ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στον "Έλυρο" της ΑΝΕΚ... το Κοινοβούλιο της Λιβύης

11:49 - 10 Σεπ 2014 | Επιχειρήσεις
Διαφυγή από τη Λιβύη με ελληνική υποστήριξη, βρήκαν τα μέλη του Κοινοβουλίου, την ώρα που στη χώρα μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις, η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο πολλών υπουργείων στην Τρίπολη, ενώ έχει σχηματιστεί ένα ξεχωριστό κοινοβούλιο με την υποστήριξη των ομάδων πολιτοφυλακής.
Ειδικότερα τη λύση της πλωτής φιλοξενίας-διαφυγής έχει εξασφαλίσει στο Τομπρούκ το ελληνικό πλοίο Έλυρος, που ναυλώθηκε από το Κοινοβούλιο ως «έδρα» ανάγκης για τους βουλευτές και τις οικογένειές τους από την περασμένη Τρίτη οπότε και μετέβη στο Τομπρούκ.

Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία ΑΝΕΚ, το πλοίο θα μείνει στο Τομπρούκ για τουλάχιστον έναν μήνα.

«Είχαμε μόλις τρεις ημέρες για να ετοιμάσουμε τα πάντα στο Τομπρούκ, να βρούμε χώρο για συναντήσεις και καταλύματα, σύνδεση στο διαδίκτυο», δήλωσε ο Μουφτάχ Οτμάν, επικεφαλής της τοπικής εκλογικής επιτροπής.

Σύμφωνα με μέλη του προσωπικού του πλοίου με τα οποία συνομίλησε ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο, αλλά «οι Λίβυοι είναι πολύ ευγενικοί. Βρισκόμαστε εδώ, μία εβδομάδα. Αλλά μπορεί να παραμείνουμε για μήνες, κανείς δεν ξέρει».




Άγνωστος ο χρόνος παραμονής, όμως, είναι και για τα μέλη του κοινοβουλίου, καθώς σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κοινοβουλίου, Μοχάμεντ Αλί Σουχαίμπ, «χρειάζεται χρόνος για να δομήσουμε το στρατό, την ασφάλεια και να αναπτύξουμε τις ικανότητές μας για να διοικήσουμε τη χώρα».

Ομάδες πολιτοφυλακής, η πλειονότητα των οποίων ισλαμιστικές, έχουν καταλάβει την Τρίπολη και τη Βεγγάζη. Η κυριαρχία των ομάδων πολιτοφυλακής εκτείνεται ουσιαστικά στο μεγαλύτερο τμήμα της λιβυκής επικράτειας εκτός από το λιμάνι του Τομπρούκ -το τελευταίο στα ανατολικά πριν τα σύνορα με την Αίγυπτο.

Ωστόσο, το Κοινοβούλιο της Λιβύης διατηρεί τον έλεγχο των κεφαλαιακών αποθεμάτων της Λιβύης στο εξωτερικό που προέρχονται από το πετρέλαιο.

Η διαφυγή στο Τομπρούκ στοχεύει, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, στο να αξιοποιήσει τη φθορά που θα επιφέρει ο χρόνος στις ομάδες της πολιτοφυλακής ενώ το Κοινοβούλιο ανασυντάσσει τις δυνάμεις του.

Oι χώρες της περιοχής έχουν ήδη αρχίσει να διαλέγουν στρατόπεδα: Το Κατάρ συντάσσεται με τις ομάδες της πολιτοφυλακής, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με το Κοινοβούλιο ενώ και η Αίγυπτος φέρεται να έχει προχωρήσει μέχρι και σε αεροπορικές επιδρομές.

Δεδομένης της κατάστασης, γράφει ο Guardian, «το λιβυκό κοινοβούλιο μένει στο Τομπρούκ και κοιτάζει το "Έλυρος", με την απορία εάν θα καταλήξει από ξενοδοχείο, σωστική λέμβος».

Πηγή: Guardian
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.