ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oι εισηγμένες που ρίχνουν λεφτά παρά την κρίση

01:03 - 18 Φεβ 2013 | Επιχειρήσεις
Oι εισηγμένες που ρίχνουν λεφτά παρά την κρίση
Επενδυτικά σχέδια δρομολογούν οι εισηγμένες, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, προκειμένου να λάβουν θέση ενόψει επιστροφής της οικονομίας και της χώρας στο δρόμο της ανάκαμψης, η οποία τοποθετείται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης από το τρίτο τρίμηνο του '13 κι έπειτα.

Αυτό δε σημαίνει ότι το προηγούμενο διάστημα οι εταιρείες είχαν μείνει με τα... χέρια σταυρωμένα. Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από την ενημέρωσή τους στο Χ.Α., τα κεφάλαια που είχαν προγραμματίσει για επενδύσεις, οι οποίες τελικά έγιναν πέρσι, άγγιξαν το 1,5 δισ. ευρώ και για φέτος υπολογίζονται κοντά στα 800 με 900 εκατ. ευρώ. Η έκτη πέμπτη κατά σειρά χρονιά ύφεσης δεν έχει αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις, που με υψηλό δείκτη εξωστρέφειας εντείνουν τις προσπάθειες για τη διεύρυνση του διεθνούς πελατολογίου. Μετά τα αναγκαία προγράμματα περιορισμού του κόστους λειτουργίας, που περιελάμβαναν από απολύσεις προσωπικού και κλείσιμο ζημιογόνων θυγατρικών μέχρι αναστολή επενδύσεων τη διετία 2010-2011, οι παραγωγικές επιχειρήσεις επαναφέρουν τα επενδυτικά σχέδια με προφανή στόχο να είναι έτοιμες όταν θα ξεκινήσει η ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία.

 

Αναλυτικότερα:

 

ΕΛΚΑ: Στην παραγωγική μονάδα της Fulgor στην Κόρινθο υλοποιείται μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για παραγωγή υποβρυχίων καλωδίων υψηλής τάσης, καθώς και σημαντικά βελτιωτικά προγράμματα στον υπόλοιπο εξοπλισμό. Παράλληλα συνεχίζονται αμείωτες οι προσπάθειες για μείωση του κόστους παραγωγής και βελτιστοποίηση της διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου ανήλθε στο 9μηνο σε 150 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 1,5 εκατ. ευρώ από την 31/12/2011, ενώ τους πρώτους εννέα μήνες του 2012 εκταμιεύτηκαν σε επίπεδο Ομίλου 9,4 εκατ. ευρώ για επενδύσεις.

 

Jumbo: Η εταιρεία θα συνεχίσει να πηγαίνει κόντρα στην κρίση και το 2013, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχει στα σκαριά δύο νέα καταστήματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα καταστήματα αυτά θα έχουν εγκαινιαστεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου -τέλη χρήσης- και θα είναι το ένα στην Αχαρνών και το άλλο στις Σέρρες, ενώ από πλευράς τετραγωνικών μέτρων θα κυμαίνεται το καθένα στα 9.000 τ.μ. Σημειώνεται ότι σήμερα λειτουργούν 50 καταστήματα στην Ελλάδα -τα τελευταία 3 σημεία που εγκαινιάστηκαν ήταν Ν. Φιλαδέλφεια, Π. Φάληρο και Θεσσαλονίκη - τρία στη Κύπρο και οκτώ στη Βουλγαρία (πρόσφατα εγκαινιάστηκε νέο κατάστημα στη Σόφια).

Μεθαύριο Τρίτη η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει και τα αποτελέσματα εξαμήνου. Σύμφφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο τζίρος εμφανίζει οριακή άνοδο της τάξεως του 0,8%, έναντι της αντίστοιχη περυσινής περιόδου φθάνοντας έτσι τα 295 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 50% των εσόδων της αλυσίδας προέρχεται από το παιχνίδι τα είδη bebe και τα είδη βιβλιοχαρτοπωλείου, ενώ το υπόλοιπο 50% μοιράζονται τα είδη για το σπίτι και τα εποχιακά προϊόντα.

Πρόσφατα η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος εκτίμησε πτώση κατά 14,5% στα καθαρά κέρδη β’ τριμήνου, στα 34,1 εκατ. ευρώ.Η χρηματιστηριακή ανέβερε ότι τα ακαθάριστα περιθώρια κερδοφορίας της εταιρίας αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 300 μονάδες βάσης, με τα ακαθάριστα κέρδη να ανέρχονται στα 87 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 6,2% σε ετήσια βάση.

 

Πλαστικά Θράκης: Στην αγροτική παραγωγή επενδύει η Πλαστικά Θράκης, η οποία ανακοίνωσε προσφάτως την ίδρυση νέας εταιρείας, με την επωνυμία «Θερμοκήπια Θράκης Α.Ε.», η οποία εδρεύει στο δήμο Τοπείρου Νομού Ξάνθης και ελέγχεται σε ποσοστό 100% από την Εταιρεία. Αντικείμενο δραστηριότητας της νέας εταιρείας θα είναι η δημιουργία θερμοκηπίων για την παραγωγή ντομάτας με την εφαρμογή της μεθόδου υδροπονικής καλλιέργειας και την αξιοποίηση και χρήση γεωθερμικής ενέργειας. Το ύψος της αρχικής επένδυσης προβλέπεται να ανέλθει σε 1,7 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους. Η διοίκηση της εταιρείας αναμένεται να στραφεί και σε άλλους είδους επενδύσεις ως προς στο σκέλος των αγροτικών καλλιεργειών.

 

Πλαστικά Κρήτης: Η εταιρία ενημέρωσε προσφάτως ότι προχώρησε στην αγορά του 100% της Romcolor 2000 S.A. που εδρεύει στο Βουκουρέστι Ρουμανίας αντί ποσού 1.057.226 ευρώ. Η διοίκηση της εταιρίας εκτιμά ότι η συγκεκριμένη εξαγορά γίνεται σε συμφέρουσα τιμή και θα ενισχύσει περαιτέρω την κερδοφορία του oμίλου.

 

Καράτζης: Τoν περασμένο Σεπτέμβριο υπογράφηκε στο Σικάγο, μεταξύ της Καράτζη και της Fabpro Oriented Polymers LLC, συμφωνία για την πώληση της θυγατρικής Karatzis USA-LLC, έναντι αντιτίμου 11.800.000 δολ. Κατά την τελευταία οικονομική χρήση, η εν λόγω θυγατρική αντιπροσώπευε το 11,07% του κύκλου εργασιών και το 2,94% των προ φόρων κερδών του ομίλου.

Η Καράτζης, όπως αναφέρεται σχετικά, προτίθεται να χρησιμοποιήσει τη ρευστότητα από τη συναλλαγή αυτή για την περαιτέρω ανάπτυξή της και εξετάζει διάφορα επενδυτικά σχέδια. Ήδη, οι πληριοφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία προτίθεται να επενδύσει στον τουρισμό

 

Δάιος: Προσφάτως σε γενική συνέλευση αποφασίστηκε η τροποποίηση του καταστατικού της με την προσθήκη την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, με σύγχρονες ήπιες και φιλοπεριβαλλοντικές μεθόδους όπως φωτοβολταϊκά συστήματα, ηλιοθερμικά συστήματα, ανεμογεννήτριες, μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί, μονάδες βιοαερίου , υβριδικά συστήματα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού – θερμότητας κ.λ.π.. H σχεδιαζόμενη επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρίας για παραγωγή και πώληση ενέργειας δεν θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομική της κατάσταση, όπως ενδεικτικά ως προς την μεταβολή στον κύκλο εργασιών, την κερδοφορία , το απασχολούμενο προσωπικό, τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας.

 

Έλτον: Σημειώνεται ότι ολοκληρώθηκε η επένδυση φωτοβολταϊκής εγκατάστασης στην έδρα της εταιρίας αξίας 0,97 εκατ. ευρώ μέσω ιδίων κεφαλαίων.

 

Ικτίνος: Με τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς την Κίνα, όπως το ελαιόλαδο και το κρασί καταρχάς, αποφάσισε να ασχοληθεί η Ικτίνος Ελλάς, μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες μαρμάρου. Η Ικτίνος Ελλάς διαθέτει εδώ και δεκαπέντε χρόνια τα περίφημα μάρμαρα της Θάσου, της Καβάλας και της Δράμας με πολύ μεγάλη επιτυχία. Πρόσφατα αποφάσισε να ασχοληθεί και με τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς την Κίνα, καθώς εκτίμησε πως υπάρχει ενδιαφέρον για προστατευόμενα προϊόντα περιοχής και για κατοχυρωμένες ονομασίες. Αρχικός της στόχος είναι η εξαγωγή ελαιολάδου και κρασιού.

 

ΣΩΛΚ: Η Σωληνουργεία Κορίνθου βρίσκεται στη λίστα των εγκεκριμένων προμηθευτών για όλους τους μεγάλους αγωγούς που σχεδιάζονται σε Ευρώπη και Αμερική και παράλληλα έχει καταφέρει να περιλαμβάνεται μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών διεθνώς με προϊόντα που περιλαμβάνουν τόσο αγωγούς ERW (μεσαίας διατομής) όσο και σπιράλ (μεγάλης διατομής).

 

 Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 10:51 - 18 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.