ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανικοί τουριστικοί όμιλοι "χτυπούν" το Xίλτον

00:01 - 02 Σεπ 2014 | Επιχειρήσεις
Γερμανικοί τουριστικοί όμιλοι "χτυπούν" το Xίλτον
Οι επαφές πραγματοποιούνται με άκρα μυστικότητα, αλλά σε μία κρίσιμη καμπή για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ενόψει των stress tests που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σφήνα τουριστικοί Γερμανικοί όμιλοι έχουν μπει, σύμφωνα με πληροφορίες του «R», στη διαδικασία πώλησης του Hilton από την Alpha Bank. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Alpha πλέον, έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την πώληση του ιστορικού ξενοδοχείου της Αθήνας, που άλλοτε ανήκε στην Ιονική Τράπεζα, μέσω της Ιονικής Ξενοδοχειακής, η οποία πλέον από το 1998 έχει περάσει στην Alpha.

 

Οι επαφές πραγματοποιούνται με άκρα μυστικότητα, αλλά σε μία κρίσιμη καμπή για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ενόψει των stress tests που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Alpha, όπως βεβαίως και τα υπόλοιπα τραπεζικά ιδρύματα έχουν ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες για την πώληση των μη τραπεζικών τους assets. Η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται σε αναζήτηση αγοραστή για την Ασφαλιστική, όπως και η Πειραιώς για την ΑΤΕ Ασφαλιστική, ενώ η ΕΤΕ προτίθεται να πουλήσει επίσης, σημαντικό ποσοστό στην Τουρκική θυγατρική της Finansbank. Επίσης, μέσα στις επόμενες μέρες η Εθνική αναμένεται να ανακοινώσει το όνομα του πλειοδότη για την NBG Asset Management.

 

Από την άλλη, το ενδιαφέρον των Γερμανών για την Ελλάδα της… κρίσης μόνο τυχαίο δεν είναι. Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, οι Γερμανοί επιδιώκουν να επενδύσουν στην τουριστική βιομηχανία της χώρας, καθώς όχι μόνο φέτος αλλά και για το 2015 αναμένεται περαιτέρω βελτίωση σε τζίρους και έσοδα, γεγονός που δεν αφήνει ανεπηρέαστους δύο από τους ισχυρούς παίκτες της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, την Thomas Cook και την TUI.

 

Που σημαίνει ότι η απόκτηση του Χίλτον αποτελεί ηχηρό «μπάσιμο» της Γερμανικής τουριστικής βιομηχανίας, διαβλέποντας ταυτόχρονα μόνο οφέλη στον συγκεκριμένο τομέα από τη χώρα μας.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, δημοσιεύματα έφεραν τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Τζον Κατσιματίδη (είχε κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος Νέας Υόρκης στις προηγούμενες εκλογές, ενώ ασχολείται  με το λιανεμπόριο) να ενδιαφέρεται για το ξενοδοχείο.

 

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η Alpha είχε επιχειρήσει να πουλήσει το Χίλτον και το 2012 αλλά η πρόταση 80 εκατ. ευρώ από αμερικανικό fund είχε απορριφθεί.

 

Σ.Κ.Χ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.