ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg: To παρασκήνιο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές

14:35 - 24 Απρ 2014 | Επιχειρήσεις
Bloomberg: To παρασκήνιο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές
Σύμφωνα με το Bloomberg, o Αντώνης Σαμαράς είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, τον περασμένο Σεπτέμβριο, έτσι ώστε να διασφαλίσει την επιτυχία της έκδοσης του ομολόγου.

 

 

Αποκλεισμένος από τις διεθνείς αγορές ομολόγων για τέσσερα χρόνια, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν θα ρίσκαρε την ανεπιτυχή επιστροφή της χώρας του στις αγορές, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

 

Ξεκίνησε μήνες πριν την ημερομηνία εξόδου της συναντήσεις έτσι ώστε να είναι σίγουρος ότι το ομόλογο θα αγοραστεί. Κλειδί ήταν η συνάντησή του τον περασμένο Σεπτέμβριο με την JPMorgan Chase & Co ' s στο Μανχάταν και τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Τζέιμι Ντίμον, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

 

Mαζί με την Invesco, μεταξύ των αγοραστών των νέων πενταετών ομολόγων ήταν και η Greylock Capital Management καθώς και η BlackRock, το μεγαλύτερο fund διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο.

 

Tα ελληνικά ομόλογα έχουν σημειώσει κέρδη της τάξη του 400% από τον Ιούνιο του 2012, τον μήνα που ο Αντώνης Σαμαράς ήρθε στην εξουσία. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων άγγιξαν το χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2010 αυτό το μήνα και ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξή του δήλωσε ότι αναμένει περαιτέρω πτώση των αποδόσεων και πως η Ελλάδα δεν βιάζεται να βγει και πάλι τις αγορές.

 

Έχοντας πραγματοποίηση τη έκδοση μέσω τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan, και όχι σε δημοπρασία, για να εξασφαλιστεί η ζήτηση, η Ελλάδα συμφώνησε στην απόδοση του 4,95%, αναφέρει το Bloomberg. Έλαβε προσφορές άνω των 20 δισ. ευρώ, ώστε να αντλήσει περισσότερα από τα 2,5 δισ. ευρώ που αρχικώς είχε πει ότι επιθυμεί να αντλήσει.

 

Σχεδόν το ήμισυ της έκδοσης πουλήθηκε σε επενδυτές με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και το ένα τρίτο των στην υπόλοιπη Ευρώπη.

 

Ο Ντίμον, του οποίου ο παππούς μετανάστευσε στις ΗΠΑ ενώ είχε πρώτα εργαστεί ως τραπεζίτης στην Αθήνα, στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου, μίλησε με υποστηρικτικά λόγια για τον Αντώνη Σαμαρά και τις προσπάθειές του να αλλάξει την Ελλάδα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg. O κ. Σαμαράς εξήγησε αναλυτικά γιατί θα πρέπει να επενδύσουν στη χώρα.

«Είναι προς το συμφέρον όλων να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανακάμψει και να αναπτυχθεί, και εμείς στην JPMorgan θέλουμε ευχαρίστως να βοηθήσουμε», έγραψε σε e-mail ο Nτίμον πριν από δύο ημέρες. Το γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού δεν ήταν διαθέσιμο για σχολιασμό χθες, σημειώνει το Bloomberg.

 

O κ. Σαμαράς τόνισε κατά τη συνάντηση ότι οι σχέσει με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν καλές και πως η συνεχιζόμενα καλές σχέσης μ,ε την Τρόικα είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.