ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

75% περισσότερα POS μέσα σε ένα χρόνο

09:46 - 09 Σεπ 2016 | Επιχειρήσεις
75% περισσότερα POS μέσα σε ένα χρόνο
Υψηλό βαθμό προσαρμογής στις νέες συνθήκες επέδειξαν οι μικρές επιχειρήσεις οι οποίες παρά τις δυσκολίες που προκάλεσαν τα capital controls προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα.

Ο αριθμός των εγκατεστημένων POS αυξήθηκε κατά 75% μέσα σε μόλις ένα χρόνο (Ιούλιος 2015 - Ιούλιος 2016) σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος για τις επιχειρήσεις. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι, στη διάρκεια του ενός έτους, ο αριθμός των εταιρειών με τερματικό POS διευρύνθηκε από το 28,9% στο 49% του συνόλου. 

 

Μεγαλύτερη κινητικότητα, όπως είναι αναμενόμενο, συγκεντρώνει ο κλάδος του εμπορίου, όπου οι επιχειρήσεις με εγκατεστημένο POS αποτελούσαν ποσοστιαία τον Ιούλιο του 2016 το 66,5% έναντι 28,7% που είναι για τη μεταποίηση και 45% για τις υπηρεσίες.

 

Επιπλέον, όπως διαπιστώνει η Συνομοσπονδία, πλέον, δύο στις τρεις επιχειρήσεις διαθέτουν λογαριασμούς ηλεκτρονικής τραπεζικής e-banking, με τον αριθμό τους να καταγράφει αύξηση κατά 37%. 

 

Μεγάλη είναι και η δυναμική του e-banking μεταξύ των μικρών επιχειρήσεων της χώρας, καθώς το 66,4% διέθετε (τον Ιούλιο του 2016) λογαριασμούς ηλεκτρονικής τραπεζικής. Το ποσοστό αυτό για τον κλάδο του εμπορίου είναι στο 65,1% των επιχειρήσεων, στον τομέα των υπηρεσιών οι εταιρείες που έχουν λογαριασμό e-banking ανέρχονται σε 62,8%, με το ποσοστό αυτό να φθάνει στη μεταποίηση το 74,2%.

 

Η ίδια έρευνα, πάντως, εντοπίζει και τους παράγοντες, που λειτουργούν αποτρεπτικά προς την κατεύθυνση της ευρύτερης υιοθέτησης των ηλεκτρονικών συστημάτων πληρωμών. Όπως τονίζεται, αυτοί σχετίζονται με “την καθυστέρηση στην εφαρμογή του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, η ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο, το υψηλό διοικητικό κόστος από την εισαγωγή συστημάτων ηλεκτρονικής τιμολόγησης, τα αυξημένα κόστη τραπεζικών προμηθειών”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εξαμηνιαίας έρευνας, πάνω από 50% των επιχειρήσεων καταβάλλουν προμήθεια άνω του 1%, ενώ μόλις 25% είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων, που πληρώνουν προμήθειες από 0,5% έως και 1%. 

 

Η έρευνα είναι η δεύτερη για το 2016, που διεξάγει το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, σε συνεργασία με την εταιρεία MARC AE σε εξαμηνιαία βάση από το Μάιο του 2009. Διενεργήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), στο διάστημα 13 έως 25 Ιουλίου 2016 και έχει ως βασικό στόχο την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στους κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών, που αποτελούν το 99,6% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:47 - 09 Σεπ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.