ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετά την αξιολόγηση και τα «κόκκινα» δάνεια έρχονται… deals

08:12 - 01 Μαρ 2016 | Επιχειρήσεις
Μετά την αξιολόγηση και τα «κόκκινα» δάνεια έρχονται… deals
Με αφορμή τις τελευταίες επιχειρηματικές κινήσεις ή συμφωνίες σε κάποιους κλάδους, (π.χ. εμπόριο, σούπερ μάρκετ, ναυτιλία) στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι «θα δούμε αρκετές εξελίξεις όταν τελειώσει το θέμα της αξιολόγησης και ξεκινήσει πιο ενεργά η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δάνειων, σε τουρισμό, τρόφιμα, εξαγωγικές, υποδομές κ.λπ.».

Με την υποσημείωση όμως, ότι «οι υποψήφιοι αγοραστές γνωρίζουν πολύ καλά τις αδυναμίες της χώρας και της οικονομίας μας και ουσιαστικά θα θέσουν τέτοιους όρους έτσι ώστε να βγουν κερδισμένοι...».

Και προφανώς το μενού θα περιλαμβάνει αυξήσεις κεφαλαίου που θα καλύψουν οι «λευκοί ιππότες» με σκοπό να πάρουν τον μετοχικό έλεγχο της εταιρείας εισφέροντας και «φρέσκο» χρήμα, αναδιαρθρώσεις χρεών μετά από επαφές με τις τράπεζες, πωλήσεις συμμετοχών, ακινήτων και παγίων για να μειωθεί ο δανεισμός κ.λπ.

Άλλωστε, με το σύνολο των 500 μεγαλύτερων μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων να προσεγγίζει τα 35 δισ. ευρώ και με τις τράπεζες να μην επιθυμούν άμεσα πωλήσεις δανείων, υπάρχει πρόσφορό έδαφος, υπό καλές συνθήκες, για deals που θα συμφέρουν τόσο τους δανειστές όσο και τους στρατηγικούς επενδυτές.

Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες αναμένεται να παίξουν το ρόλο του καταλύτη σοβαρών εξελίξεων, που θα αλλάξουν τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας. Περιμένοντας την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών που θα ανοίξει το δρόμο για την είσοδο των τραπεζιτών στο μετοχικών κεφάλαιο υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ήδη γίνονται έντονες διεργασίες σε όλους τους κλάδους.

Στο τραπέζι, βρίσκονται διεργασίες όπως συγχωνεύσεις και εξαγορές, αλλά και κάθε είδους συνέργειες, ώστε να υπάρξουν οικονομίες κλίμακος, να μειωθεί ο δανεισμός και να υπάρξουν… εθνικοί πρωταθλητές, τηρουμένων βεβαίως των αναλογιών και εν μέσω της θύελλας που έχει σαρώσει τον επιχειρηματικό κλάδο.

Τραπεζικά στελέχη είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους υγιείς οικονομικά πελάτες τους και τους προτείνουν την εξαγορά επιχειρήσεων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Μάλιστα, προκειμένου να αυξήσουν το κίνητρο, δεν αρνούνται να προχωρήσουν σε ελκυστικές διευκολύνσεις, είτε προσφέροντας την αναδιάρθρωση των δανείων με καλύτερους όρους και χαμηλότερα επιτόκια είτε προχωρώντας ακόμη και σε «κούρεμα» χρεών ανάλογα με την περίπτωση.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:42 - 01 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.