ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα χαρτιά που θα αντέξουν και με τη δραχμή

01:15 - 05 Ιουν 2012 | Επιχειρήσεις
Τα χαρτιά που θα αντέξουν και με τη δραχμή
H σκέψη και μόνο επιστροφής της χώρας τη δραχμή είναι αρκετή για να γκρεμίσει την αγορά και τις αποτιμήσεις και βεβαίως μαζί με τα “ξερά να καούν και τα χλωρα” χαρτιά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Οι ρευστοποιήσεις είναι πλέον άκριτες, επισημαίνουν οι χρηματιστές.

Το πρώτο... “βιολί” στις πωλήσεις,σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές είναι το fund Capital, για το οποίο λέγεται ότι έχει μειώσει αισθητά τη συνολική του θέση στον ΟΠΑΠ από περίπου 18% στα επίπεδα του 10 – 11%, παρασύροντας μιά σειρά από άλλες μετοχές. Είναι το μοναδικό fund το οποίο έχει δείξει τάσεις επιθετικών πωλήσεων στο πλαίσιο του ότι δεν θέλει να έχει καμία έκθεση στη χώρα μας και δεν ενδιαφέρει αν αποχωρεί από την Ελλάδα με μεγάλες ζημιές. Την επόμενη μέρα και το να υπάρξει καλό σενάριο “σκέφτονται” άλλα funds, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, όπως η Fidelity, η οποία κρύβεται πίσω από εβντολές αγορών σε ΜΕΤΚΑ, Jumbo και Folli.

 

 

Όπως και νά ΄χει πάντως, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, σε τούτη τη συγκυρία δεν υπάρχει καθαρό μυαλό. Οι ξένοι σκέφτονται το καλό σενάριο και οι όποιες τοποθετήσεις τους στην Ελλάδα συνδέονται με τον περιορισμό ρίσκου ακόμα κι αν η χώρα γυρίσει στο ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν και με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου 3μήνου τα ξένα funds εξετάζουν εισηγμένες με ισχυρές ταμειακές ροές, χαμηλό δανεισμό και τζίρο που στο μεγαλύτερο μέρος του, πάνω από το 50% προέρχεται από τη δραστηριότητα στο εξωτερικό.

 

 

 

Σύμφωνα με την αγορά, η Ευρωπαική Ένωση φαίνεται ότι πολύ σύντομα θα κληθεί να πάρει κάποιες αποφάσεις κομβικής σημασίας. Το μέγεθος της Ισπανίας (1,1 τρις ευρώ - 7η σε μέγεθος Ευρωπαική Οικονομία) είναι πολύ δύσκολο για να χωρέσει σε κάποιο μηχανισμό στήριξης ή να αλλάξει το κλίμα με γενναίες δηλώσεις υποστήριξης αρμοδίων φορέων. Καθώς οι καταθέτες αισθάνονται ανήσηχοι και οι ροές κεφαλαίων αποκτούν συστημική διάσταση είναι πολύ πιθανό να παρθούν αποφάσεις προκειμένουν η κατάσταση να αντιμετωπισθεί ριζικά (ρευστότητα, εγγύηση τραπεζικής κεφαλαιακής φερεγγυότητας, πακέτα στήριξης ή κάποιο υβριδικό ομόλογο με ευρωπαική εγγύηση) προκειμένου η Ισπανία να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ελλάδα θα μπορέσει να έχει οφέλη εφόσον δεν έχει συμβεί ενδιάμεσα κάποιο «απρόοπτο» το οποίο θα έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες. Αυτή είναι ίσως η πιο ρεαλιστική προσέγγιση για την αποκλιμάκωση της ελληνικής κρίσης καθώς το οικονομικό κλίμα παραμένει ιδιαίτερα δυσοίωνο με συνεχείς αρνητικές αναθεωρήσεις οι οποίες σπρώχνουν την ανάκαμψη χρονικά μετά το 2013.

 

 

Ακόμα και αν επιτευχθούν βελτιώσεις στην διαπραγμάτευση του μνημονίου μετά τις εκλογές είναι εξαιρετικά δύσκολο να σταθεροποιηθεί άμμεσα η οικονομία η οποία παρουσιάζει πλέον πολλές και σοβαρές δομικές στρεβλώσεις.

 

Αυτά δεν σημαίνουν ότι οι επενδυτές δεν οφείλουν να είναι έτοιμοι και για το κακό σενάριο, αυτό που την Παρασκευή κι ενώ όλες οι αγορές ήταν ανοικτές, το Bloomberg έσπευσε να προεξοφλήσει προσθέτοντας στην πλατφόρμα του συναλλάγματος την XGD, την ελληνική δραχμή...

 

 

Τα αποτελέσματα του πρώτου 3μήνου έδειξαν ότι υπάρχουν εισηγμένες, κυρίως μέσα από τον 20άρη που ακόμα κι αν η χώρα επιστρέψει στη... δραχμή μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την δραστηριότητά τους.

 

 

Πρώτη εταιρεία στη λίστα είναι τα Jumbo. H εταιρεία πραγματοποιεί το 80% των πωλήσεών της στην ελληνική αγορά. Όμως, τα προϊόντα της είναι ιδιαίτερα φθηνά κατά μέσο όρο στα 5 ευρώ, που σημαίνει ότι αν η χώρα επιστρέψει στη δραχμή και το νέο νόμισμα υποτιμηθεί κατά 50%, ο μέσος όρος πωλήσεως των προϊόντων της θα ανέβει στα 7,5 ευρώ που και πάλι θεωρούνται φθηνά. Ταυτόχρονα, η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Κύπρο όπου οι συναλλαγές εκεί είναι σε ευρώ. Διαθέτει ομόλογο 140 εκατ. ευρώ που λήγει το 2014, αλλά με τα 162 εκατ. ευρώ που διατηρεί σε καταθέσεις καλύπτουν την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων. Ταυτόχρονα, η εταιρεία έχει stock 8 μηνών, που σημαίνει ότι και στο κακό σενάριο μπορεί να εμφανίσει αντοχές.

 

 

Η ΜΕΤΚΑ στο πρώτο 3μηνο εμφάνισε ταμείο 75 εκατ. ευρώ με μηδενικό δανεισμό. Σχεδόν τα 2/3 του τζίρου της εισηγμένης προέρχονται από τη δραστηριότητά της στο εξωτερικό. Ακόμα και στην περίπτωση της δραχμής τα κοστολόγια στην Ελλάδα θα πέσουν. Η εταιρεία λόγω των εργασιών στο εξωτερικό θα συνεχίσει να πληρώνεται σε 'σκληρό” νόμισμα, είτε ευρώ, είτε δολάριο. Απαρίτητη προϋπόθεση βεβαίως είναι η ΜΕΤΚΑ να συνεχίσει να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο έργων της στο εξωτερικό.

 

 

Η Motor Oil είναι το κατ' εξοχήν “εξαγωγικό” διϋλιστήριο με τα έσοδα σε ποσοστό 70% να προέρχονται από το εξωτερικό και πληρώνεται, είτε σε ευρώ, είτε σε δολάρια. Τα δάνειά της είναι επίσης σε σκληρό νόμισμα, οπότε μπορεί να καλύπτει τις υποχρεώσεις της, λόγω των μεγάλων εξαγωγών της. Ο μοναδικός απρόβλεπτος παράγοντας είναι πόσο θα μειωθούν οι εγχώριες πωλήσεις αν η χώρα γυρίσει στη δραχμή.

 

 

Η περίπτωση Καρέλια είναι γνωστή, κυρίως ως προς τον μικρό αριθμό μετοχών που κυκλοφορούν στο Χ.Α. Η εταιρεία διαθέτει στα ταμεία της 165 εκατ. ευρώ, εξάγει τσιγάρα σχεδόν σε όλο το κόσμο. Ακόμα και στη νέα υποτιμημένη δραχμή να γυρίσει η Ελλάδα, η εταιρεία θα συνεχίσει να πουλάει, έστω πιο φθηνά.

Οι περιπτώσεις της S&B, Frigoglass και Coca Cola ομοιάζουν, αφού έχουν το μεγαλύτερο κομμάτι των δραστηριοτήτων τους στις ξένες αγορές, που σημαίνει ότι τα δάνειά τους μπορούν να εξυπηρετούνται απευθείας.

 

 

Ο ΟΛΘ διαθέτει στο ταμείο του 67 εκατ. ευρώ και έχει πολύ χαμηλές τραπεζικές υπορεώσεις. Αν κάτι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην εταιρεία είναι η εκάστοτε κυβέρνηση, μήπως χρειαστεί να “βάλει χέρι” στο ταμείο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Εξαγωγικό προσανατολισμό, επίσης, έχουν τα Σωληνουργεία Κορίνθου και τα Πλαστικά Θράκης, εταιρείες όμως, οι οποίες μπορεί να επηρεαστούν από τη διεθνή ζήτηση σε συνθήκες διεθνούς οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα.


Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.