κομισιόν, αναφορικά με την "προικοδότηση" του ΟΠΑΠ με τα VLTs, και την επέκταση του μονοπωλίου ως το 2030 (και online).
 
H κυβέρνηση φέρεται να δεσμεύεται για κοινή φορολογία μεταξύ ΟΠΑΠ και ανταγωνιστών του (όταν φυσικά αυτοί δραστηριοποιηθούν) καθώς και για υψηλότερο τίμημα της άδειας των παιγνιομηχανών (VLTs), εφόσον τα συγκεκριμένα παίγνια επιφέρουν στον ΟΠΑΠ μεγαλύτερα κέρδη από εκείνες που έχουν προϋπολογιστεί. Η Κομισιόν από την πλευρά της έχει στυλώσει τα πόδια και ζητά την πλήρη επίλυση του ζητήματος, προκειμένου να μπορέσει να αποκρατικοποιηθεί ο Οργανισμός σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας. Σύμφωνα άλλωστε με το ΦΕΚ και τις δεσμεύσεις προς τους δανειστές, τα χρήματα από την πώληση της ΟΠΑΠ Α.Ε, θα πρέπει να εκταμιευθούν στον ειδικό λογαριασμό της τρόικας στο τελευταίο τρίμηνο του 2012.
 
Πληροφορίες επίσης αναφέρουν πως κατά της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού στην τωρινή χαμηλή αποτίμηση του βρίσκονται ισχυροί πολιτικοί παράγοντες, ενώ οι ίδιοι υποστηρίζουν πως τα νέα παιχνίδια, τα βιντεολότο και το ιντερνετικό στοίχημα μπορούν να φέρουν σε μάξιμουμ δύο χρόνια αυτό το ποσό στο Ελληνικό Δημόσιο.
 
Δεν είναι τυχαία η αναφορά που έκανε η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Ντόρα Μπακογιάννη που μιλώντας για τη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων χαρακτήρισε "ύποπτες" τις κουβέντες περί ΟΠΑΠ, μιλώντας για κομματικά παιχνίδια τα οποία γίνονται μέσω του Οργανισμού. 
 
ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ
 
Οσον αφορά τα VLTs, η οριστικοποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας των βιντεολόττο από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) θα καθορίζει σοβαρές παραμέτρους για το σχέδιο εφαρμογής και θα ενεργοποιήσει και τις διαδικασίες για τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος (RFP) για τεχνολογικό πάροχο.
 
Η διοίκηση έχει καταλήξει σε μεγάλο βαθμό στις προδιαγραφές, το περιεχόμενο και τη μορφή των παιχνιδιών και αναμένεται αυτά να περιγραφούν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, για τη μίσθωση των μηχανημάτων. Αν όλα πάνε καλά το σχέδιο της εταιρείας προβλέπει τα πρώτα καταστήματα να ξεκινήσουν στο τρίτο τρίμηνο του 2012.
 
Παράλληλα, προχωρούν οι συζητήσεις με τους πράκτορες για την επίτευξη συμφωνίας για την κατανομή των gaming halls. Σύμφωνα με πληροφορίες, προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας για την ανάπτυξη των VLT's σε αίθουσες είναι να γίνουν αλλαγές στο υπάρχον σχέδιο εφαρμογής του ΟΠΑΠ ώστε το σχέδιο να γίνει βιώσιμο.
 
Αν όλα πάνε καλά το σχέδιο της εταιρείας προβλέπει τα πρώτα καταστήματα να ξεκινήσουν στο τρίτο τρίμηνο του 2012.
 
Δ.Κώτσος
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.