ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τη δέσμευσή τους από ένα «κοινωνικό συμβόλαιο» ανακοίνωσαν οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι

18:28 - 19 Νοε 2014 | Επιχειρήσεις
Τη δέσμευσή τους από ένα «κοινωνικό συμβόλαιο» ανακοίνωσαν οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι
Την εφαρμογή ενός «κοινωνικού συμβολαίου» ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, το οποίο θα δεσμεύει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία σε δράσεις κοινωνικού, οικονομικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της ΠΕΦ την Τρίτη στο θέατρο Badminton, στην οποία παρευρέθηκαν ο υπουργός Υγείας, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝΕΛ, των εταιρειών-μελών της ΠΕΦ και φορέων του φαρμάκου και της υγείας, καθώς και 2.500 εργαζόμενοι στον κλάδο.

«Μπορούμε να καλύψουμε αποτελεσματικά το 70% των φαρμακευτικών αναγκών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και το 50% των νοσοκομειακών φαρμακευτικών αναγκών. Δεσμευόμαστε τόσο για την επάρκεια όσο και για την ποιότητα της φαρμακευτικής θεραπείας που μπορούμε να προσφέρουμε. Δεσμευόμαστε σε χαμηλές, αλλά όχι εξοντωτικές τιμές, που συμβάλουν στη μειωμένη συμμετοχή των ασθενών. Ήδη τα ελληνικά φάρμακα έχουν τιμές κάτω από το 30% της αρχικής τιμής των πρωτοτύπων.

Μάλιστα, ο κ. Τρύφωνας δεσμεύτηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα προχωρήσει σε νέες επενδύσεις, θα στηρίξει και θα ενισχύσει την απασχόληση, θα δώσει νέα δυναμική στην έρευνα και την καινοτομία, αξιοποιώντας το ακαδημαϊκό και επιστημονικό δυναμικό της χώρας και θα ενισχύσει τον εξαγωγικό της προσανατολισμό.

Βέβαια, ο κ. Τρύφωνας τόνισε ότι οι δεσμεύσεις αυτές τελούν υπό την προϋπόθεση, ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο χώρο του φαρμάκου, τις οποίες περιέγραψε αναλυτικά, καθώς το σημερινό πλαίσιο καθηλώνει το Ελληνικό Φάρμακο στο 18% της αγοράς, ενισχύει στην πράξη τα εισαγόμενα φάρμακα και οδηγεί πολλές ελληνικές επιχειρήσεις σε αδιέξοδο, σε συνδυασμό με τα δυσβάσταχτα rebate και clawback που ανεβάζουν την άμεση και έμμεση φορολόγηση στο 50% της τιμής.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, Δημήτρης Δέμος, σημείωσε στην ομιλία του πως οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις συνεχίζουν και επενδύουν σε υποδομές, ενώ τα συστήματα ποιότητας που εφαρμόζουν, θεωρούνται από τα κορυφαία παγκοσμίως, γι’ αυτό άλλωστε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες εμπιστεύονται ελληνικά εργοστάσια για την παραγωγή των προϊόντων τους και τη διάθεσή τους σε όλο τον κόσμο. Παρόλα αυτά, στη χώρα μας αντιμετωπίζουν προβλήματα και ένα από τα σοβαρότερα είναι ο τρόπος διενέργειας διαγωνισμών για τις προμήθειες των νοσοκομείων: «Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αντίθετοι στη λογική των διαγωνισμών. Αξίζει όμως να δούμε ποιο πλαίσιο ακολουθεί η Ευρώπη και ποιο εμείς. Εδώ εφαρμόζουμε απαράδεκτες διαγωνιστικές διαδικασίες, οι οποίες θα προκαλέσουν αξεπέραστα προβλήματα στα νοσοκομεία και στη λειτουργία της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, καθώς ουσιαστικά δημιουργούν μονοπώλια ενός και μόνο, συνήθως ξένου, προμηθευτή ανά δραστική ουσία. Δε νοείται τον 21ο αιώνα στην Ευρώπη, να υπάρχουν νοσοκομεία με ελλείψεις φαρμάκων ή με φάρμακα αμφιβόλου ποιότητας, ενώ το Ελληνικό Φάρμακο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες με ποιότητα και προσιτές τιμές. Το Ελληνικό Φάρμακο έχει μέλλον και δεν πρέπει από στρατηγικά λάθη να το αφήσουμε να καταστραφεί».

Ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, Βασίλειος Κάτσος, σκιαγράφησε στην ομιλία του την αναπτυξιακή διάσταση του ελληνικού φαρμάκου για την επόμενη πενταετία: «Στοχεύουμε να δημιουργήσουμε με το ελληνικό κράτος ένα πραγματικό και εφικτό πενταετές πλάνο, το οποίο μπορεί να υπερδιπλασιάσει μέχρι το 2020 την προστιθέμενη αξία του Ελληνικού Φαρμάκου για τη χώρα. Τα μέσα για να το πετύχουμε αυτό είναι η έρευνα και η καινοτομία, όπου επενδύουμε €30 εκατ. ετησίως και θα επιτρέψει στο Ελληνικό Φάρμακο να λάβει ακόμα υψηλότερα μερίδια αγοράς στο εξωτερικό, οι εξαγωγές, όπου το Ελληνικό Φάρμακο καταλαμβάνει την 3η θέση και στοχεύουμε να ανέβει κι άλλο μέσα στα επόμενα χρόνια και η ελληνική αγορά, όπου το μερίδιο αγοράς γενοσήμων είναι το μισό σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ, οπότε υπάρχει μεγάλο πεδίο ανάπτυξης, αν το κράτος κάνει τις απαραίτητες τομές και μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Κάτσος τόνισε πως αν το πλάνο της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας προχωρήσει, θα αντιστραφεί το αρνητικό πρόσημο των ελληνικών εξαγωγών και καλυφθεί ένα σημαντικό κομμάτι στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, θα πραγματοποιηθούν νέες επενδύσεις από τις φαρμακοβιομηχανίες, συνεισφέροντας σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ και δημιουργώντας τουλάχιστον 3.000 νέες θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, απάντησε στις τοποθετήσεις των μελών της ΠΕΔ ως εξής:
«Η Κυβέρνηση πιστεύει πολύ στην Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, την οποία θέλουμε να μακροημερεύει και να είναι κερδοφόρα».
Αναφορικά με τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, ο Υπουργός επεσήμανε ότι έχουν ξεκινήσει και λειτουργούν τα διαρθρωτικά μέτρα του Ιουνίου, όπως το πλαφόν στη συνταγογράφηση, με αποτέλεσμα να μειωθεί η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Για τους διαγωνισμούς των νοσοκομείων, σημείωσε ότι θα εξετάσει τις νομικές και κανονιστικές παρατηρήσεις της ΠΕΦ, ενώ δεσμεύτηκε πως στόχος της Κυβέρνησης είναι η κατάργηση του clawback, εφόσον λειτουργήσουν τα διαρθρωτικά μέτρα.

 

Επίθεση Δ. Γιαννακόπουλου στην πολιτική της κυβέρνησης 

 

Ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση έκανε ο αντιπρόεδρος και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αναφορικά με την πολιτική της στον χώρο της υγείας και την αντιμετώπισή της στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Μιλώντας στο reporter.gr, ο κ. Γιαννακόπουλος αναφέρθηκε στους παράγοντες που έπληξαν τα τελευταία χρόνια το ελληνικό φάρμακο. «Φταίνε τα μέτρα των κυβερνήσεων. Η φαρμακευτική δαπάνη στα 2 εκατ. είναι ανεπαρκής και ο νόμος περί συνταγογράφησης δραστικής ουσίας έχει φέρει μεγάλη στρέβλωση στην αγορά. Τον νόμο αυτό έφερε ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, πιστεύοντας ότι θα έριχνε τη δαπάνη, αλλα απεδείχθη ότι γίνεται αντικατάσταση με νέα φάρμακα πιο ακριβά. Έπειτα από τον κ. Λοβέρδο, ο κ. Γεωργιάδης συνέχισε τον πόλεμο στις φαρμακευτικές εταιρείες, εξυπηρετώντας ξένα συμφέροντα»

«Επίσης, η διαδικασία των διαγωνισμών στα νοσοκομεία είναι επί τη βάση τους σωστή, αλλά η εφαρμοφή τους είναι λάθος. Δεν μπορει να υπάρχει ένας μόνο προμηθευτής, γιατί κερδίζουν τον διαγωνισμό κάποιες εταιρείες του εξωτερικού, οι οποίες ρίχνουν τις τιμές στον πάτο. Έτσι, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία παύει να παράγει τα απαιτούμενα φάρμακα, ώστε να μπορέσει να μπει κι αυτή στη διαγωνιστική διαδικασία», πρόσθεσε ο κ. Γιαννακόπουλος.

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο κ. Γιαννακόπουλος και στην ομιλία του από το βήμα της εκδήλωσης, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ

 

Μαρία Μιχάλη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.