ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mυτιληναίος: Αλουμίνιο και δολάριο απογειώνουν τα αποτελέσματα

12:40 - 08 Σεπ 2014 | Επιχειρήσεις
Mυτιληναίος: Αλουμίνιο και δολάριο απογειώνουν τα αποτελέσματα
Το 2014 αναμένεται να είναι η καλύτερη χρονιά στην έως τώρα πορεία του Ομίλου Μυτιληναίου, όπως επισημάνθηκε κατά την ετήσια παρουσίαση του ομίλου σε εγχώριους θεσμικούς επενδυτές. Η διοίκηση αναμένει ότι θα έχει ένα “υγιή ισολογισμό” καθώς θα συνεχιστεί με ταχύτερους ρυθμούς η απομόχλευση. Παράλληλα, η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου αναμένεται να φέρει σημαντικές ωφέλειες στον Ομιλο Μυτιληναίου, χάρη στις εξαγωγές του αλουμινίου.

Σύμφωνα με το newmoney.gr, όπως σημείωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, η οικονομική επίδοση  του ομίλου αναμένεται να ενισχυθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι, στον τομέα της μεταλλουργίας ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης του αλουμινίου σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να επιταχυνθεί το εναπομείναν τετράμηνο του 2014, ενισχύοντας τις τιμές του αλουμινίου.

 

Ήδη με το ξεκίνημα του β' εξαμήνου του έτους, οι τιμές του αλουμινίου  στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου, έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο σε σχέση με τον μέσο όρο του α' εξαμήνου.

 

Σε αυτό το διεθνές πλαίσιο, ο όμιλος επικεντρώνεται στην περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και αναμένει ισχυρές προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους, ενώ και για το 2015 το οutlook είναι θετικό λόγω της αυξανόμενης ζήτησης.

 

Τριπλό όφελος από την πορεία της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου

Η εταιρεία έχει το κόστος της σε ευρώ  και τιμολογεί τα προϊόντα της σε δολάρια. Όμως, ταυτόχρονα οι τιμές αλουμινίου κινούνται πάνω από τα 2.100 δολάρια ο τόνος και το όφελος μεγαλώνει. Η μονάδα της Αλουμίνιον διαθέτει και ένα τρίτο πλεονέκτημα : Οι γειτονικές μονάδες στην περιοχή (Ιταλία- Alcoa) έχουν κλείσει, και όσοι  ζητούν Αλουμίνιο πρέπει να πληρώσουν ένα premium το οποίο ανήλθε στα 900 δολάρια ο τόνος.

 

Τούτο σημαίνει ότι, ο τόνος τιμολογείται προς 3.000 δολάρια ο τόνος! Ο όμιλος, όμως, ευνοείται βασικά και από το πρόγραμμα μείωσης κόστους Μέλλον – ύψους 150 εκατ. δολαρίων – εξέλιξη που θα αποτυπωθεί στην  κερδοφορία στα επόμενα τρίμηνα.

 

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ομίλου τα οφέλη φθάνουν τα 2 - 2,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για κάθε 0,1 μονάδα πτώσης του ευρώ έναντι του δολαρίου. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα πως το όφελος μπορει να φθάσει τα 20 - 25 εκατ. ευρώ για υποτίμηση της ισοτιμίας απ' το 1,39 ως το 1,29.

Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε πως “τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου αποτελούν έναν ασφαλή δείκτη για το πώς εξελίσσεται η χρονιά”, σημειώνοντας την επανείσοδο της εταιρείας στην ελληνική αγορά για τη διεκδίκηση έργων, αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν στις αγορές του εξωτερικού, είτε λόγω των εξελίξεων σε διάφορα γεωγραφικά σημεία του κόσμου που λιγοστεύουν τα έργα, είτε γιατί μικρότερες εταιρείες έχουν μπει στην αγορά και διεκδικούν αυτά τα λιγότερα έργα.

 

Πάντως, ο ίδιος ανέφερε πως η υπερεπάρκεια μετρητών της ΜΕΤΚΑ της δίνει τη δυνατότητα σε περίπτωση που εξελιχθούν δυσμενώς τα πράγματα στη διεθνή αγορά, να μην διεκδικήσει έργα με “χτυπημένες τιμές”, αλλά να επενδύσει σε άλλους τομείς, ενώ, όπως είπε, έχουν τεθεί οι βάσεις για ακόμα μια χρονιά με πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις. Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ομίλου, για το σύνολο του 2014 αναμένεται να συνεχιστεί η εκτέλεση του υπογεγραμμένου ανεκτέλεστου προγράμματος που ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ. Ήδη το ενδιαφέρον έχει στραφεί στα έργα ενέργειας που υλοποιούνται στη χώρα μας με τη Μέτκα να ανακηρύσσεται σε προσωρινό ανάδοχο του έργου της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτο – Ροδοδάφνη, συνολικού προϋπολογισμού 273 εκατ. ευρώ.

 

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια ο όμιλος Μυτιληναίος αναμένει οφέλη μέχρι τα τέλη του 2014, καθώς βρίσκεται πλέον σε εμπορική λειτουργία  το σύνολο των θερμικών μονάδων που κατασκευάστηκαν  τα προηγούμενα έτη. Η μειωμένη ζήτηση σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας κυρίως από τις ΑΠΕ αναμένεται να επιφέρει μειωμένα επίπεδα λειτουργίας για τις μονάδες φυσικού αερίου, ενώ οι τιμές στη χονδρική αγορά δεν αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:59 - 08 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.