ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαχεία: 1,5 δισ. ευρώ θα βγάλει το Δημόσιο σε μία δωδεκαετία - Στα 190 εκατ. ευρώ το τίμημα

16:28 - 12 Δεκ 2012 | Επιχειρήσεις
Λαχεία: 1,5 δισ. ευρώ θα βγάλει το Δημόσιο σε μία δωδεκαετία - Στα 190 εκατ. ευρώ το τίμημα
Στο 1,5 δισ. ευρώ θα ανέλθουν τα οφέλη για το Δημόσιο στην τρέχουσα δωδεκαετία από τα λαχεία λόγω της φορολογίας 30% επί των κερδών τους.

Νωρίτερα την Τετάρτη, υπεβλήθη στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, η βελτιωμένη οικονομική προσφορά, ύψους 190 εκ. Ευρώ, για την αποκρατικοποίηση των Κρατικών Λαχείων για χρονική περίοδο 12 ετών, από τη σύμπραξη των εταιρειών OPAP Investment Limited, Lottomatica Giochi e Partecipazioni S.r.l., Intralot Lotteries Limited και Scientific Games Global Gaming S.à.r.l.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, μετά από τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, απεδέχθη τη βελτιωμένη προσφορά και ανακήρυξε την ανωτέρω σύμπραξη εταιριών Προσωρινό Επιτυχόντα Πλειοδότη του διαγωνισμού.

H συνολική αξία του οικονομικού ανταλλάγματος για το Ελληνικό Δημόσιο, σε ονομαστικές τιμές, συμπεριλαμβανομένου του εφάπαξ τιμήματος των €190 εκατομμυρίων, αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 1,5 δις Ευρώ στη 12ετία, δηλαδή περίπου 125 εκ. Ευρώ κατ’ έτος.

Σημειώνεται, ότι το 2010 τα συνολικά κέρδη του Ελληνικού Δημοσίου από τη λειτουργία των Κρατικών Λαχείων ήταν περίπου 80 εκ. Ευρώ, ενώ τα έτη 2011 και 2012 η πορεία τους ήταν έντονα πτωτική, με τα εκτιμώμενα κέρδη να διαμορφώνονται στα επίπεδα των 60 εκ. Ευρώ κατ’ έτος.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, “τα οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο από τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση είναι πολλαπλά και σημαντικά, καθώς βελτιώνουν ουσιαστικά τα προσδοκώμενα έσοδα σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση, και ενισχύουν ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές δράσεις και πολιτικές, που σχετίζονται με τη λειτουργία των Κρατικών Λαχείων.

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΔΣ για το διαγωνισμό των Κρατικών Λαχείων, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ιωάννης Εμίρης, δήλωσε: «Τόσο το τίμημα, όσο και η εμβέλεια των εταιριών που αναλαμβάνουν τη διαχείριση των Κρατικών Λαχείων κρίνονται απολύτως ικανοποιητικά. Μερικές από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες στον χώρο των λαχείων, συμμετέχουν σε μια κοινοπραξία που εγγυάται την ανάπτυξη του θεσμού, την αξιοποίηση ενός ακόμη περιουσιακού στοιχείου, τη σημαντική αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, την ενίσχυση της συμβολής των εσόδων των Λαχείων σε κοινωνικές δράσεις, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.»

Αναλυτικότερα, σημειώνονται τα εξής:

 

1. Η διεθνής διαγωνιστική διαδικασία αφορά στην παραχώρηση του αποκλειστικού δικαιώματος παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προώθησης και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων, για χρονικό διάστημα 12 ετών.

 

2. Το οικονομικό αντάλλαγμα για το Ελληνικό Δημόσιο, συνολικού ύψους 1,5 δις Ευρώ αναλύεται ως εξής:

 

α. Καταβολή εφάπαξ τιμήματος ύψους 190 εκ. Ευρώ, που αντιστοιχεί στην προείσπραξη των εκτιμώμενων υφιστάμενων κερδών περίπου 3 ετών.

 

β. Η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει ότι κάθε χρόνο το 30% του Μικτού Κέρδους (Gross Gaming Revenue) των Κρατικών Λαχείων, πλην του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου, θα καταβάλλεται στο Ελληνικό Δημόσιο. Το ποσό αυτό αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δις Ευρώ κατά την διάρκεια της δωδεκαετούς παραχώρησης. Σε κάθε περίπτωση, οι εγγυημένες καταβολές στο Ελληνικό Δημόσιο, από τη συμμετοχή του στα Mικτά κέρδη των Κρατικών Λαχείων, ανέρχονται σε 580 εκ. Ευρώ, ως εξής: 30 εκ. Ευρώ, το πρώτο έτος λειτουργίας και 50 εκ. Ευρώ για καθένα από τα ένδεκα επόμενα έτη.

 

γ. Τα ανείσπρακτα κέρδη των παικτών θα αποδίδονται και αυτά στο Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να χρηματοδοτηθούν κοινωνικές πολιτικές. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα ανέλθει στη 12ετία, σε περίπου 170 εκατομμύρια Ευρώ.

 

δ. Επίσης, το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο, του οποίου τα κέρδη θα συνεχίσουν να αποδίδονται εξ’ ολοκλήρου στο Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να χρηματοδοτηθούν κοινωνικές πολιτικές, αναμένεται να αποδώσει περίπου 130 εκατομμύρια Ευρώ.


3. Συνεχίζεται και ενισχύεται περαιτέρω η χρηματοδότηση κοινωνικών πολιτικών από τα κέρδη των Κρατικών Λαχείων. Το 20% των ετήσιων καταβολών στο Ελληνικό Δημόσιο, από τη συμμετοχή του κατά 30% στα Μικτά Κέρδη των Κρατικών Λαχείων, θα καταβάλλεται για κοινωνικές πολιτικές, ποσό που υπολογίζεται στα 200 εκ. Ευρώ. Το ποσό αυτό, αθροιζόμενο με τα ανείσπρακτα κέρδη και τα κέρδη του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου (2δ), σημαίνει ότι η χρηματοδότηση κοινωνικών πολιτικών από τα Κρατικά Λαχεία θα ανέλθει σε περίπου 500 εκ. Ευρώ για όλη τη διάρκεια της 12ετούς παραχώρησης.


4. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, η παραχώρηση των Κρατικών Λαχείων αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική ανάπτυξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα διατηρείται και ενισχύεται ο κοινωφελής χαρακτήρας τους.

 

 

5. Η σύμβαση παραχώρησης διασφαλίζει την ανάπτυξη των υφιστάμενων Κρατικών Λαχείων και επανεισάγει, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, το Στιγμιαίο Λαχείο (ΞΥΣΤΟ), το οποίο αναμένεται ότι θα ενισχύσει την απασχόληση σε όλο το φάσμα της δραστηριότητάς του, δημιουργώντας παράλληλα νέες πηγές εσόδων για το Δημόσιο.

 

 

6. Εγγύηση για την εύρυθμη λειτουργία των Κρατικών Λαχείων, αποτελεί και ο ρυθμιστικός έλεγχος, που ασκεί η Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων, καθώς και η εμπειρία και ποιότητα των μελών της σύμπραξης, στην οποία συμμετέχουν κορυφαίες εταιρείες του κλάδου των τυχερών παιγνίων παγκοσμίως:

 

- OPAP Investment Limited

 

- Intralot Lotteries Limited

 

- Scientific Games Global Gaming S.à.r.l.

 

- Lottomatica Giochi e Partecipazioni S.r.l.

 

 

7. Κατόπιν της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, μετά την ολοκλήρωση του οποίου θα υπογραφεί η σχετική Σύμβαση Παραχώρησης.

 

8. Η Σύμβαση Παραχώρησης θα κυρωθεί με Νόμο από τη Βουλή των Ελλήνων. Η κύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο εκτιμάται ότι θα γίνει τον Μάρτιο του 2013.

 

9. Ο νέος Παραχωρησιούχος θα αρχίσει να λειτουργεί τα Κρατικά Λαχεία έξι (6) μήνες αργότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Σύμβασης Παραχώρησης για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς.

 

10. Οι Credit Suisse Securities (Europe) Ltd και η Eurobank Equities ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του Ταμείου για τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία. Οι δικηγορικές εταιρείες Μπαχάς, Γραμματίδης & Συνεταίροι και Καρατζά και Συνεργάτες είναι οι νομικοί σύμβουλοι επί θεμάτων ελληνικού δικαίου, και η δικηγορική εταιρεία Allen and Overy είναι ο νομικός σύμβουλος του Ταμείου επί θεμάτων ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:27 - 12 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.