ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι προτείνουν Εθνική - ΣΕΒΕ για τη χρηματοδότηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων

16:44 - 23 Ιουλ 2014 | Επιχειρήσεις
Τι προτείνουν Εθνική - ΣΕΒΕ για τη χρηματοδότηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων
Δύο χρηματοοικονομικά προϊόντα για την ενίσχυση της ρευστότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων, αλλά και την τόνωση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην εσωτερική αγορά, συνεργαζόμενοι με εξαγωγικές επιχειρήσεις, έχει αναπτύξει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα.

Η συγκεκριμένη πρόταση έχει υποβληθεί και εξετάζεται αυτή την περίοδο από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τι προβλέπει:

Α) Προχρηματοδότηση Εξαγωγικών επιχειρήσεων με Εγγυοδοσία του Ελληνικού Δημοσίου

Στόχος του προγράμματος, όπως επισημαίνεται, είναι η παροχή προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των απαραίτητων κεφαλαίων με μειωμένο χρηματοοικονομικό κόστος λόγω παροχής εγγυοδοσίας από το Ελληνικό Δημόσιο με σκοπό την αγορά πρώτων υλών από το εσωτερικό η εξωτερικό, τη στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας, την αποθήκευση των εξαγώγιμων αγαθών και πρώτων υλών, τη συσκευασία, το κόστος αποστολής στους αγοραστές, την κάλυψη της εμπορικής πίστωσης προς τους αγοραστές και άλλα κόστη για την στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας (διαφήμιση, δίκτυο εξωτερικού, έρευνα κ.λπ.).

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, "τα οφέλη από το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό προϊόν για τις επιχειρήσεις είναι η πρόσβαση σε κεφάλαια κίνησης για την εξαγωγική δραστηριότητα, η στήριξη των άμεσων η έμμεσων εξαγωγών, η απλή και γρήγορη διαδικασία και το σταθερό επιτόκιο σε συνδυασμό με το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης.

 

Β) Χρηματοδότηση εφοδιαστικής αλυσίδας με Εγγυοδοσία του Ελληνικού Δημοσίου

Στόχος του Προγράμματος, όπως σημειώνεται, είναι η στήριξη των εξαγωγέων και των προμηθευτών τους, χρηματοδοτώντας τις επιχειρηματικές απαιτήσεις.

Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά, και θα προσφέρει στους Έλληνες προμηθευτές εξαγωγικών επιχειρήσεων και ιδιαιτέρως σε Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις πρόσβαση σε κεφάλαια με ανταγωνιστικό κόστος.

Ο μηχανισμός προβλέπει οι προμηθευτές να πωλούν τις επιχειρηματικές απαιτήσεις σε συνεργαζόμενες τράπεζες, προεξοφλώντας τα τιμολόγια τους. "Με αυτό τον τρόπο αποκτούν ρευστότητα που βοηθά την υλοποίηση νέων παραγγελιών", υπογραμμίζει ο ΣΕΒ και προσθέτει ότι "τα οφέλη για τον εξαγωγέα είναι η απόκτηση ευελιξίας και η παράταση πληρωμής των υποχρεώσεων του, ενώ αποκτά μία πρόσθετη πηγή κεφαλαίου κίνησης χωρίς να εμφανίζεται ως δανεισμός στους ισολογισμούς (υποχρεώσεις σε προμηθευτές)".

Τελευταία τροποποίηση στις 17:41 - 23 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.