ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 1,9 εκατ. ευρώ οι ζημιές της ΕΛΙΝΟΙΛ για το 2012

15:26 - 01 Απρ 2013 | Επιχειρήσεις
Μείωση του τζίρου στα 7,888 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του στη χρήση 2012 ανήλθε σε € 788,8 εκατ. έναντι € 802,2 εκατ. το 2011, καταγράφοντας μείωση η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση του όγκου πωλήσεων της μητρικής ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε. κατά 11%. 

 

Η μείωση του όγκου των πωλήσεων οφείλεται στη μείωση της ζήτησης για καύσιμα στο σύνολο της αγοράς, η οποία ωστόσο ήταν μεγαλύτερη, της τάξεως του 13%, με συνέπεια το μερίδιο αγοράς της ΕΛΙΝΟΙΛ να αυξηθεί σε 7,7% από 7,3% το 2011. 

 

Τα μικτά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε € 35,4 εκατ. έναντι € 40,3 εκατ. το 2011 και τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 5,6 εκατ. έναντι € 7,0 εκατ. το 2011, παρουσιάζοντας μείωση 21,0%. 

 

Αντίστοιχα τα ενοποιημένα προ φόρων αποτελέσματα του ομίλου (EBT) ανήλθαν σε ζημία € 2,3 εκατ. έναντι ζημίας € 0,8 εκατ. 

 

Όσον αφορά στη μητρική εταιρία ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε., τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 7,0 εκατ. μειωμένα κατά 14,9% σε σχέση με το 2011, τα αποτελέσματα προ φόρων σε ζημία € 0,8 εκατ. έναντι κέρδους € 0,2 εκατ. το 2011 και τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (EATAM) σε ζημία € 0,6 εκατ. έναντι ζημίας € 0,2 εκατ.

 

Τα  αποτελέσματα της χρήσης 2012, σε επίπεδο μητρικής, έχουν επηρεασθεί σαφώς από την μείωση της ζήτησης για καύσιμα και ιδιαίτερα από την πολύ μεγάλη πτώση των πωλήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης και παράλληλα από τη σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού ως συνέπεια των επιπτώσεων της κρίσης στη ρευστότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. 

 

Σε επίπεδο, ομίλου, η περιορισμένη οικοδομική δραστηριότητα έχει μειώσει σημαντικά τις προοπτικές ανάληψης κερδοφόρων έργων από την ΕΛΙΝ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Τ.Ε., ενώ και τα αποτελέσματα της ΕΛΙΝ Ν.Ε. έχουν σαφώς επηρεαστεί από τη πτώση στη ζήτηση για θαλάσσιες μεταφορές καυσίμων. 

 

Η ΕΛΙΝΟΙΛ αναφέρει ότι για να αντισταθμίσει την αναπόφευκτη απώλεια εσόδων λόγω της πτώσης των πωλήσεων, εφάρμοσε έγκαιρα μια σειρά από μέτρα όπως ένα προσεκτικά σχεδιασμένο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, επιτυγχάνοντας έτσι σημαντική μείωση λειτουργικών εξόδων χωρίς όμως να αποδυναμώσει την οργανωτική της δομή. Παράλληλα, κατάφερε να μεγιστοποιήσει την αξιοποίηση των εκτεταμένων υποδομών της, υλοποιώντας μια σειρά από στρατηγικές κινήσεις όπως εισαγωγές καυσίμων. 

 

Το 2013 και ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι θα είναι πολύ δύσκολο τόσο για την εθνική οικονομία όσο και για την αγορά πετρελαιοειδών αφού η ζήτηση για καύσιμα αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, σημειώνεται στην ανακοίνωση. 

 

 Η ΕΛΙΝΟΙΛ τονίζει ότι σε αυτό το περιβάλλον θα συνεχίσει την εφαρμογή στρατηγικών περιστολής κόστους λειτουργίας ενώ θα εντατικοποιήσει την αξιοποίηση των υποδομών της και ιδιαίτερα των υπερσύχρονων δεξαμενόπλοιων και των εγκαταστάσεων καυσίμων που διαθέτει. 

 

Παράλληλα η εταιρία θα επιδιώξει να αυξήσει τα μερίδια αγοράς που κατέχει αναπτύσσοντας με επιλεκτικές κινήσεις το δίκτυο της αλλά εξυπηρετώντας και νέες γι’ αυτήν αγορές στις οποίες μέχρι σήμερα δεν είχε παρουσία. 

 

Η διοίκηση της ΕΛΙΝΟΙΛ εκτιμά ότι με το νέο, αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και εν γένει των στρεβλώσεων της αγοράς πετρελαιοειδών, όσες εταιρίες λειτουργούν αυστηρά εντός των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού θα έχουν ευκαιρίες να αναπτύξουν πωλήσεις που δεν είχαν στον παρελθόν.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.