ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Aποτελέσματα 2012: Η δεύτερη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών

13:45 - 02 Απρ 2013 | Επιχειρήσεις
Ως η χρονιά με τη δεύτερη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών σε όρους κερδοφορίας κατέγραψαν οι εισηγμένες το 2012 με τις ζημιές να διαμορφώνονται στα 6,63 δισ. Ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης, ο συνολικός κύκλος εργασιών κινήθηκε σταθεροποιητικά (-0,3%) στα 76 δισ. ευρώ, ενώ τα EBITDA υποχώρησαν κατά 3,3%, στα 6,88 δισ. ευρώ.  Σύμφωνα με τον αναλυτή, τα αποτελέσματα δεν είναι πλήρως συγκρίσιμα με το 2011 καθώς οι κυπριακές τράπεζες, η Alapis όπως και άλλες εταιρίες δεν ανακοίνωσαν μεγέθη.  Αν ανακοίνωναν, οι ζημίες θα ξεπερνούσαν τα 10 δισ. και τα EBITDA θα υποχωρούσαν έως και 700 εκατ. ευρώ.

 

Στους θετικούς πρωταγωνιστές της κερδοφορίας από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση η ΒΕΤΑ ξεχωρίζει τις μετοχές των Motor Oil, ΕΛΠΕ, Μέτκα, Jumbo, Folli και OTE.  Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση οι εταιρίες ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, ΕΛΒΑΛ, Πλαίσιο, Πλαστικά Κρήτης και Αutohellas κατέγραψαν ανθεκτικά αποτελέσματα. Από τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση πολλές υποσχέσεις άφησαν τα αποτελέσματα των Kρι Κρι, Ικτίνος, Κυριακίδης Μάρμαρα, Καραμολέγκος, Καράτζη και Flexopack. Από τις εταιρίες που ανακοίνωσαν τα μεγέθη του 2012 οι 72 σημείωσαν κέρδη και οι 160 ζημίες. Από τις 72 κερδοφόρες μόλις 30 ενίσχυσαν τα κέρδη τους, ενώ άλλες 30 κατέγραψαν μείωση κερδοφορίας. Από τις 160 που βρέθηκαν στο κόκκινο οι 76 διεύρυναν τις ζημίες, ενώ οι 68 τις περιόρισαν.

 

Το δ΄ τρίμηνο του 2012 δεν επιφύλαξε κάποια ιδιαίτερη θετική έκπληξη σε επίπεδο κερδοφορίας, αναφέρει η Beta. Αντίθετα, η ύφεση για πέμπτο συνεχόμενο έτος αλλά και οι εξελίξεις στην Κύπρο είχαν ως συνέπεια τα μεγέθη να μην είναι πλέον συγκρίσιμα αφού απουσιάζουν σημαντικές εταιρίες ως προς τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

 

Η παρουσία της Τράπεζας Κύπρου, της CPB, της Alapis αλλά και μικρότερου μεγέθους εταιριών θα εκτόξευαν τις ζημίες, πιθανόν όχι στα 43 δισ. ευρώ του 2011, αλλά πάντως όχι σε λιγότερα από 10 δισ. ευρώ, αφού μόνο για τις τρεις πρώτες περιπτώσεις το σύνολο των ζημιών στο εννεάμηνο ήταν 2,6 δισ. ευρώ. Άρα τα 6,6 δισ. ευρώ που δείχνει -μέχρι στιγμής- το κοντέρ είναι ένα υποσύνολο των πραγματικών ζημιών που κατέγραψαν οι εισηγμένες το 2012.

Σαφώς υπάρχει έντονη επιρροή του τραπεζικού στοιχείου στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, παρά τη συρρίκνωση του αριθμού των τραπεζών (δεν υπάρχει πλέον ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, Proton, Ταχ. Ταμιευτήριο, Ασπίς και οι δύο κυπριακές), ωστόσο δεν λείπουν εταιρίες με ζημίες αρκετών δεκάδων εκατ.: 63 εταιρίες έχασαν πάνω από 10 εκατ. ευρώ δημιουργώντας ένα πλήθος εταιριών με σημαντικό συστημικό βάρος. Αρνητικά μεγέθη ή κατώτερα των προσδοκίων ανακοινώθηκαν από τον Τιτάνα, τον Φουρλή, τη Σιδενόρ, την Intralot και τον Ηρακλή (ζημίες).  Mε σημαντικές ζημίες έκλεισαν στο τέταρτο τρίμηνο όλες οι εμπορικές τράπεζες, η MIG, η ΔΕΗ, η Forthnet, η Axon, η Ridenco, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ο Ηρακλής, το Υγεία, η Σφακιανάκης, η Δίας Ιχθυοκαλλιέργιες, η Σιδενόρ, η Ελληνική Υφαντουργία, η Χαλκόρ, η Sanyo, η Frigoglass, η NEΛ,ο Νηρέας και η Intracom.

 

Θα πρέπει να επισημανθεί ωστόσο ότι σε πολλές από τις παραπάνω η ζημία ενισχύθηκε από μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες (απομειώσεις, προβλέψεις, διακύμανση ισοτιμιών και εμπορευμάτων), με αποτέλεσμα να μεγεθύνεται δυσανάλογα με την επίδοση των λειτουργικών αποτελεσμάτων η πίεση στην τελική γραμμή.

 

Σε μια εσωτερική αγορά που είναι καταδικασμένη να συρρικνώνεται και σε μια οικονομία όπου το κόστος χρήματος είναι υψηλό, η μείωση του εσωτερικού κόστους λειτουργίας της επιχείρησης είναι κανόνας επιβίωσης.

 

Αν θεωρηθεί ότι το όποιο «λίπος» από πωλήσεις παγίων και συμμετοχών έχει προ πολλού εξαντληθεί, τα μόνα περιθώρια ελιγμών που είχαν οι διοικήσεις για να παραμείνουν σε μια βιώσιμη χρηματοοικονομική κατάσταση είναι να περιορίσουν το οργανικό κόστος λειτουργίας και τις επενδύσεις τους.

 

Με τον όρο βιώσιμη χρηματοοικονομική κατάσταση το ενδιαφέρον μοιραία φεύγει από την τελική γραμμή και επικεντρώνεται στις ταμειακές ροές, στην εξυπηρέτηση υποχρεώσεων και στην αναχρηματοδότηση του δανεισμού.

Ενέργειες όπως η εθελουσία έξοδος, οι νέες επιχειρησιακές συμβάσεις, η μείωση του ακριβού δανεισμού, ο περιορισμός των κεφαλαίων κίνησης και η μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών ήταν ένα συχνό χαρακτηριστικό στις ανακοινώσεις των εισηγμένων.

 

Τι επηρέασε τα μεγέθη του δ΄ τριμήνου και το 2012:

 

-  Η ύφεση στο δ΄ τρίμηνο έφθασε στο υψηλότερο σημείο των τεσσάρων περιόδων της χρονιάς τρέχοντας με ρυθμό 7,6%.

 

- Η επαναγορά των ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες.

 

- Η χρηματιστηριακή βελτίωση των αποτιμήσεων κάποιων θυγατρικών λόγω

των ισχυρών ανοδικών τάσεων στην αγορά κατά το δ΄ τρίμηνο. Η επίδραση

αναμένεται να εμφανιστεί στην καθαρή θέση.

 

- Η μείωση της ζήτησης στο πετρέλαιαο θέρμανσης.

 

- Η φορολογία στις ΑΠΕ.

 

- Η μείωση της εύλογης αξίας των ακινήτων σε εταιρίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου real estate.

 

- Το κόστος δανεισμού παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ακυρώνοντας το πλεονέκτημα τις χαμηλότερης φορολογικής βάσης.

 

- Ο περιορισμός μέρους του λειτουργικού κόστους λόγω των μισθολογικών μειώσεων, η αλλαγή του μίγματος πώλησης σε προϊόντα υψηλότερου περιθωρίου και η μείωση των δαπανών για νέες επενδύσεις συγκράτησαν κατά περίπτωση τη μείωση των λειτουργικών κερδών.

 

- Η μείωση των τελών τερματισμού στην εγχώρια αγορά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.