ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελευθερουδάκης: Νοέμβριο εκδικάζεται η αίτηση πτώχευσης

00:01 - 06 Οκτ 2014 | Επιχειρήσεις
Ελευθερουδάκης: Νοέμβριο εκδικάζεται η αίτηση πτώχευσης
Mέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να εκδικαστεί η αίτηση που έχει καταθέσει η αλυσίδα Βιβλιοπωλείων Ελευθερουδάκη για την υπαγωγή της στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα, το οποίο έχει αντικαταστήσει το άρθρο 99.

Παράγοντας από τον εκδοτικό χώρο επιβεβαίωσε τα παραπάνω αναφέροντας ότι το πιθανότερο είναι να γίνει και δεκτή η αίτηση από το Δικαστήριο, καθώς έχει συμφωνήσει γι' αυτή τη διαδικασία των 60% των πιστωτών της εταιρείας, που είναι τράπεζες, δημόσιο και εκδοτικοί οίκοι.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια διάσωσης ενός τόσο ιστορικού ονόματος στον χώρο του βιβλίου, όπως είναι η εταιρεία Ελευθερουδάκη. Η οποία αφενός λόγω της κρίσης -έχουν κλείσει 450 βιβλιοπωλεία από το ξέσπασμα της κρίσης μέχρι σήμερα- και αφετέρου λόγω επενδύσεων που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα (ως φυσική απόρροια της μειωμένης πλέον αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών), συσσώρευσαν προβλήματα και υποχρεώσεις για την εταιρεία. Ετσι ενώ προ κρίσης η εταιρεία έφθανε να ελέγχει και πάνω από 21 καταστήματα, μεταξύ των οποίων και σημεία στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, σήμερα διαχειρίζεται 4 καταστήματα.
Με βάση τα διαθέσιμα οικονομικά μεγέθη το 2010, ο τζίρος της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 14,451 χιλ. ευρώ από 17.730 χιλ. ευρώ το 2009, ενώ αντίστοιχα οι ζημιές έκλεισαν στις 364 χιλ. ευρώ από 264 χιλ. ευρώ. Οι βραχυπρόθεσμες δε υποχρεώσεις της, το 2010 ήταν της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ.

Η ιστορία

Τα βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκη ξεκίνησαν με τον Κωνσταντίνο Ελευθερουδάκη, όπου με σκληρή δουλειά κατάφερε να ανοίξει το δικό του βιβλιοπωλείο το 1918 στη πλατεία Συντάγματος. Τα βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκη ξεκίνησαν και παραμένουν έως και σήμερα μια οικογενειακή επιχείρηση με τα ηνία να έχουν περάσει στην τρίτη γενιά, στη Σοφίκα και την Μαρίνα Ελευθερουδάκη.
Η συνδρομή της εταιρίας στην πορεία του βιβλίου κρίνεται από όλους ανεκτίμητη, καθώς ο Κωνσταντίνος Ελευθερουδάκης συνέθεσε την πρωτοποριακή για την εποχή της και όχι μόνο, 24 τόμη ελληνική εγκυκλοπαίδεια, ενώ ο γιος του Γιώργος Ελευθερουδάκης ανέπτυξε το τμήμα του επιστημονικού ξενόγλωσσου τμήματος. Με τον πρόωρο θάνατο του Γιώργου η γυναίκα του Βιργινία υπήρξε άξια συνεχιστής του έργου του ιδρύοντας το πρώτο υποκατάστημα στον πύργο Αθηνών και συντελώντας με αυτόν τον τρόπο τα θεμέλια για την μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:11 - 06 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.