ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Χέρι - χέρι" το ελληνικό και το γερμανικό χρηματιστήριο το 2012

19:48 - 31 Δεκ 2012 | Επιχειρήσεις
"Χέρι - χέρι" το ελληνικό και το γερμανικό χρηματιστήριο το 2012
Το ελληνικό και το γερμανικό χρηματιστήριο αναδείχθηκαν οι μεγαλύτεροι πρωταγωνιστές επί ευρωπαϊκού εδάφους το 2012, καθώς κέρδισαν 33% και 29% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ευρωπαϊκές μετοχές είχαν μία πάρα πολύ καλή χρονια, αν και ο Δεκέμβριος δεν ήταν τόσο καλός μήνας, εξαιτίας των ανησυχιών που υπήρξαν για τον αμερικανικό δημοσιονομικό γκρεμό. Το κύριο σημείο τριβής μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών αποτελούν οι νέοι φορολογικοί συντελεστές που προωθούν οι δεύτεροι εις βάρος των υψηλών εισοδηματικών κλιμακίων. Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους ζητούν μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες από αυτές που προτείνει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Τη χειρότερη συμπεριφορά για το έτος 2012 είχε ο ισπανικός ΙΒΕΧ, ο οποίος έχασε 4,7%, την ώρα που ο βρετανικός FTSE 100 και ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκαν 5,8% και 15% αντίστοιχα.
Σε επίπεδο έτους οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με σημαντικά κέρδη. Ο Dow κέρδισε 7,3%, o Nasdaq 16% και ο S&P 500 13%.

Σε επίπεδο μετοχών, την καλύτερη απόδοση την είχε η Sky Deutschland, η γερμανική καλωδιακή τηλεόραση συμφερόντων Rupert Murdoch της News Corp., η οποία τριπλασίασε την τιμή της φέτος. Αντίθετα, τη χειρότερη απόδοση την είχε η Bankia, με απώλειες που έφτασαν το 89%!

Σε επίπεδο κλάδων, οι αυτοκινητοβιομηχανίες κέρδισαν 36% φέτος, και υπεραπόδωσαν σε σχέση με τους 19 κλάδους του συνθετικού πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600, ο οποίος έκλεισε με κέρδη 14%. Στον αντίποδα βρέθηκαν οι τηλεπικοινωνίες οι οποίες έχασαν 11%, καταγράφοντας τη χειρότερη απόδοση.

Παρά το ταραγμένο έτος, ο καθοριστικός παράγοντας των κερδών ήταν σύμφωνα με τους αναλυτές τα μέτρα που ελήφθησαν από τις κύριες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως για τη στήριξη της εγχώριας οικονομίας τους και τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων από την παρατεταμένη κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Χαρακτηριστικά, η ΕΚΤ μείωσε φέτος το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο ιστορικό χαμηλό 0,75% και προχώρησε σε μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος και στήριξης της αγοράς κρατικών ομολόγων, μέσω πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης και άμεσων νομισματικών συναλλαγών. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διατήρησε το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό 0,00-0,25% και προέβη, μεταξύ άλλων, σε νέο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης στο δεύτερο μισό του έτους. Παρόμοια πρακτική ακολούθησαν και οι Κεντρικές Τράπεζες της Αγγλίας και της Ιαπωνίας.

Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ/δολάριο κλείνει το έτος με κέρδη περίπου 2%, έχοντας ευνοηθεί από την αποφασιστικότητα των Eυρωπαίων αξιωματούχων να προβούν σε μέτρα ριζικής αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης καθώς και από τα νέα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης από τη Fed. Στο περιβάλλον αυτό, η εν λόγω ισοτιμία τελούσε υπό διαπραγμάτευση κοντά σε υψηλά οκτώ μηνών 1,33 την εβδομάδα που διανύσαμε. Παράλληλα, με σημαντικές απώλειες αναμένεται να κλείσει το έτος για το γιεν εν μέσω προσδοκιών για ενδεχόμενα περαιτέρω μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής χαλάρωσης με στόχο τη στήριξη της εγχώριας οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών παραμένουν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου για την αντιμετώπιση του «δημοσιονομικού γκρεμού» στις ΗΠΑ. Στην αντίθετη περίπτωση, τίθεται σε ισχύ η αυτόματη επιβολή μέτρων λιτότητας (περίπου στα 600 δισ. δολ.) από 1η Ιανουαρίου 2013, η οποία αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τόσο τις προοπτικές της εγχώριας οικονομίας όσο και την παγκόσμια ανάπτυξη.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:56 - 01 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.