ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΓΣΕΒΕΕ: Παραπάνω από υπαρκτός ο κίνδυνος νέας καθίζησης της ελληνικής οικονομίας

17:59 - 31 Οκτ 2014 | Επιχειρήσεις
ΓΣΕΒΕΕ: Παραπάνω από υπαρκτός ο κίνδυνος νέας καθίζησης της ελληνικής οικονομίας
Κάτι παραπάνω από υπαρκτός είναι ο κίνδυνος μιας νέας καθίζησης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, σε ομιλία του στην 4η Πανβορειοελλαδική Συνδιάσκεψη Επαγγελματικών, Εμπορικών και Επιχειρηματικών Στελεχών που έγινε στη Θεσσαλονίκη με θέμα: «Ανάπτυξη – Επενδύσεις – Εμπόδια στην επιχειρηματικότητα». Παράλληλα, ο κ. Καββαθάς περιλεγραψε με μελανά χρώματα το μέλλον των ελληνικών ΜμΕ.

«Οι προοπτικές για την πραγματική οικονομία, για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, δεν προοιωνίζονται καλύτερες από τα προηγούμενα χρόνια. Και τούτο διότι η αναιμική ανάπτυξη που παρουσίασε η Ελληνική οικονομία φέτος, και που προβλέπεται και για του χρόνου, δεν αποτελεί τον προάγγελο για το αναπτυξιακό άλμα που προσδοκάμε, αλλά την αρχή μιας μακράς περιόδου στασιμότητας, όπου η κατάσταση στις ΜμΕ θα παραμένει ασφυκτική και η ανεργία θα διατηρείται στα σημερινά πρωτοφανή επίπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Στη συνέχεια, ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι «η ΓΣΕΒΕΕ ήδη από το 2009 είχε δώσει το περίγραμμα ενός εναλλακτικού αναπτυξιακού προτύπου με επίκεντρο τις ΜμΕ. Τις επιχειρήσεις δηλαδή που αντιπροσωπεύουν το 99,9% των επιχειρήσεων και προσφέρουν το 85,8% των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και το 72,1% της προστιθέμενης αξίας».

 

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ σχολίασε ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν είναι φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και ότι το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια είναι στην ουσία «κενό γράμμα», καθώς δίνει υπερεξουσίες στις συστημικές τράπεζες.

 

Μάλιστα, ο κ. Καββαθάς προέβλεψε ότι οι προοπτικές της ελληνική οικονομίας δεν είναι καλές, γιατί δεν έχουμε απαντήσει στο ερώτημα τι ανάπτυξη θέλουμε και γιατί. «Στην ΓΣΕΒΕΕ, όλοι οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, διεκδικούμε και επιχειρούμε να γίνει αποδεκτό στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, ένα άλλο πρότυπο Ανάπτυξης που θα έχει ως επίκεντρο τις δυνάμεις της Πραγματικής Οικονομίας, που δεν είναι άλλες από τις Μικρές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους».

 

«Για αυτό προσπαθούμε να συνδιαμορφώνουμε, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, θέσεις μέσα από την συμμετοχή μας στην UEAPME (Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία ΜΜΕ). Παράλληλα είναι ήδη σε εξέλιξη ενέργειες δημιουργίας ενός κοινού τόξου με τις αντίστοιχες Οργανώσεις ΜμΕ των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Η αρχή έγινε στην Ιταλία όπου πριν λίγες μέρες αντιπροσωπεία της ΓΣΕΒΕΕ κατέληξε σε διμερή συμφωνία συνεργασίας με την Ιταλική Συνομοσπονδία Βιοτεχνιών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (CNA), ώστε ΓΣΕΒΕΕ και CNA να συντονίσουν τη δράση τους, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και διμερές επίπεδο, σε τομείς πολιτικής κοινού ενδιαφέροντος, με πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις δυο χώρες.»

 

Τέλος, ο κ. Καββαθάς κάλεσε τους εμπόρους τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους αυτοαπασχολούμενους να είναι όσο ποτέ άλλοτε κοντά στις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.