ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μίχαλος: Ο νέος αναπτυξιακός νόμος σχεδιασμένος υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων

16:59 - 03 Φεβ 2016 | Επιχειρήσεις
Μίχαλος: Ο νέος αναπτυξιακός νόμος σχεδιασμένος υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων
Η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας επισημαίνει πως ο αναπτυξιακός νόμος χρειάζεται σημαντικές τροποιήσεις, προκειμένου να καταστεί πραγματικό εργαλείο για το σύνολο των επιχειρήσεων.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις περιμένουν εδώ και περίπου 2 χρόνια την προκήρυξη του νέου αναπτυξιακού νόμου, προκειμένου να προβούν στις αναγκαίες επενδύσεις για τη διατήρησή τους στη ζωή και για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Το προσχέδιο του νέου Επενδυτικού Νόμου, που έχει δει το φως της δημοσιότητας χρήζει σημαντικών τροποποιήσεων προκειμένου να αποτελέσει ένα πραγματικό χρηματοδοτικό εργαλείο για το σύνολο των επιχειρήσεων.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, «ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, παρότι είναι θετικό ότι αφουγκράζεται ορισμένες από τις ανάγκες της αγοράς, εντούτοις δεν δίνει τα απαιτούμενα κίνητρα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες».

Αφενός ο σημαντικός περιορισμός άμεσων κεφαλαιακών ενισχύσεων και η αντικατάστασή τους με φοροαπαλλαγές ναι μεν ευνοεί τους μεγάλους κερδοφόρους επιχειρηματικούς ομίλους που διαθέτουν την απαραίτητη κερδοφορία για να προχωρήσουν με ίδια κεφάλαια σε επενδύσεις, αποκλείουν όμως ουσιαστικά τους μικρομεσαίους και τους νέους επιχειρηματίες, οι οποίοι για να παράξουν κέρδος χρειάζονται ενισχύσεις εντάσεως κεφαλαίου.

Επιπλέον, δεν αποτελεί κίνητρο για τις μικρές και μεσαίες νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις η φοροαπαλλαγή καθώς τα περιθώρια κέρδους έχουν συρρικνωθεί δραματικά λόγω του υψηλού ανταγωνισμού με τους ξένους επιχειρηματικούς ομίλους.

Προτείνεται ως εκ τούτου η διατήρηση των κεφαλαιακών ενισχύσεων, ώστε να μπορούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση και να μην επιχειρηθεί η μονόπλευρη ενίσχυση με φοροαπαλλαγές που ευνοεί τις υφιστάμενες κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.