ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΒ: Η εθνική κυριαχία κερδίζεται μόνο με Εθνική Στρατηγική

09:01 - 05 Ιαν 2017 | Επιχειρήσεις
ΣΕΒ: Η εθνική κυριαχία κερδίζεται μόνο με Εθνική Στρατηγική
Ηχηρό μήνυμα στο σύνολο του πολιτικού κόσμου αλλά και προς τους Θεσμούς στέλνει ο ΣΕΒ με το πρώτο του δελτίο του 2017. Οι Έλληνες βιομήχανοι κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για την ίδια την παραμονή της χώρας στη ζώνη του Ευρώ αν δεν υπάρξει Εθνική στρατηγική για ανάπτυξη η οποία θα πρέπει να βασιστεί κατά κύριο λόγο σε ελληνικά χέρια.

Πιο αναλυτικά ο ΣΕΒ στο Δελτίο του τονίζει πως αν διαιωνιστεί η σημερινή κατάσταση επιτροπείας από ξένους τεχνοκράτες, η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη είτε θα παραμείνει στα χαρτιά, με υποκατάσταση της απουσίας ουσιαστικής συμμετοχής από κάποια ειδική επιτροπεία, είτε θα λυθεί κάποια στιγμή μέσω της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Επισημάινεται ακόμη ότι βασικός στόχος για το 2017 πρέπει να είναι η αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας στην άσκηση των κατάλληλων δημοσιονομικών και αναπτυξιακών πολιτικών που θα δημιουργήσουν τη νέα Ελλάδα που παράγει και αποταμιεύει εντός της Ε.Ε.

 

Η διαρκής εξάρτηση της χώρας από την επιτροπεία μιας ομάδας τεχνοκρατών που, επί της ουσίας, ελέγχουν την καλή εφαρμογή μιας συμφωνίας που συμπληρώνεται υπό τους ασφυκτικούς χρόνους πολιτικών διαπραγματεύσεων υψηλής έντασης αντανακλά ένα κρίσιμο έλλειμμα σχεδιασμού και άσκησης πολιτικής , αναφέρεται χαρακτηριστικά ενώ σε άλλο σημείο τονίζεται

 

«Η κρίση της χώρας αποτυπώνεται μεταξύ άλλων διαχρονικά και κυρίως, στην αδυναμία της να συντάξει μια εθνική μεταρρυθμιστική στρατηγική και να την υλοποιήσει μόνη της».

 

Η στρατηγική αυτή, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, πρέπει να είναι μια εθνική στρατηγική που να ενσωματώνει τις καλές πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί σε άλλες χώρες, και στις οποίες θεωρητικά η χώρα έχει πρόσβαση μέσω της συμμετοχής της στην ΕΕ, αλλά και τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα και όπως χαρακτηριστικά τονίζεται  να είναι  « Μια εθνική στρατηγική διατυπωμένη από την ελληνική πολιτική ηγεσία, επεξεργασμένη από την ελληνική δημόσια διοίκηση, και στην οποία έχουν συνεισφέρει εποικοδομητικά με τεκμηριωμένα επιχειρήματα και μέσω μιας ουσιαστικής διαβούλευσης φορείς και εκπρόσωποι της παραγωγικής οικονομίας και της κοινωνίας».

 

Όπως επισημαίνεται ,  η αδυναμία εποικοδομητικής διασύνδεσης της ημεδαπής διοίκησης με τις διεργασίες της Ευρώπης δεν μπόρεσε να καλυφθεί από τις ομάδες τεχνικής βοήθειας ή την τρέχουσα πρακτική ελέγχου από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, όπως και οι στρατιές συμβούλων δεν μπόρεσαν ποτέ να καλύψουν το κενό συντονισμού της δημόσιας διοίκησης.

 

Η  μεγαλύτερη μεταρρύθμιση,  που θα μπορούσε να γίνει εντός του 2017, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, είναι να ξεκινήσει η πολιτική ηγεσία, και κατά προέκταση η Ελληνική διοίκηση,  να συμμετέχει πιο ενεργά και συντονισμένα σε όλες τις διεργασίες της Ε.Ε., σε όλα τα επίπεδα.

 

Τέλος , ο ΣΕΒ στο Δελτίο του δεν χαρίζεται στο πολιτικό δυναμικό της χώρας για τις διαχρονικές ευθύνες του τονίζοντας πως ενώ το  «Η Ελλάδα που παράγει» φθίνει σταθερά από το 1980 και ύστερα, καθώς στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς εκτέθηκε στο διεθνή ανταγωνισμό την ίδια στιγμή που η απόκλιση της ποιότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα ως προς την υπόλοιπη Ευρώπη αυξανόταν, κάτι το οπoίο δεν ανησύχησε κανέναν πλην ελάχιστων εξαιρέσεων), πολιτικό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.