ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαμένο στη… μετάφραση το Ελληνικό Ελαιόλαδο

00:01 - 02 Ιουλ 2014 | Επιχειρήσεις
Χαμένο στη… μετάφραση το Ελληνικό Ελαιόλαδο
Το 63,4% των ετικετών τυποποιημένου ελαιολάδου, δεν επανεμφανίστηκαν στην αγορά μετά από δύο χρόνια σύμφωνα με τα αποτελέσματα της "Έρευνας διάθεσης τυποποιημένου, εξαιρετικού παρθένου ελληνικού ελαιολάδου", που διεξήχθη από την DK Consultants τη χρονική περίοδο από τις 12 Μαΐου 2011 έως την 1η Ιουνίου 2013.

Στόχος της εν λόγω έρευνας, ήταν η εξαγωγή ποσοτικών και ποιοτικών συμπερασμάτων σχετικά με τις εξαγωγές τυποποιημένου εξαιρετικού παρθένου ελληνικού ελαιολάδου.

 

Σημείο εκκίνησης αποτέλεσε η καταμέτρηση όλων των ετικετών ελληνικού ελαιολάδου μεγάλων, μικρομεσαίων έως και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες στοχεύουν κατά κύριο λόγο στις αγορές του εξωτερικού. Συνολικά, η μελέτη κατέγραψε 2.643 ετικέτες.

aladi010714

Σύμφωνα με τη μελέτη, το πολύ καλό όνομα του έξτρα παρθένου ελληνικού ελαιολάδου αδυνατεί να βρει με επωνυμία το δρόμο τους στην αγορά, χαμένο στη ... μετάφραση των κανόνων του διεθνούς μάρκετιγκ. Ουσιαστικά ο μέσος όρος ζωής των brand είναι 14 μήνες, απέχοντας κατά πολύ από εκείνον των υπόλοιπων ανταγωνιστριών χωρών (Ισπανία, Ιταλία).

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες ετικέτες που τοποθετούνται συνεχώς στα ράφια delicatessen καταστημάτων, αλυσίδων super markets και e-shops, με νέα όμορφα μπουκάλια, δε μπορούν να διαφοροποιηθούν ουσιαστικά, με αποτέλεσμα τη μη ένταξή τους στην καταναλωτική συνήθεια των αγοραστών. Αποτέλεσμα λοιπόν της έλλειψης σταθερής παρουσίας των ετικετών στην αγορά, είναι οι εταιρείες να υφίστανται οικονομική ζημία, καθώς το "εξαιρετικά" παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο να χάνεται τελικά στην ανωνυμία.

 

Από την έρευνα, επίσης, διαπιστώνεται ότι ο κατακερματισμός των ετικετών, η επαναλαμβανόμενη ομοιότητα, η απουσία προσέγγισης storytelling μεταξύ των ετικετών και η ανεπαρκής στρατηγική στόχευσης και διείσδυσης στις αγορές-στόχους οδηγούν σε μικρό μέσο όρο ζωής μιας ετικέτας. Επιπλέον, η απουσία μίας ολιστικής προσέγγισης marketing καθιστά αδύνατη την εδραίωση των εταιρειών στις διεθνείς αγορές και την συνεχή και συνεπή παρουσία των ετικετών σε αυτές.

 

Συνεπώς, μία ολιστική προσέγγιση marketing καθώς η ορθή και αποτελεσματική κατάρτιση ενός στρατηγικού πλάνου εξαγωγών, μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία για την αντιμετώπιση του προβλήματος με ευοίωνα αποτελέσματα, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των εξαγωγών στο τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο

 

Γ.Α

alad010714

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.