ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με 42,1 εκατ. ευρώ έκλεισε ο διαγωνισμός για τα ακίνητα στην Αφάντου

10:05 - 30 Ιουλ 2014 | Επιχειρήσεις
Τις εταιρίες M. A. Angeliades Inc. και T.N. AEGEAN SUN INVESTMENTS LIMITED, ανακήρυξε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ως πλειοδότες του διαγωνισμού για τα δύο ακίνητα στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, μετά από τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων. Το συνολικό τίμημα ανέρχεται στα 42.100.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα η εταιρία M. A. Angeliades Inc. κατέθεσε προσφορά ύψους 26.900.000 ευρώ για το ακίνητο Golf -Βόρειο Αφάντου, ενώ η εταιρία T.N. AEGEAN SUN INVESTMENTS LIMITED προχώρησε σε βελτίωση της προσφοράς της ύψους 15.200.000 ευρώ για το ακίνητο «Φωνή της Αμερικής» - Νότιο Αφάντου.

Το σύνολο της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, με απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος και έμφαση σε σύγχρονες τουριστικές υποδομές, οι οποίες θα ενισχύσουν περαιτέρω το τουριστικό προϊόν της Ρόδου και θα δημιουργήσουν σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας.

Τα τελευταία 15 χρόνια πάνω από πέντε διαγωνισμοί έχουν πραγματοποιηθεί για την έκταση στην Αφάντου, χωρίς αποτέλεσμα. Το 2013 ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την έκταση κατέληξε δύο φορές άγονος, καθώς δεν υπήρξε έμπρακτο ενδιαφέρον από επενδυτές.

Το ακίνητο στην περιοχή Αφάντου, βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Ρόδου, 20 χιλιόμετρα από την πόλη, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του νησιού. Σε αυτό περιλαμβάνεται και γήπεδο γκολφ 18 οπών, έκτασης 450.000 τ.μ. περίπου, σχεδιάστηκε από τον Ντόναλντ Χαραντίν και λειτουργεί από το Μάιο του 1973.

Από τη συνολική έκταση 1.615 στρεμμάτων των δύο ακινήτων (1.360 στρέμματα το Βόρειο Αφάντου και 255 στρέμματα το Νότιο Αφάντου), τα 815 στρέμματα παραχωρούνται με τον θεσμό της επιφάνειας, από τα οποία τα 530 στρέμματα αφορούν στο γκολφ, το οποίο θα αναβαθμιστεί με βάση τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, για διάστημα 50 ετών.

Επίσης, από την ανάπτυξη εξαιρείται πλήρως έκταση 286 στρεμμάτων, ως ζώνη απολύτου προστασίας του φυσικού τοπίου, δεδομένου ότι περιλαμβάνει δασική και αρχαιολογική ζώνη, καθώς και ζώνη προστασίας υγρότοπου. Στο υπόλοιπο της έκτασης, που θα αξιοποιηθεί με χρήσεις τουρισμού και αναψυχής, θα αναπτυχθούν κυρίως ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών και σε μικρό ποσοστό πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες, με συνολική δόμηση που δεν θα ξεπερνά τα 151.000 τ.μ. Όπως επισημαίνεται από το ΤΑΙΠΕΔ, το συνολικό τίμημα αντιστοιχεί σε περίπου 280 ευρώ ανά τ.μ. δόμησης και είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό με βάση τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

Ακόμη, εγκρίθηκε το τελικό σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων, μετά και τις παρατηρήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ σύντομα θα κληθούν οι επιλεγέντες επενδυτές να υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.