ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζημιές 895,8 εκατ. ευρώ για τις εισηγμένες

19:42 - 31 Αυγ 2012 | Επιχειρήσεις
Ζημιές 895,8 εκατ. ευρώ για τις εισηγμένες
Θετικές εξαιρέσεις οι ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ, S&B Ορυκτά, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Καρέλιας, Folli Follie, OTE

Ζημιές ύψους 895,8 εκατ. ευρώ παρουσίασαν οι 218 εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, οι οποίες ανακοίνωσαν αποτελέσματα, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η Beta Securities. Ο κύκλος εργασιών έφθασε στα 37,885 δισ. ευρώ, οριακά ενισχυμένος κατά 0,1%, σταθερότητα που οφείλεται στην παραδοσιακά μεγάλη συνεισφορά του κλάδου καυσίμων, καθώς χωρίς αυτόν θα εμφανίζονταν μειωμένος κατά 5,0%.

Μεταξύ των 218 εισηγμένων, οι 150 ήταν ζημιογόνες και μόλις 68 κερδοφόρες. Από τις ζημιογόνες οι 81 κατέγραψαν αύξηση ζημιών, 41 κατάφεραν να περιορίσουν τις ζημιές τους και 28 «γύρισαν» σε ζημιές από κέρδη. Μεταξύ των κερδοφόρων, αύξηση κερδών κατέγραψαν οι 28, 33 είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται, ενώ 7 κατάφεραν να «γυρίσουν» από ζημιές σε κέρδη.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Beta η πολιτική αστάθεια και οι δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις σε συνδυασμό με την μείωση των εισοδημάτων και την ανεργία συρρίκνωσαν την εγχώρια ζήτηση η οποία αποτυπώθηκε εμφατικά στο -6,2% που καταγράφηκε στο ΑΕΠ του β' τριμήνου, επηρέασαν σημαντικά τα μεγέθη των εισηγμένων εταιρειών, ενώ η ρευστότητα βρέθηκε σε οριακά επίπεδα καθώς συνεχίστηκαν οι καθυστερήσεις πληρωμών από το κράτος προς την ιδιωτική οικονομία ενώ οι συνθήκες επιδεινώθηκαν και από τη φυγή κεφαλαίων και την αυξημένη φορολογία.

Οι εταιρείες ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ, S&B Ορυκτά, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Καρέλιας, Folli Follie, OTE εμφάνισαν τα καλύτερα μεγέθη στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ σε μικρότερου μεγέθους εταιρείες καλά αποτελέσματα παρουσίασαν οι εταιρείες Σαράντης, Κορρέ, Πλαίσιο, Ικτίνος, ΕΛΒΑΛ, Πλαστικά Θράκης, Flexopack, Eurodrip, Κυριακίδης, Καράτζης, Πλαστικά Κρήτης, Σωλ. Κορίνθου, Inform Lycos και η Ευρωπαική Πίστη.

Με σημαντικές ζημιές έκλεισαν το δεύτερο τρίμηνο οι εταιρείες Alapis, Κύπρου, MIG, Nutriart, ΑΤΤΙΚΑΤ, Αθηνά, Sato, Βιοτέρ, Ηρακλής, Νεώριο, Σέλμαν, Σφακιανάκης, Κούμπας, Lamda Development, Olympic Catering, Σιδενόρ, Μινωϊκές Γραμμές, Ελληνική Υφαντουργία, Χαλκόρ, Sanyo, Επιχειρήσεις Αττικής και Ιντρακόμ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο τραπεζικός κλάδος (9 εταιρίες) έχει πάρει παράταση δημοσίευσης έως το τέλος του Οκτωβρίου ενώ 7 εταιρίες δήλωσαν αδυναμία σύνταξης λογιστικών καταστάσεων. Αν προστεθούν και όσες δεν δημοσιεύουν λόγω της επιχειρηματικής τους αδυναμίας τότε το «έλλειμμα» των ισολογισμών ανέρχεται σε 48 το οποίο αποτελεί νέο ρεκόρ από την εποχή που θεσπίστηκε η υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών των εισηγμένων εταιριών. Είναι επίσης και μια ένδειξη ότι οι πρωτόγνωρες οικονομικές συνθήκες συνδυάζονται με αντίστοιχα πρωτόγνωρες χρηματιστηριακές συνθήκες, όπως σχολιάζει η Beta Securities.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.