ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oι "ασπίδες" κατά των επισφαλειών

01:01 - 18 Φεβ 2013 | Επιχειρήσεις
Oι "ασπίδες" κατά των επισφαλειών
«Οχυρωμένες» πίσω από τον πιστωτικό έλεγχο, το factoring, την ασφάλιση πιστώσεων αλλά και τις τράπεζες επαγγελματικής πληροφόρησης, οι εταιρείες που πωλούν επί πιστώσει προσπαθούν να «ξορκίσουν» τις επισφάλειες από τα ταμεία τους.

 

Σύμφωνα με στοιχεία, από τριάντα έως και 365 ημέρες έχουν παρατείνει οι οφειλέτες την πληρωμή των υποχρεώσεών τους προς τους πιστωτές τους. Από την άλλη, παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι σήμερα, με την οικονομική ασφυξία να πρωταγωνιστεί, το 95% των επιχειρήσεων είναι αναγκασμένο να πουλά επί πιστώσει. Η μεγαλύτερη παράταση στις καταβολές παρατηρείται στους κλάδους της κλωστοϋφαντουργίας, των κατασκευών, των ηλεκτρικών ειδών, αλλά και στην ένδυση-υπόδηση.

Όσον αφορά στο πρώτο εργαλείο, το credit control, οι επιχειρήσεις σήμερα επενδύουν σημαντικά κεφάλαια στην οργάνωση ενός τμήματος ελέγχου των συνεργατών τους. Ο μοναδικός ρόλος του συγκεκριμένου τμήματος είναι να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τις οφειλές του κάθε πελάτη, τον χρόνο λήξης των επιταγών, τη ρευστότητα, την ακίνητη περιουσία που διατηρεί ο οφειλέτης κ.λπ. Πλέον, η εικόνα του κάθε οφειλέτη-πελάτη είναι συνυφασμένη με τον τζίρο και τα κέρδη που παρουσιάζει η εταιρεία του, καθώς και με ένα φάσμα βασικών αριθμοδεικτών, ενώ είναι αδιάφορα άλλα στοιχεία, όπως επί παραδείγματι η ιστορία που μπορεί να έχει αναπτύξει η επιχείρησή-συνεργάτης.

 

Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότερες εταιρείες-προμηθευτές επιλέγουν να ασφαλίσουν τις πιστώσεις τους, ελαχιστοποιώντας το ρίσκο από την ενδεχόμενη μη καταβολή των οφειλών. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σήμερα παρατηρείται αύξηση κατά 50% των αιτήσεων που γίνονται από την πλευρά των προμηθευτικών εταιρειών -από 30% που ήταν πέρυσι- για ασφάλιση των πιστώσεων που παρέχουν. Επίσης, αποδεδειγμένα οι εταιρείες που έχουν προχωρήσει σε ασφάλιση των πιστώσεών τους χρηματοδοτούνται πιο εύκολα από τους τραπεζικούς ομίλους, με τους τελευταίους να θεωρούν ότι μέσω αυτού του εργαλείου προστατεύονται περισσότερο στις συναλλαγές τους.

 

Εν τω μεταξύ, με στόχο την επίτευξη ρευστότητας, αρκετές είναι και οι προμηθεύτριες επιχειρήσεις που επιλέγουν την οδό του factoring. Δηλαδή πωλούν σε κάποιον οίκο factoring -που συνήθως είναι θυγατρική τράπεζας- το σύνολο των απαιτήσεων που έχουν, λαμβάνοντας το 95% της αξίας τους (άρα το κέρδος του οίκου είναι 5%).

Τέλος, έχουν αυξηθεί σε διψήφιο ποσοστό οι συναλλαγές των εταιρειών με τις Τράπεζες Επαγγελματικής Πληροφόρησης (Data Banks). Οι εταιρείες θεωρούν ότι οι Data Banks μπορούν να αποτελέσουν ένα δεύτερο «μάτι» ελέγχου των συνεργατών τους, ελαχιστοποιώντας έτσι ακόμη περισσότερο το ρίσκο στις πιστώσεις που παρέχουν.

 

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.