ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κοντραμπάντο» από Κίνα και Φιλιππίνες με λαθραία τσιγάρα – 2,7 εκατ. Οι διαφυγόντες δασμοί

14:37 - 16 Ιαν 2014 | Επιχειρήσεις
Νέο φορτίο με παράνομα τσιγάρα εντόπισαν και κατάσχεσαν στις 15/01/2014 οι υπάλληλοι του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του Σ.Δ.Ο.Ε. Π.Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ σε συνεργασία με το Ε΄ Τελωνείο Πειραιά.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαφυγόντες δασμοί ανέρχονται στο ποσό των 2.760.406,14 ευρώ .
Τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών αξιοποιώντας πληροφορίες που περιήλθαν στην Υπηρεσία, εντόπισαν και κατάσχεσαν στο λιμάνι του Πειραιά μεγάλες ποσότητες καπνικών σε δύο εμπορευματοκιβώτια που προέρχονταν από τη Kίνα και τη Μανίλα με δηλωθέν εμπόρευμα στα φορτωτικά έγγραφα, κουβέρτες και  μεταλλικές καρέκλες κήπου.
Στον έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι το μεν πρώτο εμπορευματοκιβώτιο περιείχε 412 χαρτοκιβώτια ήτοι 4.120.000 τεμ. τσιγάρα μάρκας Marlboro, τα οποία είναι απομίμηση της γνωστής μάρκας, το δε δεύτερο 1.048 χαρτοκιβώτια ήτοι 10.480.000 τεμ. τσιγάρα μάρκας Marble.
Η έρευνα συνεχίζεται από την Υπηρεσία για τον εντοπισμό των παραληπτών, των οποίων τα στοιχεία επί των φορτωτικών εγγράφων είναι πλαστά.

Μόνιμος βραχνάς το λαθρεμπόριο

Όπως φαίνεται σε μόνιμο βραχνά τείνει να παγιωθεί το ζήτημα της πάταξης του λαθρεμπορίου καπνικών και της συνεπαγόμενης απώλειας φορολογικών εσόδων για την κυβέρνηση. Πολλοί παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ύστερα κι από την πρόσφατη απόφαση επιβολής πρόσθετου φόρου 5 λεπτών σε κάθε πακέτο τσιγάρων και καπνού, το φαινόμενο θα διογκωθεί λόγω του υψηλού κινήτρου που υπάρχει για τους λαθρεμπόρους
Το ζήτημα, αυτό σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου,  φαίνεται να παραγνωρίστηκε στην αγωνιώδη προσπάθεια να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και να καλυφτεί το δημοσιονομικό κενό είναι η συνεχιζόμενη διόγκωση του λαθρεμπορίου το οποίο έχουν πυροδοτήσει οι αλλεπάλληλες φορολογικές αυξήσεις στα καπνικά. Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, η νόμιμη αγορά καπνικών έχει σημειώσει δραματική πτώση κατά 36% τα τελευταία χρόνια, τη στιγμή που οι φορολογικές επιβαρύνσεις έχουν εκτινάξει το παράνομο εμπόριο στο 20,5% της αγοράς από 5% που ήταν πριν την κρίση.
 

Η έκρηξη του λαθρεμπορίου σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις στοιχίζει στα δημόσια ταμεία διαφυγόντα έσοδα της τάξης των 680-700 εκ. ευρώ ετησίως, τάση που σε περίπτωση επιβολής του νέου φόρου εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί ραγδαία αφού όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς αύξηση κατά 5 ευρώ στο 1 κιλό καπνού ή στα 1.000 τσιγάρα θα οδηγήσει αποδεδειγμένα, σε επιπλέον απώλεια 10% των φορολογικών εσόδων. Παράλληλα, εκτός από διαφυγόντες φόρους λόγω λαθρεμπορίου, σημαντικές απώλειες αναμένεται να υποστούν τα δημόσια ταμεία λόγω των δριμύτατων επιπτώσεων στα επαγγέλματα του κλάδου, από τους καπνοκαλλιεργητές μέχρι τους περιπτεράδες και τους ψιλικατζήδες. Ήδη, η αύξηση των λαθραίων καπνικών προϊόντων έχει συμβάλει μεταξύ άλλων στο κλείσιμο 8.000 σημείων πώλησης λιανικής, γεγονός που μεταφράζεται σε σημαντικές απώλειες εισφορών για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.