ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα επιχειρηματικά deals στον… πάγο

00:01 - 10 Σεπ 2014 | Επιχειρήσεις
Τα επιχειρηματικά deals στον… πάγο
Μόνο η περίπτωση του ΑΔΜΗΕ φαίνεται να προχωρεί, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.

Ενός κακού… μύρια έπονται. Το άσχημο πολιτικό κλίμα, η πολιτική ασάφεια ως προς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η αβεβαιότητα ως προς τα αποτελέσματα των stress tests, το αν η Ελλάδα χρειαστεί νέα βοήθεια από την τρόικα, η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, «καίνε» τις επιχειρηματικές συμφωνίες. Αυτοί είναι οι λόγοι που οι εισηγμένες και όχι μόνο, το «ξανασκέφτονται», παρά το γεγονός ότι από τον Μάρτιο και μετά παρατηρήθηκε κάποια κινητικότητα.

 

Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο «R» ότι εκείνο που προέχει είναι η αναδιάρθρωση των δανείων των προβληματικών επιχειρήσεων. Δηλαδή, το αν θα υπάρξουν συγχωνεύσεις σε κλάδους, ή θα είναι deals ανάγκης και μόνο, προκειμένου οι εταιρείες να κρατηθούν στη ζωή. Αναφέρονται χαρακτηριστικά σε θρυλούμενες συζητήσεις για συγχωνεύσεις το τελευταίο διάστημα στο χώρο του Τύπου και συγκεκριμένα ανάμεσα σε ΔΟΛ και Πήγασο, ή στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών με πρωταγωνιστές τη Σελόντα και τον Νηρέα.

 

agore090914

 

Το deal που έχει μείνει στον «αέρα» στην κυριολεξία είναι στη Forthnet. Από τη μία ο ΟΤΕ ενδιαφέρεται για τη Nova και έχει ήδη καταθέσει την προσφορά του, ενώ Wind και Vodafone φέρονται να έχουν υποβάλει προαιρετική δημόσια πρόταση. Όλα αυτά, όπως αναφέρουν πηγές από τη Forthnet, βρίσκονται στο γραφείο διοίκησης της εταιρείας, η οποία εξετάζει τις προσφορές και θα αποφανθεί εν ευθέτω χρόνω…

 

Τέλος Αυγούστου η αγορά περίμενε ότι θα υπάρξουν νέα από την NBG Asset Management. Η τελευταία πληροφορία αναφέρει ότι προσφορά σφήνα φέρεται να έχει καταθέσει η Deutsche Bank. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη, αν και από την ΕΤΕ αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Στην ίδια τράπεζα, μέχρι τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει προχωρήσει στην πώληση ποσοστού μέχρι 30% στην Τουρκική θυγατρική, την Finansbank.

 

Άλλες πληροφορίες πάντως, αναφέρουν ότι το Καναδικό Fairfax, που έχει θέση στην Eurobank, τον Μυτιληναίο, τα Praktiker κ.ά., ετοιμάζεται να καταθέσει προσφορά στην Eurobank για την απόκτηση της θυγατρικής της ασφαλιστικής εταιρείας Eurolife.

 

Η αγορά θεωρεί ότι έχει ματαιωθεί στην πράξη το νομοσχέδιο  για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ». Υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες, δύσκολα η κυβέρνηση θα βάλει το χέρι της στη φωτιά, ειδικά όταν υπάρχει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Η  περίπτωση του ΑΔΜΗΕ πάντως, όπως εξηγούν στο «R» κυβερνητικές πηγές, είναι τελείως διαφορετική περίπτωση. Ακόμα – ακόμα δεν πρόκειται για ευθεία αποκρατικοποίηση, αλλά για πώληση μίας εκ των θυγατρικών της ΔΕΗ, όπου τα κεφάλαια που θα εισπραχθούν θα διοχετευθούν για τη μείωση του χρέους της.  Από τους βασικούς ενδιαφερόμενους είναι η Ιταλική Terna, η SGC από την Κίνα, η Βελγική Elia και το Καναδικό fund, γνωστό από το ενδιαφέρον του για την απόκτηση του 100% του αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος, PSP.

 

Ενδιαφέρον επίσης, όπου εξελίξεις αναμένονται μέχρι τέλος του μήνα, έχει και η ιδιωτικοποίηση του Ιπποδρόμου με την Ιντραλότ και τον ΟΠΑΠ να διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε νέο διαγωνισμό.  

Τελευταία τροποποίηση στις 00:42 - 10 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.