ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλήρης αδιαφορία των ευρωπαίων για τη ΔΕΠΑ - Μόνο 5 απο τους 17 ενδιαφερόμενους μένουν στον διαγωνισμό - Προσφορά από Μυτιληναίο, Motor Oil

00:18 - 06 Νοε 2012 | Επιχειρήσεις
Πλήρης αδιαφορία των ευρωπαίων για τη ΔΕΠΑ - Μόνο 5 απο τους 17 ενδιαφερόμενους μένουν στον διαγωνισμό - Προσφορά από Μυτιληναίο, Motor Oil
Πέντε μόνο απο τους αρχικούς 17 υποψήφιους ομίλους εξεδήλωσαν χθές ενδιαφέρον με μη δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ. Με εξαίρεση την κοινοπραξία των ελληνικών ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου, καμμία άλλη πρόταση δεν προέρχεται απο ευρωπαικό ή αμερικανικό όμιλο.

 

Οι όμιλοι που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον είναι δυο ρωσικές εταιρίες, η Gazprom  και η Sintez, η εταιρία Socar απο το Αζερμπαιτζάν και η ισραηλινή Israel corp.

Η απουσία ευρωπαικών εταιριών απο τον διαγωνισμό αποδεικνύει το μηδενικό ενδιαφέρον των ευρωπαικών ομίλων για επενδύσεις στην Ελλάδα. "Είμαστε κομμένοι απο κάθε ευρωπαικό όμιλο σε όλους τους κλάδους" δήλωνε με απογοήτευση έμπειρος έλληνας τραπεζίτης.

Η εξέλιξη δεν είναι φυσικά καθόλου ευχάριστη καθώς οι όμιλοι που επέδειξαν ενδιαφέρον συνδέουν την επένδυση στη ΔΕΠΑ με πολύ σημαντικές συνέργειες, όπως είναι η προώθηση των δικών τους αποθεμάτων φυσικού αερίου και η εξάρτηση που μπορεί να δημιουργήσει στην ελληνική οικονομία (και εξωτερική πολιτική) η απόκτηση απο αυτούς τους ομίλους της εταιρίας - κλειδί για το φυσικό αέριο στην Ελλάδα, είναι σημαντική.

Η απουσία των ευρωπαίων εταίρων ακόμη και απο την υποβολή μη δεσμευτικής προσφοράς, αποτελεί έκπληξη για την εταιρία "διαμάντι" των ελληνικών αποκρατικοποιήσεων, ιδίως αφού αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 5 ευρωπαικοί όμιλοι: Δυο ιταλικές εταιρίες, η ENI και η AEM, δυο ισπανικές η Gaz Natural  και η Enagas, η Vopak απο τηνΟλλανδία και η CEZ απο την Ουκρανία καθώς και η ΕΝΝ απο την Κίνα, η ιαπωνική Mitsui και η Negusneft απο την Ουκρανία.

Βεβαίως, απο την αρχή της διαδικασίας, ακούγονται φήμες οτι "η δουλειά είναι τελειωμένη" και η ΔΕΠΑ θα πάει στους Ρώσους.

Μέτοχοι της ΔΕΠΑ είναι το ελληνικό δημόσιο κατά 65% και κατά 35% τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ το δημόσιο πουλά και τη συμμετοχή του στη ΔΕΣΦΑ που είναι θυγατρική της ΔΕΠΑ. Όλοι οι όμιλοι που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον ενδιαφέρονται και για τις δυο εταιρίες. 

 

Η ανακοίνωση του ομίλου Μυτιληναίου

"Σε συνέχεια της από 28/03/2012 ανακοίνωσης, η «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» ανακοινώνει ότι στις 5/11/2012 υπέβαλλε μη δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της «ΔΕΠΑ» μαζί με την εταιρεία «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.» και την κοινών συμφερόντων εταιρεία «Μ ΚΑΙ Μ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ».

Η τελευταία έχει οριστεί ως επικεφαλής της κοινοπραξίας με ποσοστό συμμετοχής 80%, έναντι 10% εκάστου των δύο ομίλων. Η κατά 100% θυγατρική της «ΔΕΠΑ» με την επωνυμία «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΕΡΙΟΥ (ΔΕΣΦΑ) Α.Ε.» δεν αποτελεί αντικείμενο της υποβληθείσας προσφοράς.
Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος της κοινοπραξίας έχει οριστεί η Citigroup Global Markets Limited.

Σε περίπτωση συγκεκριμένης εξέλιξης επί της διαδικασίας, η Εταιρεία θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό και τις εποπτικές αρχές".

Τελευταία τροποποίηση στις 10:48 - 06 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.