ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολυεθνική "επέλαση" στη Βόρειο Ελλάδα

00:01 - 24 Σεπ 2014 | Επιχειρήσεις
Πολυεθνική "επέλαση" στη Βόρειο Ελλάδα
Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι; Όχι!

Βούλγαροι, Σέρβοι, Σκοπιανοί και Τούρκοι πραγματοποιούν τον τελευταίο χρόνο επέλαση στη Βόρειο Ελλάδα με έμφαση στη Θεσσαλονίκη - στο ανατολικό τμήμα της κυρίως- αναζητώντας κτιριακές εγκαταστάσεις για να επεκταθούν επιχειρηματικά. Όπως ήδη έχει πράξει η σέρβικη βιομηχανία επίπλων Μatis που ήδη βρήκε κατάστημα στο εμπορικό κέντρο «Phoenix Center». Το οποίο υπενθυμίζεται ότι στεγάζεται σε υφιστάμενο κτίριο (πρώην καπναποθήκη) στη συμβολή της οδού Αντώνη Τρίτση και της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής και αποτέλεσε  επένδυση υψηλότερη των δύο εκατομμυρίων ευρώ.

 

Όσον αφορά την Μatis, ήρθε στην Ελλάδα από τον όμιλο της ΜΑΤΙS doo, που δημιουργήθηκε από τον Ντράγκομιρ Λάζοβιτς (Dragomir Lazovic) και τη μητρική TIS doo, στην πόλη Ιβάνιτσα. Πρόκειται για ένα νεαρό όμιλο στο χώρο του επίπλου, οι βάσεις του οποίου τέθηκαν το 2003. O όμιλος σήμερα περιλαμβάνει έξι εταιρείες, δύο παραγωγής τεχνητής ξυλείας, μία επεξεργασίας μασίφ ξύλου, μία παραγωγής στρωμάτων  και μία ακόμη που παράγει μεταλλικά στοιχεία. 

 

Σε αυτά τα χρόνια ο όμιλος MATIS απέκτησε παρουσία σε 16 χώρες της Ευρώπης, με 425 καταστήματα, ενώ το νέο κατάστημα της Θεσσαλονίκης είναι το 55ο στο διεθνές δίκτυο, με προϊόντα αποκλειστικά ΜATIS.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τον Κώστα Γεωργάκο, πρόεδρο του ομώνυμου μεσιτικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη πολυεθνικές εταιρείες από τις προαναφερθείσες χώρες τον έχουν πλησιάσει, προκειμένου να μισθώσουν χώρους και να επεκταθούν επιχειρηματικά στην ελληνική αγορά. Όπως ανέφερε ο ίδιος στο "R", οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές διοικούν εταιρείες με δραστηριότητα στον χώρο της ένδυσης, στα ηλεκτρικά, στα έπιπλα, στα είδη χαλιών καθώς και στα air condition.

 

Oι χώροι που ζητούν, σημειώνει ο ίδιος, "κυμαίνονται στα 300 τ.μ. περίπου και τους ενδιαφέρουν καταστήματα που βρίσκονται είτε σε δρόμους με αυξημένη εμπορική κίνηση είτε εμπορικά κέντρα που έχουν σε μεγάλο βαθμό εξασφαλισμένη επισκεψιμότητα". Ένα άλλο στοιχείο θετικό, κατά τον

κ. Γεωργάκο, είναι ότι οι πολυεθνικοί παίκτες δεν ενδιαφέρονται να κάνουν παζάρια για το ύψος του μισθώματος αναγνωρίζοντας ότι πλέον σήμερα οι τιμές είναι φυσιολογικά επίπεδα. 

 

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Τελευταία τροποποίηση στις 20:23 - 23 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.