ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλογοσκούφης: Διαχώρισε αναθεώρηση ΑΕΠ και επιτήρηση - Επιβεβαίωσε για εισφορές

15:37 - 31 Ιαν 2007 | Επιχειρήσεις
«Η αναθεώρηση κατά 25,6% του ΑΕΠ και η έξοδος της Ελλάδας από την κοινοτική επιτήρηση, τυπικά δεν συνδέονται». Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος, παράλληλα, αναγνώρισε τις αναδρομικές υποχρεώσεις που ανακύπτουν για την Ελλάδα έναντι των κοινοτικών ταμείων, λόγω της αναθεώρησης των εθνικών λογαριασμών.

Πρόκειται για μία υποχρέωση η οποία θα εξετασθεί μελλοντικά τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης,  χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε λεπτομέρειες για το ύψος και το χρόνο καταβολής των εισφορών ( ύψους 2 δισ. ευρώ)  στον κοινοτικό προϋπολογισμό.   

"Αποδείχτηκε ότι ήμασταν πλουσιότεροι από ότι νομίζαμε, θα πρέπει να αναλάβουμε τις υποχρεώσεις μας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση για το εν λόγω θέμα είναι ακόμη πρόωρη. Πρόσθεσε δε ότι στο μέλλον οι αναθερωρήσεις του ΑΕΠ θα πρέπει να γίνονται ανά πενταετία, ώστε να μην ανακύπτουν τέτοια θέματα αναδρομικότητας”.

Σε ό,τι αφορά στον διαχωρισμό μεταξύ αναθεώρησης τοτυ ΑΕΠ και εξόδου από την Κοινοτική Επιτήρηση στον οποίο προέβη νωρίτερα, ο κ. Αλογοσκούφης, επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία θέλει τα οριστικά στοιχεία της αναθεώρησης -θα αποσταλούν εντός των προσεχών ημερών από την ΕΣΥΕ- όμως η έξοδος της Ελλάδας θα γίνει με βάση τα παλιά στοιχεία.

Ο υπουργός Οικονομίας  επεσήμανε για μία ακόμα φορά ότι η έξοδος της χώρας από την κοινοτική επιτήρηση είναι ένας ενδιάμεσος "σταθμός" και η πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής θα συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια, προκειμένου η Ελλάδα το 2012 να φτάσει σε ισοσκελισμένους ή ελαφρά πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. 

Αναφορικά με το ασφαλιστικό, τόνισε ότι η όποια μεταρρύθμιση προκύψει σε βάθος χρόνου, δεν θα θίγει ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις επιπτώσεις του εκλογικού κύκλου στην οικονομία, δήλωσε ότι "Η Ελλάδα έχει εκλογές το Μάρτιο του 2008, θα πρέπει αυτή η περίοδος να αποτελέσει εξαίρεση σε σχέση με το κακό παρελθόν των υποσχέσεων παροχών".
Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι η πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής που ακολουθεί η κυβέρνηση πρέπει να είναι ισορροπημένη, ενώ παράλληλα κοιτάζει για πρωτοβουλίες σε εισοδηματικά στρώματα τα οποία έχουν μεγάλη ανάγκη. Πρόκειται για τον τρίτο "άξονα" ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, όπως ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος παράλληλα επικαλέστηκε την πρόσφατη ενίσχυση των κοινωνικών δαπανών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Μάριος Χριστοδούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.