ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Για σημάδια αισιοδοξίας της αγοράς της Αθήνας κάνει λόγο έρευνα της ICAP

11:00 - 09 Οκτ 2014 | Επιχειρήσεις
Για σημάδια αισιοδοξίας της αγοράς της Αθήνας κάνει λόγο έρευνα της ICAP
Οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών, καταναλωτικής εμπιστοσύνης και οικονομικού κλίματος παρουσιάζουν μικρή ανάκαμψη, σύμφωνα με την πρώτη έρευνα που έγινε για το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του δήμου Αθηναίων.

Σύμφωνα με μελέτη της εταιρίας ICAP, οι επιχειρηματίες δηλώνουν τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους, ως μεγαλύτερο πρόβλημα αναδεικνύεται η έλλειψη ρευστότητας, ενώ σημάδι ανακοπής της ύφεσης, θεωρείται το γεγονός ότι μεταξύ 2012 και 2013 οι ζημιές που κατέγραψαν οι εταιρείες (ΟΕ, ΑΕ και ΕΠΕ) στην περιοχή της Αθήνας, μειώθηκαν από το 1 δις ευρώ στα 500 εκ. ευρώ.

Την προτεραιότητα του δήμου Αθηναίων στη δημιουργία προϋποθέσεων για οικονομική ανάκαμψη και δημιουργία θέσεων εργασίας στην πόλη της Αθήνας, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, στην ημερίδα του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας του δήμου Αθηναίων, κατά την οποία παρουσιάστηκε η μελέτη της εταιρείας ICAP που αποτυπώνει την κατάσταση και τις προσδοκίες των αθηναϊκών επιχειρήσεων.
Μιλώντας στην ημερίδα ο κ. Καμίνης τόνισε ότι με το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας, επιδιώκεται η έμπρακτη στήριξη στις αθηναϊκές επιχειρήσεις, στην σκληρή προσπάθειά τους να σταθούν στα πόδια τους. Πρόσθεσε ότι «η στήριξη της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους και τις νέες, που αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή, είναι απολύτως επιτακτική, καθώς σχετίζεται άμεσα με την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας και την ανάπτυξη της Αθήνας». Ο δήμαρχος Αθηναίων εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις πρώτες θετικές ενδείξεις, για την εντυπωσιακή αύξηση της τουριστικής κίνησης και στην Αθήνα. Δεσμεύτηκε ότι με κεντρικό μηχανισμό στήριξης της επιχειρηματικότητας το ΚΣΕ, η δημοτική αρχή θα συνεχίσει τις προσπάθειες της σε βάθος χρόνου, συνεργαζόμενη με τα Πανεπιστήμια και άλλους θεσμικούς φορείς για να βοηθήσει νέους ή επίδοξους επιχειρηματίες να σταθούν στα πόδια τους, αλλά και για να προσελκύσει η Αθήνα και ξένους επενδυτές.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ICAP, κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, σημείωσε: «Η αρνητική συγκυρία έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την επιχειρηματικότητα στην Αθήνα, όπως καταγράφεται σε οικονομοτεχνική μελέτη της ICAP Group καθώς το διάστημα 2012-13, σημειώνεται μείωση κατά 2,3% στον κύκλο εργασιών ( 9,4δις) και υψηλός βαθμός συγκέντρωσης με το 5,6% των εταιρειών να διαμορφώνει το 70% του συνολικού Κύκλου Εργασιών.
Σε αυτό το κομβικό σταυροδρόμι για τη μετεξέλιξη της επιχειρηματικότητας στην Αθήνα η ICAP Group και η ICAP Advisory AE ως ανάδοχος κοινοπραξία για τη λειτουργία του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας προσφέρει συμβουλευτική υποστήριξη και αξιόπιστη πληροφόρηση στις επιχειρήσεις του Δήμου καθώς και σε υποψήφιους επενδυτές από το εξωτερικό, στο πλαίσιο στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Αθήνα».


ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

 

Η μελέτη του ΚΣΕ αναδεικνύει τη δυσμενή οικονομική συγκυρία της χώρας, η οποία αντικατοπτρίζεται, μεταξύ άλλων, στη μείωση του ΑΕΠ κατά 26% περίπου από το 2008 έως σήμερα, καθώς και στην αύξηση της ανεργίας η οποία έφτασε στο υψηλότερο σημείο της το Σεπτέμβριο του 2013.
Οι επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης γίνονται αισθητές στις επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Αττική και στο δήμο Αθηναίων ειδικότερα.
Σε επίπεδο περιφέρειας, την περίοδο 2008-2011 η ύφεση στην Αττική χαρακτηρίζεται πιο ήπια σε σχέση με το σύνολο τη ελληνικής οικονομίας, ωστόσο η συρρίκνωση της απασχόλησης χαρακτηρίζεται πιο έντονη σε σχέση με το σύνολο της χώρας.
Σε επίπεδο Δήμου, όπως έδειξε ανάλυση των οικονομικών αποτελεσμάτων περίπου 6.000 εταιρειών που εδρεύουν εντός τω διοικητικών του ορίων, η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών την περίοδο 2010-2012 ξεπέρασε τα 2 δις. Η αρνητική αυτή εξέλιξη αντανακλάται έντονα και στην επιδείνωση των συνθηκών κερδοφορίας, με τις σωρευτικές ζημιές το 2012 να ανέρχονται σε 1,5 δις. Παρά τις έντονες ανακατατάξεις ωστόσο, η βασική δομή της τοπικής οικονομίας δεν παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές.


ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

 

 

 

Τους ερχόμενους μήνες, το ΚΣΕ θα εκπονήσει επιπλέον μελέτες με στόχο να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση και πορεία της επιχειρηματικότητας στα όρια του Δήμου Αθηναίων.
Το ΚΣΕ εντάσσεται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Έργο Αθήνα» του Δήμου Αθηναίων και σκοπεύει να αποτελέσει ένα κεντρικό μηχανισμό στήριξης της επιχειρηματικότητας στο Δήμο Αθηναίων, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτεύουσα, καθώς και σε υποψήφιους επενδυτές από το εξωτερικό
Προκειμένου να στηρίξει τις επιχειρήσεις στην παρούσα συγκυρία το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας παρέχει μια σειρά συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους νέους επιχειρηματίες του δήμου, καλύπτοντας σημαντικές ανάγκες τους και στοχεύοντας στην ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας. Εξειδικευμένοι σύμβουλοι του Κέντρου Στήριξης υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις του Δήμου σε μια σειρά θεμάτων τα οποία περιλαμβάνουν υποστήριξη:

  • στην ανάπτυξη, αξιολόγηση, βελτίωση και εφαρμογή του επιχειρηματικού τους σχεδίου, παροχή πληροφόρησης σχετικά με της συνθήκες και εξελίξεις της αγοράς, και καθοδήγηση για την αξιοποίηση των σχετικών δεδομένων,
  • στην αναζήτηση και εξεύρεση χρηματοδότησης μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα ή εναλλακτικών πηγών
  • σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας και θέματα διαχείρισης προσωπικού

Το Κέντρο Στήριξης θα υλοποιεί στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης για επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων. Παράλληλα, παρέχεται υποστήριξη σε νεοϊδρυόμενες ή υπό σύσταση επιχειρήσεις σε πλήθος θεματικών ανάλογα με τις ανάγκες τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην υποστήριξη επιχειρήσεων προκειμένου να διεισδύσουν ή βελτιώσουν την παρουσία τους σε αγορές του εξωτερικού, με έμφαση σε αγορές στόχους σημαντικούς για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Δήμο.
Οι επιχειρήσεις προκειμένου να υποστηριχθούν θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Στήριξης. Αρμόδιοι σύμβουλοι θα τους υποστηρίξουν να συμπληρώσουν την απαιτούμενη αίτηση και από κοινού θα διαμορφώσουν το «πακέτο» των υπηρεσιών που χρειάζεται η επιχείρησή τους και θα παρέχει το Κέντρο.
Παράλληλα μέσω του Κέντρου ο δήμος Αθηναίων στοχεύει στην προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό αναδεικνύοντας την Αθήνα ως επενδυτικό προορισμό και παρέχοντας μια σειρά υπηρεσιών υποδοχής και υποστήριξης των επενδυτών στα πρώτα κρίσιμα στάδια διερεύνησης της δυνατότητας εγκατάστασής τους στη χώρα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.