ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι 12 πολυεθνικές που άντεξαν στην κρίση

11:42 - 16 Ιουν 2014 | Επιχειρήσεις
Οι 12 πολυεθνικές που άντεξαν στην κρίση
Mεγαλύτερες αντοχές στην οικονομική κρίση σε σχέση με τις ελληνικές εταιρείες επιδεικνύουν οι πολυεθνικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη χώρα, όπως προκύπτει από την ανάλυση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2013 12 θυγατρικών κορυφαίων πολυεθνικών ομίλων.

Aπό τα οικονομικά στοιχεία της περσινής χρονιάς των 12 πολυεθνικών, όπως προκύπτει και από το σχετικό πίνακα που δημοσιεύει η imerisia.gr, φαίνεται ότι πάνω από τις μισές κατάφεραν να αυξήσουν τις πωλήσεις και τα κέρδη τους, ενώ αρκετές άλλες με βάση τα δεδομένα της εποχής πέτυχαν να διατηρήσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο τα μεγέθη τους. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι καπνοβιομηχανίες JTI και BAT, η ζυθοποιία Μύθος του δανέζικου ομίλου Carlsberg, η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota, αλλά και η θυγατρική του γαλλικού κολοσσού της Bic, η οποία το 2013 πέτυχε να αυξήσει κατά 10% τις πωλήσεις και κατά 79,5% την κερδοφορία της χάρη στην εξωστρέφειά της. Παρ' όλα αυτά, δεν λείπουν και οι θυγατρικές πολυεθνικών που «είδαν» τις πωλήσεις και τα κέρδη τους να συρρικνώνονται ή και να γυρίζουν σε αρνητικό έδαφος.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι πολυεθνικές επέδειξαν υψηλές αντοχές στην κάμψη της κατανάλωσης, πολύ μεγαλύτερες από αυτές των αμιγώς ελληνικών εταιρειών, ενώ πολλές από αυτές ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις, με στόχο να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα.

Οι τρεις πολυεθνικές που ετοιμάζουν μεγάλες επενδύσεις

Στην πρώτη γραμμή, όπως σημειώνει ο ισότοπος imerisia.gr, βρίσκονται κυρίως οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στον χώρο των καταναλωτικών αγαθών, όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος του βελγικού ομίλου της Delhaize, η οποία δρομολογεί επενδύσεις ύψους 75 εκατ. ευρώ μέσα στο 2014 για τη δημιουργία 32 νέων καταστημάτων, αλλά και η Bic Βιολέξ της γαλλικής Bic, η οποία θα διαθέσει 32 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των γραμμών παραγωγής ξυριστικών. Τέλος, και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία (Heineken), έχει σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 19 εκατ. ευρώ για την προμήθεια νέου εξοπλισμού και τη δημιουργία νέων προϊόντων που ανταποκρίνονται στις συγχρονες ανάγκες των καταναλωτών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.