ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

EΛΒΑΛ: Στο τρίτο 3μηνο η ολοκλήρωση της συγχώνευσης με ΕΤΕΜ

18:02 - 05 Μαϊ 2014 | Επιχειρήσεις
Τι είπε η διοίκηση στους θεσμικούς επενδυτές.

Στο τρίτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η συγχώνευση της ΕΛΒΑΛ με την ΕΤΕΜ, όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.  Για το 2014, με ολοκληρωμένο το προηγούμενο επενδυτικό πρόγραμμα, στο εργοστάσιο Οινοφύτων, και με την προοπτική της μείωσης του ενεργειακού κόστους θα αξιοποιηθεί, σταδιακά, η αυξημένη δυναμικότητα αποδοτικότερα. Στον κλάδο διέλασης αλουμινίου, πραγματοποιείται μετατροπή του μείγματος προϊόντων δίνοντας έμφαση στο βιομηχανικού προφίλ με κύριο στόχο την αυτοκινητοβιομηχανία. Είναι σημαντικό, όπως τόνισε η διοίκηση της εταιρείας, την μείωση του δανεισμού στα 208 εκατ. ευρώ.

 

Αναλυτικότερα τονίστηκε ότι η ΕΛΒΑΛ που δραστηριοποιείται από το 1973 στους τομείς της έλασης και διέλασης αλουμινίου, παράγει προϊόντα για τη συσκευασία τροφίμων και αναψυκτικών, την αυτοκινητοβιομηχανία και τις μεταφορές, τον κατασκευαστικό κλάδο κλπ. Από την ίδρυσή της έως σήμερα αυξάνει τον όγκο των πωλούμενων προϊόντων φθάνοντας τους 330 χιλ. τόνους το 2013 στα ίδια περίπου επίπεδα με του 2012.

 

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 5,2% στα 1.008 εκ. ευρώ λόγω της μείωσης της διεθνούς τιμής του αλουμινίου στο London Metal Exchange (L.M.E.), αλλά τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 1,33% στα 82,1 εκ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων αποσβέσεων και χρηματοοικονομικών (EBITDA) ανήλθαν σε 74,2 εκ. ευρώ από 80,5 εκ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 15,5 εκ. ευρώ από 22,9 εκ. ευρώ.

 

Εξαιτίας της επιβάρυνσης των αποτελεσμάτων από πρόβλεψη υποτίμησης αποθεμάτων που οφείλεται στην πτώση της τιμής του αλουμινίου καθώς και από μη επαναλαμβανόμενες απομειώσεις παγίων στοιχείων στον κλάδο διέλασης, και λόγω της αλλαγής του φορολογικού συντελεστή και της διενέργειας πρόβλεψης φόρου για τα αφορολόγητα αποθεματικά (με βάση το Ν. 4172/2013) τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας μειώθηκαν στις 365 χιλ. ευρώ από 21,9 εκ. ευρώ (κέρδη ανά μετοχή 0,003 ευρώ έναντι 0,176 ευρώ).

 

Στις σύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις του Ομίλου στα Οινόφυτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βουλγαρία έχουν επενδυθεί σημαντικά ποσά την τελευταία δεκαετία για τη βελτίωση των παραγόμενων προϊόντων και την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας με αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση του όγκου πωλήσεων. Στο πλαίσιο αυτής της επενδυτικής στρατηγικής και κατά το 2013 οι επενδυτικές δαπάνες του Ομίλου, ανήλθαν σε 69 εκ. ευρώ, που αφορούν, κυρίως το εργοστάσιο Οινοφύτων και το εργοστάσιο του Ηνωμένου Βασιλείου στο οποίο υλοποιείται επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 41 εκ. λιρών Αγγλίας με στόχο το διπλασιασμό της δυναμικότητας του.


Παρά τις υψηλές επενδυτικές εκροές, ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου μειώθηκε στα 208 εκ. ευρώ, λόγω των ισχυρών λειτουργικών ροών ενώ κατά τη διάρκεια του 2013, ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση του δανεισμού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.