ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΣΕΕ: Σε 20 χρόνια θα ανακτηθούν οι χαμένες θέσεις εργασίας στο εμπόριο

17:21 - 02 Δεκ 2013 | Επιχειρήσεις
ΕΣΕΕ: Σε 20 χρόνια θα ανακτηθούν οι χαμένες θέσεις εργασίας στο εμπόριο
Το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά συρρίκνωσης της εμπορικής δραστηριότητας και το 2014 θα καταγραφεί σταθεροποίηση της κατανάλωσης τόνισε με αφορμή την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του Ελληνικού Εμπορίου 2013 ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία φέτος η απασχόληση στο εμπόριο μειώθηκε στα επίπεδα του 1997, έχοντας απολέσει 176.400 καθαρές θέσεις εργασίας ή το 21,2% των θέσεων εργασίας του 2008.

 

Την ίδια ώρα, την περίοδο 2009-2013 έβαλαν λουκέτο συνολικά 130.000 εμπορικές επιχειρήσεις και δημιουργήθηκαν 45.000 με αποτέλεσμα οι καθαρές απώλειες να ανέρχονται στις 85.000 εμπορικές επιχειρήσεις.

 

Όπως σημείωσε ο κ. Απόστολος Δεδουσόπουλος, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, για να επανακτηθούν οι απώλειες στην απασχόληση θα απαιτηθεί τουλάχιστον μια 20ετία. Πάντως, ο ίδιος τόνισε ότι θα μπούμε σε μια περίοδο με πολύ χαμηλό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και των θέσεων εργασίας, ενώ σημείωσε ότι μέσα σε ένα έτος έχει καταγραφεί αύξηση 75% των απλήρωτων υπερωριών στο εμπόριο.

 

Από την πλευρά του κ. Νίκος Βέττας από το ΙΟΒΕ, υποστήριξε ότι βρισκόμαστε σε σημείο προσγείωσης, επισημαίνοντας ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι να υπάρξει συνειδητοποίηση ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι κυκλική και ότι δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι υπάρχει δυνατότητα να επιστρέψουμε στην προ κρίση εποχή. "Αυτό πρέπει να το ξεχάσουμε", είπε ο κ. Βέττας και τόνισε την ανάγκη εκκαθάρισης του κλάδου, ενώ υποστήριξε ότι είναι λάθος "να σπρώχνουμε προς τα πίσω την όποια δομική προσαρμογή". "Όσο γρηγορότερα έρθει η ανάπτυξη τότε επιχειρήσεις δεν θα αναγκαστούν να βγουν από την αγορά", σημείωσε ο ίδιος και κάλεσε τις εμπορικές επιχειρήσεις να στραφούν στις εξαγωγές.

 

Ιδιαίτερα απαισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και απασχόλησης εμφανίσθηκε ο κ. Σάββας Ρομπόλης ο οποίος σημείωσε ότι η χώρα θα ανακτήσει μόνο το 15% από το 25% του ΑΕΠ που έχει απολέσει, ενώ εκτίμησε ότι ο κύκλος της ύφεσης θα διατηρηθεί και το 2014, με την ανεργία να υποχωρεί πολύ δύσκολα κάτω από το 17% από το 2016 ακόμη και με το αισιόδοξο σενάριο ανάπτυξης του 3,5-4% του ΑΕΠ ετησίως.

 

Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη, για να επιστρέψει σε ανεργία στα επίπεδα του 2009 και για να δημιουργηθούν εκ νέου 1 εκατ. θέσεις εργασίας ακόμη και με αισιόδοξο σενάριο θα χρειαστούν 20 χρόνια. Σημείωσε επίσης ότι η κατάσταση είναι περισσότερο από τραγική από την γήρανση του πληθυσμού και της ανεργία η οποία έχει πιέσει ασφυκτικά τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, κάτι το οποίο μπορεί να φανεί ακόμη και στους επόμενους μήνες. Ο ίδιος επεσήμανε ότι "είναι εκτός τόπου" όποιος σκέπτεται με συμβατικούς όρους.

 

Από την πλευρά του ο κ. Διονύσης Γράβαρης, διευθυντής του Ινστιτούτου μικρών επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, επισήμανε ότι σχεδόν 1 στις 2 δεν πληρώνει εγκαίρως τους μισθούς. Το 30% των αστέγων στην Αθήνα προέρχεται από τις ΜμΕ που έχουν κλείσει.

emporika2

Οι προβλέψεις για το 2014

  • Οι προβλέψεις των εμπορικών επιχειρήσεων για την εξέλιξη των οικονομικών αποτελεσμάτων τους το 2014 παραμένουν απαισιόδοξες, σε χαμηλότερο όμως βαθμό συγκριτικά με πέρυσι.
  • Πάνω από 5 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις και 4 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ προβλέπουν χαμηλότερες πωλήσεις και κέρδη το 2014.
  • Ενισχυμένη εικόνα επενδυτικής «απραξίας» καταγράφεται για το 2014. Η απόλυτη πλειοψηφία των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από νομική μορφή, προβλέπει στασιμότητα.
  • Οι συνθήκες απασχόλησης στο εμπόριο τείνουν να σταθεροποιηθούν, χωρίς όμως να προ- βλέπεται ανάκαμψη στο άμεσο μέλλον.
  • Στασιμότητα απασχόλησης για το 2014 προβλέπουν τα τρία τέταρτα των ΟΕ-ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων και τα δύο τρίτα των ΑΕ και ΕΠΕ του εμπορίου.
  • Η απαισιοδοξία για τη ρευστότητα συνεχίζεται, με σχεδόν 6 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επι- χειρήσεις και 4 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ να προβλέπουν επιδείνωση της ρευστότητάς τους το 2014.

Οι εκτιμήσεις για το 2013

  • Τα αποτελέσματα των εμπορικών επιχειρήσεων συνεχίζουν να επιδεινώνονται λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης και το 2013. Οι εμπορικές επιχειρήσεις παραμένουν απαι- σιόδοξες για την εξέλιξη των πωλήσεων και των κερδών τους.
  • Οι 7 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις καθώς και οι 5 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ αναμένουν μείωση του κύκλου εργασιών τους το 2013.
  • Η απόλυτη πλειονότητα των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από νομική μορφή, εκτιμούν επιδείνωση της κερδοφορίας τους. Εντονότερο ήταν το φαινόμενο στις μικρές επιχειρήσεις, όπου οι 7 στις 10 δηλώνουν επιδείνωση.
  • Η απόλυτη πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από νομική μορφή, δήλωσαν στασιμότητα επενδύσεων το 2013, ενώ περιορίστηκαν τα ποσοστά όσων δηλώνουν μείωση επενδύσεων, ιδιαίτερα στις ΑΕ και ΕΠΕ.
  • Μετά τις περικοπές των προηγούμενων ετών, οι συνθήκες απασχόλησης φαίνεται να οδεύουν σε σταθερότητα το 2013. Η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, δήλωσαν ότι διατήρησαν σταθερό το προσωπικό τους.
  • Όμως οι ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις είναι πιο ανθεκτικές. Οι 9 στις 10 από αυτές δήλωσαν ότι κατόρθωσαν να κρατήσουν σταθερό το προσωπικό τους.
  • Περισσότερες από 7 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις και περισσότερες από 5 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ εκτιμούν ότι επιδεινώθηκε η ρευστότητά τους το 2013.

emporika3

Δεν πέφτουν οι τιμές

Αμετάβλητες παραμένουν οι τιμές παρά την πτώση της ζήτησης και τη συρρίκνωση του εισοδήματος των νοικοκυριών. Όπως προκύπτει από την έρευνα της ΕΣΕΕ, μεταξύ των ΑΕ και ΕΠΕ 1 στις 2 επιχειρήσεις δήλωσε ότι οι τιμές τους παρέμειναν αμετάβλητες.

 

Ωστόσο, το 43,9% των εταιρειών θεώρησε ότι οι τιμές τους μειώθηκαν το 2013 (ποσοστό διευρυμένο σχεδόν κατά 10 μονάδες σε σχέση με την περσινή έρευνα), ενώ περιορίστηκαν ακόμη περισσότερο οι αναφορές περί αυξημένων τιμών. Όσον αφορά την ομάδα των ΟΕ-ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων, διαπιστώνεται εδραίωση της σχέσης που καταγράφηκε στις δύο προηγούμενες έρευνες.

 

Το 2013, το ποσοστό των επιχειρήσεων οι οποίες θεώρησαν ότι οι τιμές τους μειώθηκαν σε σύγκριση με εκείνες του ανταγωνισμού, διαμορφώθηκε σε 54%, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι συγκριτικά οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες επανήλθε σε 40,2% (όσο ακριβώς ήταν και το 2011).

Επιστροφή στα εισαγόμενα προϊόντα

Επιστροφή στα εισαγόμενα προϊόντα για τις εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες μετά από το περσινό διάλειμμα στήριξης των εγχωρίως παραγομένων προϊόντων, στράφηκαν στις εισαγωγές προϊόντων.

 

Στις ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις διαπιστώνεται ότι η δυναμική στροφή προς τα εγχώρια προϊόντα που είχε εντοπιστεί στην περσινή έρευνα δεν διατηρήθηκε το τρέχον έτος.

 

Στην έρευνα του 2012 το 55,5% των επιχειρήσεων δήλωναν ως βασική περιοχή παραγωγής των εμπορευμάτων τους την Ελλάδα, ενώ στη φετινή έρευνα το αντίστοιχο ποσοστό μειώθηκε σε 41,5% (περιορίστηκε κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες). Παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα αποτελεί την κορυφαία περιοχή και ακολουθούν (με διαφορά) οι λοιπές χώρες της ΕΕ ως κύριες πε- ριοχές παραγωγής των εμπορευμάτων τους, όπως δηλώνει το 27,8% των επιχειρήσεων.

 

Οι εντεινόμενες πιέσεις για μείωση του κόστους φαίνεται να ενδυνάμωσαν και πάλι τη ζήτηση των προϊόντων ασιατικής προέλευσης, εφόσον οι αναφορές για την Ασία διευρύνθηκαν σε 19,2% το 2013, έναντι 12,9% στην περσινή έρευνα.

 

Στις ΑΕ και ΕΠΕ η μερίδα των επιχειρήσεων που διαθέτουν προϊόντα κυρίως εγχώριας παραγωγής δεν παρουσίασε αξιόλογη μεταβολή και ανήλθε σε 32,4% το 2013.

 

Παράλληλα, εξακολουθούν να επικρατούν οι επιχειρήσεις που δήλωσαν ως χώρα παραγωγής των εμπορευμάτων τους τις λοιπές χώρες της ΕΕ, σε ποσοστό 36,7%, ωστόσο η διαφορά μεταξύ των δύο κορυφαίων περιοχών προέλευσης περιορίστηκε αισθητά.

 

Σχετικά με τις λοιπές περιοχές προέλευσης, το ποσοστό αναφορών για την Ασία αυξήθηκε (21,9%), ενώ για όλες τις λοιπές περιοχές τα ποσοστά αναφορών ήταν πολύ χαμηλά.

emporika4

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.