ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το μετέωρο βήμα του ΔΟΛ και οι κρίσιμες επόμενες ημέρες Κύριο

09:39 - 05 Ιαν 2017 | Επιχειρήσεις
Το μετέωρο βήμα του ΔΟΛ και οι κρίσιμες επόμενες ημέρες
Χωρίς σενάριο για την επόμενη ημέρα, με τον έλεγχο να έχει περιέλθει πλέον στις τράπεζες και με τον Στ. Ψυχάρη να βρίσκεται ένα βήμα πριν την οριστική αποχώρηση από την ηγεσία του ΔΟΛ, ξημερώνει η ημέρα της καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων του εκδοτικού οργανισμού από τις πιστώτριες τράπεζες.

Η εκπνοή όλων των προθεσμιών και η μη καταβολή των υποχρέωσεων ύψους 9,5 εκατ. ευρώ φέρνει από σήμερα τον ΔΟΛ υπό τον έλεγχο των τραπεζών, οι οποίες σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες αναμένεται να ενεργοποιήσουν τις εκ του νόμου δυνατότητές τους και να προχωρήσουν σε ενέργειες για την έκπτωση της σημερινής διοίκησης.

 

Οι δυνατότητες που μελετούν οι τράπεζες για το μέλλον του ΔΟΛ, ο οποίος σε περίπτωση οριστικής κατάρρευσης θα τις φορτώσει με επιπλέον ζημιές της τάξεως των 180 εκατ., είναι οι εξής:

  • η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οργανισμού
  • η εξ ολοκλήρου πώλησή του σε κάποιον επενδυτή, ο οποίος θα εξασφαλίσει πάντως και κάποιο γενναίο κούρεμα των δανείων και θα κληθεί να εφαρμόσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης με περικοπές σε μισθούς και θέσεις εργασίας
  • η μετοχοποίηση μέρους ή ολόκληρου του χρέους και η πώληση των μετοχών

Η λύση του προβλήματος πάντως παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και αυτό για μία σειρά από λόγους:

 

Οι τράπεζες δεν βρίσκονται σε κοινή γραμμή και συνεννόηση για την διαχείριση της κρίσης. Η Alpha Bank φέρεται για διάφορους λόγους να επιχειρεί να κινηθεί με βάση τις διαθέσεις της κυβέρνησης, η Εθνική δεν φαίνεται να καίγεται για κάτι τέτοιο, όπως και η Πειραιώς, η οποία στην ουσία δεν έχει διοίκηση, ενώ η Eurobank ακολουθεί το βιβλίο οδηγιών της τρόικας.

 

Απουσιάζει από το πλάνο ο κρισιμότερος παράγων: ένας επενδυτής, εν είδει «λευκού ιππότη», ο οποίος θα διαθέσει τα ποσά που απαιτούνται, περί τα 20 εκατομμύρια, για την εκκίνηση μίας συζήτησης αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης του οργανισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρούσα φάση θα αρκούσε και μία αξιόπιστη δήλωση προθέσεων από κάποιον, η οποια θα ήταν καθοριστικής σημασίας ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί ο οργανισμός τις κρίσιμες αυτές εβδομάδες. Μία τέτοια εκδήλωση θα διευκόλυνε και θα επέτρεπε μία χρηματοδότηση-γέφυρα με πληρωμές προς τους εργαζομένους, μέχρις ότου μεταβιβαστεί ο οργανισμός.

 

Κατά πληροφορίες και πάντως μέχρι στιγμής σε θεωρητικό επίπεδο, ενδιαφέρον για συμμετοχή τους σε μία λύση στον ΔΟΛ έχουν ο Φ. Μπόμπολας, ο Δ. Μάρης, ο Θ. Φιλιππόπουλος αλλά και ο Γ. Αλαφούζος, χωρίς όμως να είναι γνωστό αν κάτι θα εκδηλωθεί εγκαίρως και αξιόπιστα, ούτε και αν οι τράπεζες βλέπουν με καλό μάτι όλες αυτές τις εκδοχές λύσης.

 

Σε καθοριστική παράμετρο μετατρέπεται πάντως υπό αυτές τις συνθήκες η γενική συνέλευση των εργαζομένων της επόμενης εβδομάδας, από την οποία και θα κριθεί αν θα συνεχίσουν να εκδίδονται οι εφημερίδες, δεδομένου ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να διασφαλίσουν τουλάχιστον τα απαιτούμενα ποσά για χαρτί, εκτύπωση και κάποιες αμοιβές. Μέχρι τότε - τουλάχιστον - οι εφημερίδες Το Βήμα και Τα Νέα θα συνεχίσουν την έκδοσή τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:51 - 05 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.