ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρεμιέρα σήμερα για την βιτρίνα του Χ.Α. – Στόχος η προσέλκυση νέων κεφαλαίων από το εξωτερικό – Οι εισηγμένοι μιλούν στο “R”

01:01 - 03 Δεκ 2012 | Επιχειρήσεις
Πρεμιέρα σήμερα για την βιτρίνα του Χ.Α. – Στόχος η προσέλκυση νέων κεφαλαίων από το εξωτερικό – Οι εισηγμένοι μιλούν στο “R”
Στην αντεπίθεση περνά η διοίκηση του Χ.Α. μετά το κενό που αφήνει η Coca Cola κατά τη διαδικασία αποχώρησής της από την ελληνική αγορά και μετά την απαξίωση του τραπεζικού κλάδου, δημιουργώντας έναν δείκτη πόλο έλξης ξένων κεφαλαίων.

Ο νέος δείκτης που τίθεται σε ισχύ από σήμερα θα παρακολουθεί τις εξωστρεφείς εισηγμένες επιχειρήσεις. Ο νέος δείκτης θα ονομάζεται Ftse/Χ.Α. διεθνοποιημένων εταιρειών και έχουν ήδη επιλεγεί 53 εταιρείες με ελάχιστο ποσοστό 30% να προέρχεται από τις εξαγωγές επί του συνολικού κύκλου εργασιών. Από τις 53 εταιρείες, οι μισές σχεδόν εμφανίζουν εξαγωγές που υπερβαίνουν το 60% επί του συνολικου τζίρου. Στις πιο εξωστρεφείς επιχειρήσεις περιλαμβάνονται η Coca–Cola Hellenic, τα Σωληνουργεία Κορίνθου, η Eurodrip, o OTE, τα Ελληνικά Καλώδια, η Μέτκα, ο Τιτάν, η Βιοχάλκο, η S&B και η Frigoglass. Στόχος της διοίκησης του Χρηματιστηρίου, που σχεδίασε τον δείκτη σε συνεργασία με τον οίκο αξιολόγησης Ftse, είναι κατ’ αρχήν να προβληθούν εκείνες οι εταιρείες που υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από τους ξένους οίκους. Ήδη στα δύο φετινά ετήσια οδοιπορικά παρουσιάσεων (road show) του Χ.Α. σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αντίστοιχα, πολλές από τις εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη των διεθνοποιημένων εταιρειών πραγματοποίησαν πολλές συναντήσεις με ξένα χαρτοφυλάκια, τα οποία αυτή τη χρονική στιγμή έχουν επιλέξει να ασχοληθούν μόνο με εταιρείες επιλεκτικά από το χρηματιστηριακό ταμπλό και όχι με κλάδους. Ακόμη, ο νέος δείκτης αποσκοπεί στην προσέλκυση διαχειριστών κεφαλαίων που θα ήθελαν να δημιουργήσουν επενδυτικά προϊόντα, προσβλέποντας στο διεθνές ενδιαφέρον. Ο νέος δείκτης θα ξεκινήσει από τις 1.000 μονάδες, θα συμμετέχουν εταιρείες που διαπραγματεύονται στην κύρια αγορά του Χ.Α., δεν ανήκουν στον χρηματοοικονομικό τομέα και παρουσιάζουν ελάχιστη διασπορά τουλάχιστον 15%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των εταιρειών που θα απαρτίζουν τον δείκτη θα είναι μεταβαλλόμενος και η αναθεώρησή του θα γίνεται σε ετήσια βάση και πιο συγκεκριμένα τον Μάρτιο, όταν θα δημοσιεύονται οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της προηγούμενης οικονομικής χρήσης.

Τι λένε οι εισηγμένοι

Frigoglass

Σύμφωνα με τον κ. Ι. Σταματάκο,  Διευθυντή Επενδυτικών Σχέσεων της Frigoglass, «κινητήρια δύναμη της μελλοντικής ανάπτυξης της εταιρείας μας αποτελεί η γεωγραφική διασπορά των δραστηριοτήτων μας, με το 56% των πωλήσεων μας να πραγματοποιείται εκτός Ευρώπης. Η συμμετοχή μας στον νέο δείκτη αποτελεί  αναγνώριση της διεθνούς δραστηριότητας της εταιρείας και εξασφάλιση πρόσθετης αξίας για τους μετόχους μας».

Μυτιληναίος

Ο διευθυντής επενδυτικών σχέσεων του ομίλου Μυτιληναίος κ. Δ. Παπαδόπουλος  αναφέρει,  πως « είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που και οι δύο εισηγμένες μετοχές του Ομίλου, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και ΜΕΤΚΑ, συμμετέχουν στους νέους δείκτες, οι οποίοι πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην προσέλκυση ενδιαφέροντος από την ευρύτερη επενδυτική κοινότητα, καθώς αναδεικνύουν ελληνικές εταιρείες με έντονη εξωστρέφεια. Έχει ιδιαίτερη αξία σήμερα να στραφεί το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών προς τις εταιρείες, οι οποίες παρά το αντίξοο εγχώριο περιβάλλον που δεν ευνοεί την επιχειρηματικότητα, κατορθώνουν να παραμένουν ανταγωνιστικές και να στηρίζουν την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ακόμα πως, «αντίθετα με τη στρεβλή εικόνα που δίνεται λόγω της κακής κατάστασης του κράτους, υπάρχουν αρκετές εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα που δραστηριοποιούνται στην πραγματική οικονομία, διαθέτουν  ισχυρό management και μπορούν να ανταγωνίζονται στο διεθνές επίπεδο. Είναι σημαντικό να υπάρχουν δείκτες που παρακολουθούν την πορεία αυτών των εταιρειών, καθώς είναι βέβαιο ότι σε αυτές θα στηριχθούμε για να βγούμε από την παρούσα κρίση».

Τιτάν

Η κυρία Αφροδίτη Σύλλα Investor Relations Officer του ομίλου Τιτάν υποστηρίζει ότι, «εν μέσω της ιδιαίτερα δυσμενούς συγκυρίας, ο δείκτης αυτός τονίζει την έντονη εξωστρέφεια πολλών ελληνικών εισηγμένων εταιριών, διευκολύνει την προσέλκυση ξένων επενδυτών και αποτελεί μία αναγνώριση επιχειρηματικών αποφάσεων που όχι μόνο αποτελούν προστασία έναντι της κρίσης αλλά, και που τους παρέχουν σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης.

Δεδομένου ότι ο κλάδος δομικών υλικών χαρακτηρίζεται από κυκλικότητα στην ζήτηση των προϊόντων, ο Όμιλος Τιτάν εφαρμόζει στρατηγική επέκτασης της παρουσίας του σε αγορές με μακροπρόθεσμα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, παρά τις συγκυριακές αυξομειώσεις που παρουσιάζουν. Η στρατηγική αυτή της γεωγραφικής διαφοροποίησης έχει επιτρέψει στον Ομιλο να παραμείνει ισχυρός παρά την πρωτοφανή κατάρρευση της ελληνικής αγοράς».

Επίσης, η κυρία Σύλλα αναφέρει ότι, «με την πρώτη εξαγορά εργοστασίου τσιμέντου στις ΗΠΑ το 1992, ο Τιτάν, παράλληλα με την συνέχιση των επενδύσεων του στην Ελλάδα, προχώρησε σε επενδύσεις για την ενίσχυση της διεθνοποίησης του. Σήμερα, διαθέτει 13 εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου, 137 μονάδες έτοιμου σκυροδέματος, 61 λατομεία και άλλες μονάδες οικοδομικών υλικών σε 9 χώρες. Το 70% του παραγωγικού δυναμικού του βρίσκεται πλέον στο εξωτερικό ενώ, το 2012 εκτιμάται ότι οι πωλήσεις τσιμέντου στην ελληνική αγορά θα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από 10% του συνολικού όγκου πωλήσεων του. Παράλληλα, ο Τιτάν συνεχίζει την έντονη εξαγωγική δραστηριότητα από την Ελλάδα, με τα 2/3 της εγχώριας παραγωγής να εξάγεται στις ΗΠΑ, την Αφρική και την Δ. Ευρώπη».

Πλαστικά Θράκης

Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Κ. Χαλιωρής αναφέρει στο «R» ότι, «υποδεχόμαστε θετικά την πρωτοβουλία του Χ.Α. να ενισχύσει την προβολή και να αναδείξει τις εισηγμένες ελληνικές επιχειρήσεις  με έντονη διεθνή δραστηριότητα με τη σύσταση των νέων δεικτών διεθνούς δραστηριοποίησης, κίνηση η οποία σηματοδοτεί τη μεταστροφή του οικονομικού μοντέλου προς την παραγωγή και την εξωστρέφεια και παράλληλα επιβραβεύει την συστηματική προσπάθεια  που με συνέπεια  ακολουθούν οι ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις και αναδεικνύει την ανταγωνιστικότητά τους στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι . Η εταιρεία μας ως μία από τις πλέον εξωστρεφείς ελληνικές βιομηχανίες κατέχει τη 10η θέση στην κατάταξη των νέων δεικτών με το 85% του συνολικού Κύκλου Εργασιών να πραγματοποιείται στις αγορές του εξωτερικού. Ειδικότερα ο Όμιλος διαθέτει παραγωγικές και εμπορικές εταιρείες σε 11 χώρες, σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία και Ασία και το δίκτυο πωλήσεων περιλαμβάνει 85 χώρες. Το 50% της παραγωγής του Ομίλου πραγματοποιείται στην Ελλάδα και στόχος μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής  η οποία θα διοχετεύεται στις αγορές του εξωτερικού τόσο στις υφιστάμενες αναπτυγμένες αγορές όσο και σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές όπου οι προοπτικές ανάπτυξης είναι μεγάλες».

Δρομέας

«Εξάγουμε το 70% της παραγωγής μας», αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δρομέας κ. Αθ. Παπαπαναγιώτου,  οπότε δικαίως το Χ.Α. συμπεριέλαβε κι εμάς στον δείκτη των διεθνοποιημένων εταιρειών».  Ο ίδιος αναφέρει ότι, «σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις που έβλεπαν τη λαίλαπα που θα έρθει και έκαναν ότι μπορούσαν στο πλαίσιο του δυνατού για να αντέξουν και να εκπροσωπήσουν το ελληνικό επιχειρείν επάξια στις αγορές του εξωτερικού».


Σελόντα

Με δήλωσή του στο "R" ο διευθύνων σύμβουλος της Σελόντα κ. Ι. Στεφανής αναφέρει πως, "η δημιουργία του Δείκτη Διεθνούς Δραστηριοποίησης είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Χρηματιστηρίου και αποτελεί και μια αναγνώριση της ύπαρξης υγιών, δυναμικών, εξωστρεφών επιχειρήσεων στη χώρα που αγωνίζονται παρά τις αντιξοότητες". Σύμφωνα με τον ίδιο, "η συμμετοχή της Σελόντα στον Δείκτη όχι μόνο μας χαροποιεί αλλά ενισχύει και τις προσπάθειες και την προσήλωσή μας στην υλοποίηση του αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού προς όφελος του Ομίλου, των μετόχων και του κλάδου της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας".


Στ.Κ.Χαρίτος

sxaritos@reporter.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 13:08 - 03 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.