ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurimac: "Βράζουν" όρυζα… για φθηνό καύσιμο

01:01 - 05 Δεκ 2013 | Επιχειρήσεις
Eurimac: "Βράζουν" όρυζα… για φθηνό καύσιμο
Εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής ενέργειας αναζητούν οι ελληνικές επιχειρήσεις για να μειώσουν το κόστος παραγωγής, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία Eurimac εγκαινιάζει την Πέμπτη, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας- Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου, μονάδα καύσης ορυζοφλοιού, τον οποίο θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο, έναντι των παραδοσιακών συμβατικών καυσίμων (όπως μαζούτ) για τη δημιουργία της θερμικής ενέργειας που είναι απαραίτητη για την παραγωγή των προϊόντων της.

Η καύση του ορυζοφλοιού γίνεται στο νέο υπερσύγχρονο λέβητα υπέρθερμου ύδατος που κατασκευάστηκε στο πλαίσιο επένδυσης της εταιρείας, συνολικού κόστους άνω των 3 εκατ. ευρώ, στο εργοστάσιό της Eurimac, στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) Κιλκίς.

 

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurimac, Σταύρος Κωνσταντινίδης, τόνισε ότι, με τη νέα επένδυση της εταιρείας που έχει υπαχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου, οι επιπτώσεις στο κόστος ανά μονάδα του παραγόμενου προϊόντος, αλλά και την εθνική οικονομία είναι θετικές.

 

Κι' αυτό διότι- όπως εξήγησε -ο νέος λέβητας, αντί της παραδοσιακής καύσης μαζούτ ή φυσικού αερίου καίει ορυζοφλοιό που παράγεται σαν υποπροϊόν στο συγγενικό εργοστάσιο της Euricom Hellas, στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης.

 

Έτσι, η εταιρεία δεν εισάγει πρώτη ύλη (καύσιμα) από το εξωτερικό και, ταυτόχρονα, εξάγει την τέφρα που παράγεται (υπολογίζεται περίπου σε 180-200 κιλά ανά τόνο ορυζοφλοιού) σε εταιρείες οικοδομικών υλικών στη Γερμανία και την Αυστρία, "προκαλώντας" την εισροή συναλλάγματος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

 

Η εταιρία Eurimac ΑΕ, ιδρύθηκε τον Μάιο του 1996 με μετόχους κατά 50% την εταιρία ζυμαρικών Π. Κωνσταντινίδης ΑΕ (ΜΑΚΒΕΛ) που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1939 και κατά 50% την πολυεθνική εταιρία ρυζιού και ζυμαρικών Euricom SpA.

 

Η Eurimac - με ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 72.000 τόνων ζυμαρικών - έχει μέχρι σήμερα επενδύσει πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ κυρίως σε υποδομές και εξοπλισμό.

eurimac1

Τελευταία τροποποίηση στις 22:15 - 04 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.