ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

WinnersFund: Η πρώτη πλατφόρμα κοινωνικής χρηματοδότησης στην Ελλάδα είναι γεγονός

17:34 - 13 Ιαν 2015 | Επιχειρήσεις
WinnersFund: Η πρώτη πλατφόρμα κοινωνικής χρηματοδότησης στην Ελλάδα είναι γεγονός
Βάζεις 20 ευρώ και χρηματοδοτείς μία καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα. Έχεις τη δυνατότητα να ανταλλάξεις το ποσό αυτό με μία μετοχή, μπορείς να πάρεις μέρισμα, αν η ιδέα αυτή αποφέρει κέρδη ή απλά να πάρεις το… εικοσάρικο πίσω μετά από 90 μέρες και να αποχωρήσεις. Αυτό είναι το μήνυμα του crowdfunding, που για πρώτη φορά φέρνει στη χώρα μας η WinnersFund, η ελληνική πλατφόρμα κοινωνικής συγχρηματοδότησης (crowdfunding) που θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Η πλατφόρμα θα μπορούσε να βρίσκεται σε ισχύ από σήμερα, αλλά πάει πιο πίσω εξαιτίας των εκλογών και της πολιτικής αβεβαιότητας.

 

Στόχος των ιδρυτών της είναι να επιτρέψει σε μεγάλο αριθμό ιδιωτών να πραγματοποιούν μικρές επενδύσεις σε καινοτόμες ιδέες, με αντάλλαγμα μετοχές των εταιρειών που θα δημιουργηθούν όταν οι ιδέες μεταμορφωθούν σε επιχειρήσεις.

Σε εκδήλωση της εταιρείας αναφέρεται πως το WinnersFund ξεκινά την λειτουργία του με τρεις νέες επιχειρηματικές ιδέες με υψηλό βαθμό καινοτομίας, οι οποίες αναζητούν χρηματοδότηση. Πρόκειται για τις Algae Farms (σ.σ. η οποία, ωστόσο έφαγε πόρτα από το Χ.Α. τον περασμένο Αύγουστο…), το Spreeade Hipp και τη Φάρμα Δοξάτου. Η νέα πλατφόρμα φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το θεσμό του επιχειρηματικού Crowdfunding και επιτρέπει σε ιδέες που αναπτύχθηκαν στη χώρα μας να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότες, σε μια περίοδο που είναι σχεδόν αδύνατη η άντληση κεφαλαίων από παραδοσιακές πηγές. Ταυτόχρονα, οι ιδιώτες, αλλά και θεσμικοί επενδυτές από ολόκληρο τον κόσμο έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε καινοτόμες ιδέες στις οποίες δεν θα είχαν πρόσβαση χωρίς το WinnersFund.

Πίσω από την ιδέα δημιουργίας του WinnersFund βρίσκονται τρία στελέχη με εμπειρία στο χώρο του private equity, οι οποίοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες χρηματοδότησης νέων επιχειρηματιών, αλλά και μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Πρόκειται για τους κ.κ. Γ. Τσακίρη (με πολυετή παρουσία στον τραπεζικό και επενδυτικό κλάδο), Κων/νο Παρίσση (δικηγόρο και οικονομολόγο με έδρα τις Σέρρες, αλλά με προϋπηρεσία σε μεγάλα γραφεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης) και τον Γ. Ξανθάκη (προέρχεται από την πληροφορική αλλά την περίοδο 2011 - 2013 ήταν γενικός διευθυντής της Oxygen Capital ΑΧΕΠΕΥ).

To WinnersFund, στον έναν μήνα που δέχεται προεγγραφές, έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από δέκα νέες επιχειρηματικές ιδέες κατάλληλες για Crowdfunding. Στο σύνολό τους είναι καινοτόμες με σαφή εξωστρεφή προσανατολισμό, ενώ προέρχονται από πολλές περιοχές της χώρας. Δυο αφορούν την παραγωγή ενέργειας, δυο τον πρωτογενή τομέα, τρεις αποσκοπούν στη βιομηχανική κι εμπορική εκμετάλλευση ελληνικών εφευρέσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας και δυο προέρχονται από το δευτερογενή τομέα.

Οι ιδρυτές του WinnersFund έχουν υποστηρίξει πρόσφατα πως η πλατφόρμα μπορεί να λειτουργήσει με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, με αυξημένες δυνατότητες προστασίας των ιδιωτών και των θεσμικών επενδυτών που θα τοποθετούν χρήματα και των νέων (ή όχι και τόσο νέων) επιχειρηματιών που προωθούν καινοτόμες ιδέες και αναζητούν χρηματοδότηση.

Το WinnersFund θα είναι η μοναδική πλατφόρμα (διεθνώς, λένε οι ιδρυτές) που θα έχει ελάχιστο ποσό το οποίο θέλει να «σηκώσει» ο έχων μια επιχειρηματική ιδέα, αλλά και ένα optimum ποσό, δηλαδή ένα μεγαλύτερο νούμερο που θα του επιτρέψει να χρηματοδοτήσει πρόσθετες πρωτοβουλίες.

 

Οι τρεις πρώτες ιδέες

Το επενδυτικό σχέδιο της Algae Farms (Hellas) ΑΕ (με έδρα την Πρέβεζα) προβλέπει την παραγωγή “πράσινων” ενεργειακών καυσίμων από άλγη (βιοελαίου, pellets και briquettes). Στόχος του επενδυτικού σχεδίου είναι η εξέλιξη της εταιρίας σε βασικό ευρωπαϊκό παραγωγό και προμηθευτή κοστολογικά ανταγωνιστικών και περιβαλλοντικά ορθών βιοκαυσίμων. Επιδίωξη της εταιρείας είναι η εδραίωση της στο διεθνή χώρο, αλλά και η εξασφάλιση υψηλής κερδοφορίας στη βιομηχανία των βιοκαυσίμων.

To Spreeade Hipp είναι το πρώτο ελληνικό ισοτονικό αναψυκτικό (sports drink) και το μόνο στον κόσμο με ιπποφαές με πατέντα του OBI. Το ιπποφαές είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές του ιδιότητες, καθώς περιέχει υψηλότατη συγκέντρωση σε βιταμίνες και περισσότερα από 190 στοιχεία πολύτιμα για τον οργανισμό.

Το Spreeade Hipp ήδη παράγεται σε μικρές ποσότητες στη Μακεδονία. Η συνταγή του είναι αποτέλεσμα συνεργασίας Ελληνικού Ερευνητικού Ινστιτούτου κι ενός από τα τρία μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας. Σημαντικό μέρος του ποσού-στόχου της καμπάνιας Crowdfunding θα διατεθεί στο Πανεπιστήμιο για τη διεξαγωγή της πρώτης διεθνούς κλινικής έρευνας για το ιπποφαές, υπό την επίβλεψη επιστημονικής ομάδας.

Τέλος, η Φάρμα Δοξάτου (με έδρα το Δοξάτο Δράμας) φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ολοκληρωμένο μοντέλο της κτηνοτροφικής συμπαραγωγής με πολυκαλλιέργεια. Το μοντέλο είναι ήδη καθιερωμένο στο εξωτερικό λόγω του πολλαπλάσιου οικονομικού και περιβαλλοντικού οφέλους, σε σχέση με τις συμβατικές μονοκαλλιέργειες που επικρατούν στη χώρα μας.

Στην πλήρη του ανάπτυξη, προβλέπει τη βιολογική πολυκαλλιέργεια 500 στρεμμάτων με φρούτα, κηπευτικά, καλαμπόκι και βίκο που θα ταΐζουν 500 αιγοπρόβατα, 10.000 κότες αυγοπαραγωγής και 100-500 χοίρους, όλα ελευθέρας βοσκής. Έχουν ήδη εξασφαλισθεί η κατάλληλη γη με τις απαιτούμενες πάγιες εγκαταστάσεις, ο βασικός εξοπλισμός, το αρχικό ζωικό κεφάλαιο και μεγάλο μέρος των απαιτούμενων οικονομικών πόρων.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

sxaritos@reporter.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 19:01 - 13 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.