ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Deloitte: Πάνω από 30 δισ. θα κοστίσει η λήξη πατεντών στον φαρμακευτικό κλάδο το 2013 παγκοσμίως

19:09 - 29 Ιαν 2013 | Επιχειρήσεις
Μετά από μία περίοδο σημαντικής ανάπτυξης, ο φαρμακευτικός κλάδος διεθνώς έχει τώρα να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις για το μέλλον, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Deloitte για τις προοπτικές του κλάδου.

Μεταξύ 2007 και 2011, ο συνολικός κύκλος εργασιών της φαρμακοβιομηχανίας σημειώνει αύξηση κατά περίπου 7% το έτος από € 855 δισ. σε € 1,1 δισ.
Ωστόσο, τα μέτρα πολλών χωρών αναφορικά με τις τιμές των φαρμάκων καθώς και η λήξη των πατεντών πολύ σημαντικών σκευασμάτων αναμένεται να έχουν έντονη επίδραση στα αποτελέσματα – το 2013 η λήξη πατεντών αναμένεται να κοστίσει στη φαρμακοβιομηχανία περίπου € 30 δισ..
Μερικές από τις βασικές προκλήσεις περιλαμβάνουν:
Η λήξη των πατεντών τόσο συνολικά, όσο ειδικά κύριων blockbusters σε συνδυασμό με τη μείωση των νέων προϊόντων που αναπτύσσονται στερεί από τις φαρμακευτικές εταιρίες βασικές πηγές εσόδων.
Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει τα κράτη και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς σε όλον τον κόσμο σε μειώσεις τιμών, καθώς και σε αλλαγή πολιτικών για την αποζημίωση των φαρμάκων μειώνοντας τα έσοδα, αλλά και δυσχεραίνοντας την αποδοχή νέων ακριβότερων θεραπειών.
Η προσπάθεια ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης έχει οδηγήσει σε αλλαγή του ρόλου των επιστημόνων υγείας όσον αφορά στη συνταγογράφηση καθώς οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, τα νοσοκομειακά ιδρύματα, το κράτος αλλά και ο ίδιος ο ασθενής έχουν αυξανόμενο ρόλο στην επιλογή της θεραπείας.
Ο βαθμός ρυθμιστικού ελέγχου αυξάνεται σε όλο τον κόσμο τόσο όσον αφορά στις διαδικασίες παραγωγής, «φαρμακοεπαγρύπνησης» και διαχείρισης όσο και στις σχέσεις της βιομηχανίας με τους επιστήμονες υγείας και την «πωλησιακή» λειτουργία.
Όπως σχολιάζει ο κ. Χ. Κόκκινος, υπεύθυνος για τον κλάδο υγείας της Deloitte στην Ελλάδα, «Οι παγκόσμιες αυτές τάσεις είναι οι ίδιες που παρουσιάζονται και στην Ελληνική αγορά με τη βασική διαφορά ότι ενώ στις άλλες χώρες η ανάδυση τους υπήρξε αποτέλεσμα μίας σταδιακής διαδικασίας, στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης, η νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται πάρα πολύ γρήγορα δημιουργώντας επιπλέον προκλήσεις για τον Κλάδο».
Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών, η έρευνα αναγνωρίζει πρακτικές που ήδη σταδιακά υιοθετούνται από τις φαρμακευτικές εταιρίες διεθνώς.
Αλλαγή του εμπορικού μοντέλου με την αναγνώριση ότι ο γιατρός είναι πλέον ένας από τους κρίκους μιας αλυσίδας εμπλεκομένων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Προσαρμογή της στρατηγικής τοποθέτησης των προϊόντων μέσω νέων μοντέλων τιμολόγησης, ανάλυσης των μακροχρόνιων επιπτώσεων στην υγεία του πληθυσμού και της συγκριτικής αποτελεσματικότητας βάσει πραγματικών στοιχείων.
Μείωση του λειτουργικού κόστους για την ελάττωση της επίδρασης της πτώσης των τιμών και των πωλήσεων. Οι υιοθετούμενες αλλαγές του εμπορικού μοντέλου υποστηρίζουν και αυτό το στόχο.
Επέκταση των συνεργασιών για την έρευνα και την ανάπτυξη αλλά και την προώθηση των προϊόντων ακόμα και όταν αυτές δε παίρνουν τη μορφή συγχωνεύσεων ή εξαγορών.
Έμφαση στις αναδυόμενες αγορές.
Διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου διασφάλισης της ρυθμιστικής συμμόρφωσης που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του διευρυμένου πλέον οικοσυστήματος και των νέων απαιτήσεων των ρυθμιστικών αρχών.
«Η Ελληνική αγορά σταδιακά ολοκληρώνει την απορρόφηση της επίδρασης της γρήγορης προσαρμογής αλλά και τα θέματα που δημιούργησε το PSI. Η υιοθέτηση νέων πρακτικών λειτουργίας βάσει και των διεθνών τάσεων είναι αναγκαιότητα και για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα», σχολιάζει σχετικά ο κ. Κόκκινος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.