ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Η ισχύς εν τη ενώσει": Στο χορό της συγκατοίκησης μπαίνουν εμπορικές αλυσίδες

00:01 - 25 Απρ 2014 | Επιχειρήσεις
"Η ισχύς εν τη ενώσει": Στο χορό της συγκατοίκησης μπαίνουν εμπορικές αλυσίδες
Τα σίγουρα έσοδα, λόγω της υψηλής επισκεψιμότητας, είναι η αιτία που σπρώχνει τις αλυσίδες του ελληνικού εμπορίου να αναζητήσουν συγκάτοικους.

Φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια βρίσκει πολλούς θιασώτες αν και δεν είναι τωρινό, αρκεί να θυμηθούμε την περίπτωση της αλυσίδας Κατσέλη σε πρατήρια βενζίνης που εμφανίστηκε την δεκαετία του '90, αλλά και την πολύ παλιά συνεργασία Jumbo- Βερόπουλου, με την πρώτη να δημιουργεί καταστήματα σε σημεία πώλησης του δεύτερου. Από το παιχνίδι αυτό δεν απουσιάζουν βεβαίως και οι τράπεζες, οι οποίες δίνουν το δικό τους δυναμικό παρόν στήνοντας τα ΑΤΜ τους από σούπερ μάρκετ μέχρι σε πρατήρια βενζίνης.

Πηγές λένε ότι το φαινόμενο της συγκατοίκησης καλά κρατεί και θα ενταθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον, καθώς τα οφέλη είναι πολλαπλά για τα συμβαλλόμενα μέρη. Αυτός που παραχωρεί τμήμα του χώρου του παίρνει είτε ενοίκιο ή ποσοστό επί των πωλήσεων του συγκάτοικου, ενώ ο δεύτερος λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας γράφει έσοδα. 
synergasie240414
Στο πλαίσιο αυτό, πέρυσι η αλυσίδα AB Bασιλόπουλος και η Coral Α.Ε., δικαιούχος των σημάτων Shell στην Ελλάδα, ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή εγκαινίασαν το πρώτο πανελλαδικά κατάστημα ΑΒ Shop & Go, μέσα στο πρατήριο καυσίμων Shell στα Βριλήσσια, Αναπαύσεως 14 & Μητρόπουλου για να ακολουθήσει ένα ακόμη κατάστημα στο Κορωπί (σε πρατήριο). Η συνεργασία όπως λέγεται θα επεκταθεί και σε άλλα πρατήρια. Την ίδια στιγμή, πηγές που δεν επιβεβαιώνονται υποστηρίζουν ότι βασικός παίκτης στα ηλεκτρικά είδη έχει προσεγγίσει την αλυσίδα προκειμένου να δημιουργήσει shop in shop στα μεγάλα της καταστήματα. 

Εντονότερη στροφή σε σημεία με σίγουρη επισκεψιμότητα- κοινώς σούπερ μάρκετ- έχει πετύχει και η αλυσίδα Γρηγόρης Μικρογεύματα. Η τελευταία έχει δημιουργήσει καταστήματα μέσα σε σημεία πώλησης της αλυσίδας Βερόπουλου (π.χ. Κηφισιά) αλλά και στο Praktiker (Τατοΐου). Από κοντά βεβαίως είναι και το Everest, καταστήματα του οποίου βρίσκονται σε σταθμούς του τρένου, σε πολυκαταστήματα (Factory Out Let) αλλά και σε σούπερ μάρκετ (Carrefour Planet). 
synergasi240414
Hχηρές περιπτώσεις συγκατοίκησης έχει πετύχει και ο όμιλος Carrefour Mαρινόπουλος με πιο πρόσφατες περιπτώσεις την συνεργασία με την αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών Κωτσόβολος και την Χόντος Παλλάς. Όσον αφορά την αλυσίδα Κωτσόβολος, έχει εγκαινιάσει τρία καταστήματα σε αντίστοιχο αριθμό σημείων της Μαρινόπουλος και οι πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται είναι ότι συζητάτε η επέκταση της συνεργασίας και σε άλλα σημεία. Πιο πρόσφατη στρατηγική συνεργασία των supermarket Μαρινόπουλος ήταν αυτή που σύναψε με τα πολυκαταστήματα της Χόντος Παλλάς. Μετά το Hondos Center στην Πατησίων, το οποίο αποτέλεσε το πρώτο πολυκατάστημα που φιλοξενεί κατάστημα supermarket στην Ελλάδα, ανάλογη συνέχεια υπήρξε και στο πολυκατάστημα της Xόντος Παλλάς στην Ιπποκράτους. 

 
Τα οφέλη της συγκατοίκησης ετοιμάζεται να εκμεταλλευτεί και η εταιρεία ΙΚΕΑ του ομίλου Φουρλή. Ο τελευταίος έχει επιβεβαιώσει ότι θα παραχωρήσει μέρος από το πάρκο του ΙΚΕΑ στα Ιωάννινα στην δημοφιλή αλυσίδα ένδυσης H&M προκειμένου να δημιουργήσει η τελευταία κατάστημα.
  
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Τελευταία τροποποίηση στις 08:30 - 25 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.