ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρκετές οι 7 Κυριακές

09:36 - 06 Νοε 2013 | Επιχειρήσεις
Τα πρώτα δείγματα από την υιοθέτηση του μέτρου της λειτουργίας των καταστημάτων περισσότερες Κυριακές τον χρόνο - και μάλιστα από μεγάλες περιφέρειες της χώρας - δείχνουν ότι οι επτά Κυριακές που προβλέπονται από τη νομοθεσία είναι, κατά την άποψη των τοπικών παραγόντων, αρκετές.

Τόσο στην Αθήνα, όσο και στον Πειραιά, οι αντιπεριφερειάρχες μετά από διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς, αποφάσισαν σε πρώτη φάση να περιοριστούν στις επτά Κυριακές που ήδη προβλέπονται και συγκεκριμένα την πρώτη Κυριακή κάθε εκπτωτικής περιόδου, δυο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα και την Κυριακή των Βαΐων. 

Στην αντιπεριφέρεια του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, που περιλαμβάνει τους δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου, Βύρωνα, Γαλατσίου, Ηλιούπολης, Δάφνης, Υμηττού, Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας και Καισαριανής μετά από διαβούλευση με τους εμπορικούς συλλόγους, επαγγελματικούς φορείς εργαζόμενους αλλά και τις τοπικές δημοτικές αρχές αποφασίστηκε από την αντιπεριφερειάρχη Άννα Παπαδημητρίου - Τσάτσου ότι έως και τον Ιανουάριο του 2015 δεν θα επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων πέραν αυτών που προβλέπει ο νόμος.
 
Αντίστοιχη είναι η απόφαση και για την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά. «Μετά από ένα εποικοδομητικό διάλογο με τους εκπρόσωπους των φορέων για το θέμα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές καταλήξαμε στην απόφαση ότι κατά την πρώτη πιλοτική εφαρμογή του μέτρου να μην επιτρέψουμε το άνοιγμα για καμία Κυριακή πέραν των επτά που προβλέπει ο νόμος», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στέφανος Χρήστου. Αρνητικά στο ενδεχόμενο επιπλέον Κυριακών έχει ταχθεί και η Περιφερειακή Ενότητα 'Αρτας με απόφαση που υπέγραψε ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς. 

Την πλήρη αντίθεσή τους στη λειτουργία των καταστημάτων περισσότερες από επτά Κυριακές μέσα στον χρόνο, εξέφρασαν και η αντιπεριφέρεια Ζακύνθου και οι εκπρόσωποι των φορέων κατά την τελευταία συνάντησή τους. Επίσης, καμία επιπλέον Κυριακή δεν θα είναι ανοικτά ούτε τα καταστήματα στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας σύμφωνα με τη σχετική απόφαση. 

Εξαίρεση αποτελούν οι περιοχές που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη και συγκεκριμένα στις περιοχές Ρακοπόταμος, Πολυδέντρι, Αγιόκαμπος, Κάτω Σωτηρίτσα, Βελίκα, Παλιουριά, Κουτσουπιά, Κόκκινο Νερό, Στόμιο, Ομόλιο, Αλεξανδρινή, Κουλούρα, Αιγάνη, Καστρί Λουτρό και Μεσάγγαλα.

Επίσης, στην πόλη του Τυρνάβου τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοικτά την Κυριακή της Αποκριάς λόγω των καρναβαλικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται και προσελκύουν σημαντικό αριθμό επισκεπτών.


 
Τρεις επιπλέον Κυριακές στη Θεσσαλονίκη
 
Οι φορείς της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τρεις επιπλέον Κυριακές, πέραν των επτά. 

Συγκεκριμένα με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Θεοφάνη Παπά έως και τον Ιανουάριο του 2015 επιτρέπεται επιπλέον η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στην Θεσσαλονίκη την τελευταία Κυριακή του χρόνου, καθώς και δυο Κυριακές στη διάρκεια λειτουργίας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στην περιοχή του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς με σχετική απόφαση επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε οικισμούς και χωριά με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, καθώς και όποια Κυριακή, περιλαμβάνεται σε διάστημα λειτουργίας παραδοσιακού πανηγυριού ή εμποροπανήγυρης ή τοπικής και αγροτικής έκθεσης σε χώρια και κωμοπόλεις με πληθυσμό πάνω των 2.000 κατοίκων. 

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς τις Κυριακές, με απόφαση αντιπεριφερειάρχη μπορούν να λειτουργούν καταστήματα κάτω των 250 τ.μ , που δεν ανήκουν με οποιαδήποτε νομική σχέση με αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρούμενων των "franchise", να μην λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας shop in a shop (κατάστημα εντός του καταστήματος) και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά χωριά, εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά καταστήματα.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:50 - 06 Νοε 2013
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.