ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολλαπλά τα Μηνύματα από το 10ο CEO Summit του Τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ

08:36 - 09 Δεκ 2016 | Επιχειρήσεις
Πολλαπλά τα Μηνύματα από το 10ο CEO Summit του Τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ
Ως ένα από τα ουσιαστικότερα βήματα που πραγματοποίησε ο Τομέας Ηγεσίας της ΕΕΔΕ στα χρόνια λειτουργίας του, χαρακτήρισε το 10 CEO Summit, ανοίγοντας το συνέδριο ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιώργος Πίττας. «Όσον αφορά στην οικονομική κρίση η προσπάθειά μας συνοψίζεται μέχρι τώρα στην παροχή συμβουλών, στην παρότρυνση για δράση στην κατάδειξη στρατηγικών στόχων, στην αναφορά δυνατοτήτων και ευκαιριών για τη στήριξη των επιχειρήσεων μας και την μετατροπή της κρίσης σε ευκαιρία βελτίωσης και ανάπτυξης. Αναδεικνύοντας τη δύναμη του «μαζί» προχωράμε σε ένα πεδίο μεγάλης σπουδαιότητας γιατί παρόμοια δράση προϋποθέτει την ύπαρξη αξιών και ιδεών. Η συνέργεια προϋποθέτει εμπιστοσύνη, η οποία απαιτεί ειλικρίνεια που με τη σειρά της αναπτύσσει τη συναντίληψη, την ατομική δέσμευση σε ομαδικό στόχο, τον διαρκή αγώνα για τον κοινό σκοπό και έχει συλλογικά αποτελέσματα με κοινό, αλλά και ατομικό, όφελος».

«Η Ηγεσία είναι αυτή που με τη συμπεριφορά της, την αξιοπιστία της, αλλά κυρίως με την αποτελεσματικότητά της, θα δείξει το δρόμο για να ακολουθήσει ολόκληρη η κοινωνία. Χωρίς ηγεσία δεν υπάρχει ούτε εμπιστοσύνη, ούτε συνεργασία. Και χωρίς εμπιστοσύνη δεν υπάρχει πρόοδος και εξέλιξη» τόνισε ο πρόεδρος της Δ.Ε. του Τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ, Νίκος Βασιλείου, στον χαιρετισμό του προσθέτοντας ότι «ο ηγέτης είναι εκείνος που πρέπει να πρωτοστατήσει στο νέο μοντέλο ανάπτυξης». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ, Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, στον δικό του χαιρετισμό, τόνισε ότι «η συνάντηση αυτή είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες των τελευταίων χρόνων διότι εμπεριέχει τρεις βασικές έννοιες που μπορεί να κάνουν τη διαφορά και να δώσουν στη χώρα μας και τον λαό της σημαντική προοπτική για το μέλλον: Την έννοια της Ηγεσίας και τον ρόλο που μπορεί να παίξει για το μέλλον της χώρας. Την έννοια της ομαδικότητας και κατ’ επέκταση της αποτελεσματικότητας και ένα σημαντικό πρόθεμα λέξης το «συν» που μπορεί να κάνει θαύματα» Και κατέληξε «χρειάζεται ένα σκληρό εσωτερικό μνημόνιο μεταξύ μας για να κάνουμε κάτι ουσιαστικό για τους εαυτούς μας, την αξιοπρέπεια και τη χώρα μας».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, στο δικό του χαιρετισμό αναφέρθηκε σε όσα μπορούν να γίνουν για να υπάρχει ανάπτυξη, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για εθνικές δράσεις. «Το 2017 προβλέπεται να είναι δύσκολο για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, παρά τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης που είναι εδώ και επαναφέρουν την οικονομία στο επίπεδο του 2014. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλές και μεγάλες. Πιστεύω ότι χρειάζεται να συμφωνήσουμε επιτέλους κυβέρνηση, κοινωνία και επιχειρήσεις ότι πρέπει να βάλουμε το άλογο, δηλαδή την πραγματική οικονομία, μπροστά από το κάρο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φέσσας, και συνέχισε «Θεωρώ, βεβαίως δεδομένο ότι οι στόχοι του προγράμματος προσαρμογής που εφαρμόζει η χώρα είναι απαραίτητο να επιτευχθούν, ώστε να επανέλθει η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες επιλογές πολιτικής. Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις. Επιγραμματικά, επιβάλλεται άμεσα: να ρυθμιστεί το φορολογικό βάρος, έτσι ώστε να πέφτει σε περισσότερους ώμους, με την πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών και την χορήγηση φορολογικών κινήτρων προς τους πιο παραγωγικούς εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Να εγγυηθούμε την ασφάλεια της εργασίας και ταυτόχρονα την ευελιξία της ώστε να διευκολυνθεί η αναπτυξιακή διαδικασία. Να αρθούν σταδιακά οι περιορισμοί στη κίνηση κεφαλαίων, ώστε να δοθεί ένα μήνυμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης στις αγορές. Να συντμηθεί ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης με την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων στον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων ώστε να αυξηθεί  η παραγωγικότητα τους. Να δρομολογηθεί μια πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος όπου θα λειτουργήσει στην πράξη ο 2ος και 3ος πυλώνας με στόχο την μείωση του μη μισθολογικού κόστους, την αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων».

«Επιβάλλεται» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, «ο πολιτικός κόσμος να αφουγκραστεί τις προτάσεις των ανθρώπων της αγοράς και να δώσει λύσεις στα αδιέξοδα. Και πρέπει και εμείς να στρατευθούμε ώστε να βοηθήσουμε σε μία εθνική προσπάθεια αποτίναξης των στρεβλώσεων που χαρακτηρίζουν το παραγωγικό δυναμικό της χώρας και να αποδείξουμε έμπρακτα την αγάπη μας προς την πατρίδα μένοντας και επενδύοντας στην χώρα μας».

Ο υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, στην ομιλία του αναφέρθηκε στον ρόλο της εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. «Από το 2009 έως πρόσφατα η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία επλήγη βάναυσα, τόσο επειδή η κρίση βρήκε την οικονομία να στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια όσο και επειδή οι πολιτικές λιτότητας που ασκήθηκαν αποσκοπούσαν κυρίως στη δημοσιονομική εξισορρόπηση και ελάχιστα στη μεταρρυθμιστική ανάπτυξη της οικονομίας και κοινωνίας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αναγκαία εξυγίανση να υποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό μια αχρείαστη καταστροφή επιχειρήσεων, ανθρώπων και ιδεών και συνακόλουθα της εμπιστοσύνης που είναι το δομικό υλικό πάνω στο οποίο χτίζονται κοινωνικές συναινέσεις, πολιτικές συμπράξεις και εθνικές επιτυχίες. Φτάσαμε, έτσι σε ένα κομβικό σημείο, όπου η παραπάνω ακολουθία να χρειάζεται να αντιστραφεί και η προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και τη χώρα να απαιτεί την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων. Ευρύτερες συναινέσεις, όμως, οικοδομούνται πάνω σε γερά θεμέλια μόνο όταν όλοι οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν το μερίδιο των ευθυνών και υποχρεώσεων που τους αναλογούν. Όλες οι μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες πέτυχαν τους στόχους τους στηριζόμενες σε ευρύτερες συναινέσεις, οι οποίες ήταν πολυεπίπεδες στην υφή και πρακτική τους. Συναινέσεις στο επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας, της κοινωνίας των πολιτών και του πολιτικού συστήματος. Οι προσπάθειες αυτές της κυβέρνησης δεν έχουν βρει δυστυχώς την ανταπόκριση την οποία απαιτούν οι συνθήκες στις οποίες έχει βρεθεί η χώρα», είπε ο υπουργός.

Πρόσθεσε, ακόμα ότι «τα δεδομένα στην οικονομία έχουν σήμερα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό και η ανάκαμψη βρίσκεται προ των πυλών σύμφωνα με τις ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις σε επενδύσεις, εξαγωγές, απασχόληση, ιδιωτική κατανάλωση και ΑΕΠ, το 2ο και κυρίως το 3ο τρίμηνο του 2016. Γεγονός που καθρεφτίζεται στη σταδιακή επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ελληνική οικονομία, μετά τη συμφωνία της Ελλάδος με τους πιστωτές τον Ιούλιο του 2015, τη βεβαίωση της πολιτικής σταθερότητας με την επανεκλογή της κυβέρνησης και την ολοκλήρωση της 1ης και σύντομα της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης. Ήδη συμφωνήθηκε η βραχυχρόνια ελάφρυνση του χρέους κατά 22% του ΑΕΠ ως το 2060 ή δηλαδή κατά 45 δισ. ευρώ και το κλείδωμα των επιτοκίων στο 1,5%. Με την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα ακολουθήσει η περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων και στη συνέχεια η εισαγωγή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ». Όπως τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου, «Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης δεν ήρθε μόνη της, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας σειράς παρεμβάσεων πολιτικής και δομικών αλλαγών της οικονομίας, όπως της θεαματικής δημοσιονομικής προσαρμογής, της μεγαλύτερης μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, ύψους 17% του ΑΕΠ, που σήμερα αποτελεί πρωτογενή πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό. Της επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών συστημικών τραπεζών, με 9,4 δισ. ευρώ. Της προόδου της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, με την Ελλάδα να πραγματοποιεί την περίοδο 2016-17 ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων παγκοσμίως, το οποίο μόνο από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις αναμένεται να φέρει πρόσθετες επενδύσεις 1,6 δισ. ευρώ το 2017. Μάλιστα την τριετία 2015-2017 υπολογίζεται τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις να έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με την προηγούμενη τριετία, 2012-2014. Και της σταθερής εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Ανέφερε, ακόμα ο υπουργός ότι «η πρόσφατη αύξηση της φορολογίας στην Ελλάδα δεν την καθιστά λιγότερο ανταγωνιστική από τις χώρες μέλη αντίστοιχου επιπέδου ανάπτυξης. Ανάλογα δε με την πρόοδο της δημοσιονομικής εξυγίανσης πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μείωση του φορολογικού βάρους στον ιδιωτικό τομέα. Επιπρόσθετα η Κυβέρνηση καταβάλλει συστηματική και επίμονη δουλειά για να διευκολύνει το πεδίο άσκησης επιχειρηματικότητας».

Ο κ. Παπαδημητρίου συμπλήρωσε ότι «η επταετής ύφεση της ελληνικής οικονομίας έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για τη συμμετοχή ξένων κεφαλαίων σε όσες επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν και να αναπτύσσονται, με εξωστρεφή μάλιστα προσανατολισμό, επειδή στερούνται επαρκούς ρευστότητας.

Τόσο, η σχετική μελέτη της ΕΚΤ όσο και του ΙΟΒΕ για την επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο της παγκόσμιας έρευνας του Global Entrepreneurship Monitor επιβεβαιώνουν το πόσο ακριβό είναι το χρήμα για το επιχειρείν στην Ελλάδα σε συνθήκες περιοριστικού προγράμματος, κεφαλαιακών ελέγχων και εκτός ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Είναι ακριβώς αυτή η δυσχερής κατάσταση των πραγμάτων που θέτει τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης για την τήρηση των δεσμεύσεων, τη δημοσιονομική ελάφρυνση και την αποκατάσταση της ομαλής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων». Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε σε μια έρευνα του GEM για το 2015, η οποία «εκτός από το υψηλό συγκριτικά κόστος εκκίνησης μιας επιχείρησης στην Ελλάδα, αναγνωρίζει μεγάλη βελτίωση σε μία σειρά άλλων δεικτών για την επιχειρηματικότητα στη χώρα μεταξύ 2015 και 2014».

Ο Δημήτρης Α. Μαύρος, Μέλος ΔΣ της MRB και πρώην πρόεδρος του Τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ, παρουσιάζοντας την Έρευνα: «Μαζί κατά δήλωση ή πραγματικά μαζί;» αναφέρθηκε σε αυτά που πιστεύει το ευρύ κοινό και ο κόσμος των επιχειρήσεων για τη συνεργασία και την κρίση. Το α' panel, με θέμα «Μπορεί ο Έλληνας να συνεργαστεί;» συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Υποφάντης και συμμετείχαν οι Κωνσταντίνος Μαχαίρας, Πρόεδρος του ΙΕΛΚΑ, Ανδρέας Αθανασόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Κωτσόβολος - Dixons South East Europe, Γιώργος Βελέντζας, Διευθύνων Σύμβουλος στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε. και Μάρκος Βερέμης, Διευθύνων Σύμβουλος & Συνιδρυτής της Upstream.

Στην ατομική ευθύνη μέσα στις συλλογικότητες, αναφέρθηκε ο κεντρικός ομιλητής, Δημήτρης Νανόπουλος, Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών του Πανεπιστημίου Texas A&M. Χωρίς το "εσύ" δεν υπάρχει "εγώ". «Γενικεύοντας την έννοια της συνεργασίας, μεταξύ κοινωνικών ομάδων, πολιτικών κομμάτων, χωρών, θεωρώ ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνεται αυτόματα» είπε ο κ. Νανόπουλος. «Είναι κάτι που πρέπει να μας οδηγεί, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, σε κοινωνική πρόοδο, ειρήνη και πολιτισμική ανάπτυξη. Το μοτίβο του Αλέξανδρου Δουμά από τους τρεις Σωματοφύλακες: Όλοι για έναν και ένας για όλους, νομίζω ότι είναι καθοριστικό. Όπως έχω πει επανειλημμένως, οι νέοι γονείς πρέπει να περάσουν αυτές τις ιδέες στα παιδιά τους, όπως και την εξάλειψη του φθόνου, ένα άλλο χαρακτηριστικό των Ελλήνων, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά και να γίνουμε ίσοι εταίροι στον πολιτισμένο κόσμο της Δύσης, που εμείς φτιάξαμε…».

«Μέσα στη συλλογικότητα υπάρχει η έννοια της σχέσης και της οργάνωσης» τόνισε ο επίσημος ομιλητής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας & Φιλαδελφείας Γαβριήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στην εργασία, η οποία πρέπει να έχει σαν στόχο το "εμείς", στην εκπαίδευση, στις ίσες ευκαιρίες, σε μια ομιλία μεστή νοημάτων.

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας επί τιμή και Πρώην Πρωθυπουργός, τόνισε στην παρέμβασή του ότι στην κοινωνία πρέπει να υπάρχουν αρχές και κανόνες που θα βοηθήσουν στη διαχείριση των συγκρούσεων. Είπε, ακόμα ότι πρέπει να μάθουμε να συζητάμε και να ανταλλάσουμε απόψεις αντί ύβρεων, ενώ αναφερόμενος στην Ευρώπη, τόνισε ότι κινδυνεύει να βιώσει εικόνες του παρελθόντος, διότι η κάθε χώρα λειτουργεί μόνο προς δικό της όφελος. Στο β’ panel συμμετείχαν, πέραν του κ. Πικραμένου οι Λευτέρης Πετρούνιας, χρυσός ολυμπιονίκης στο Rio 2016 και Μάκης Μάτσας, πρόεδρος της «Μίνως – ΕΜΙ Music» με συντονιστή τον δημοσιογράφο Αθανάσιο Έλλις.

Το 10ο CEO Summit, με θέμα «Η Δύναμη του ΕΝΟΣ στο ΜΑΖΙ»: Είναι η Συν – Εργασία λέξη ελληνική; πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από τον Τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ, με συνδιοργανωτές τον ΣΕΒ, το ΙΟΒΕ, τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας και τον ΣΕΤΕ. 

Χορηγοί του Συνεδρίου ήταν οι εταιρείες: Chivas, Coca-Cola Τρία Έψιλον, Edenred,  Eurobank, Κωτσόβολος - Dixons South East Europe και Pharmathen. Υποστηρικτής η Xerox. Χορηγοί Επικοινωνίας: AdBusiness, Boussias Communications, European Business Review, Καθημερινή, Manager, Re:CSR και Retail. Χορηγοί Διαδικτυακής Επικοινωνίας: Advertising.gr, BusinessNews.gr και CSRNews.gr. Tηλεοπτικός χορηγός είναι το SBC TV.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:58 - 09 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.