ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα χαρτιά με μηδενικό δανεισμό και ταμείο που ξεχειλίζει από ρευστότητα

00:01 - 05 Σεπ 2014 | Επιχειρήσεις
Τα χαρτιά με μηδενικό δανεισμό και ταμείο που ξεχειλίζει από ρευστότητα
Οι χρηματιστές υποστηρίζουν ότι η βελτίωση του κλίματος στην αγορά θα έρθει πρώτα από τις τράπεζες, ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και στη συνέχεια θα περάσουν και στις υπόλοιπες κεφαλαιοποιήσεις.

Δέκα μετοχές με μηδενικό δανεισμό κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, αλλά μέχρι εκεί. Η νευρικότητα διαρκείας στην αγορά αποτρέπει τους επενδυτές να έχουν μεγαλύτερη έκθεση στην αγορά, με αποτέλεσμα ακόμα κι αυτά τα χαρτιά, που άλλες εποχές θα αποκαλούνταν «διαμάντια», να μένουν στα… αζήτητα. Με τις συναλλαγές στο Χ.Α. σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, κάτω από 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 70% του τζίρου κατευθύνεται το πολύ σε επτά μετοχές του 25άρη, τα κεφάλαια που απομένουν για τις υπόλοιπες μετοχές είναι πολύ λίγα.

 

Οι χρηματιστές υποστηρίζουν ότι η βελτίωση του κλίματος στην αγορά θα έρθει πρώτα από τις τράπεζες, ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και στη συνέχεια θα περάσουν και στις υπόλοιπες κεφαλαιοποιήσεις. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει να η αγορά να ααποκτήσει… μπούσουλα, τον οποίο σε αυτή τη συγκυρία δεν έχει. Και ο «μπούσουλας» δεν είναι άλλος από ένα ικανοποιητικό για τις τράπεζες αποτέλεσμα των stress test, διαβεβαίωση από τον πρωθυπουργό ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με αφορμή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και λύση για το χρέος.

 

Από τις μετοχές που «φωνάζουν» στο ταμπλό για την «υγεία» τους είναι η Aegean, η οποία όχι μόνο έχει μηδενικό δανεισμό, αλλά διαθέτει και 360 εκατ. ευρώ ταμείο! Με την αύξηση της τουριστικής κίνησης το καλοκαίρι, η οποία συνεχίζεται και αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, αποτελεί κορυφαία επιλογή για τους χρηματιστές.

 

Μόλις στα 4,5 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται ο δανεισμός της ΜΕΤΚΑ, με ταμείο 287,6 εκατ. ευρώ, είναι θέμα χρόνου, σύμφωνα με την αγορά η βελτίωση της σύστασης, αλλά και της αύξησης της τιμής στόχου από τους ξένους.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο κ. Ν. Καυκάς υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ, μηδενικός είναι ο δανεισμός και του Καρέλια, με ταμείο 238 εκατ. ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για την ΕΥΔΑΠ, με ταμείο 222 εκατ. ευρώ και τους ξένους να πιέζουν για την ιδιωτικοποίησή της, βάζοντας στο μάτι τα ισχυρά κεφάλαια που διαθέτει, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

 

Μηδενικός είναι ο δανεισμός και για την ΕΧΑΕ και με ταμείο 168 εκατ. ευρώ, με μοναδικό πρόβλημα τις μειωμένες συναλλαγές και την αύξηση της φορολογίας των συναλλαγών. Μηδέν είναι τα δάνεια και για τον ΟΛΘ, με το ταμείο στα 102 εκατ. ευρώ, αλλά και για την ΕΥΑΘ, που έχει ταμείο 56 εκατ. ευρώ.  Μηδενικός, επίσης, είναι ο δανεισμός για την ΕΚΤΕΡ, που πλέον δραστηριοποιείται δυνατά σε ιδιωτικά έργα με ταμείο της τάξης των 8 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στο στόχαστρο μετόχων μειοψηφίας. Ίδια, τέλος, είναι η εικόνα για τον Κανάκη και τη ΓΕΚΕ που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο President στους Αμπελόκηπους, στην Αθήνα.    

 

Σ.K.X.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.