ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόταση για απεμπλοκή του σχεδίου για εξωδικαστικό συμβιβασμό

12:19 - 28 Ιαν 2017 | Επιχειρήσεις
Πρόταση για απεμπλοκή του σχεδίου για εξωδικαστικό συμβιβασμό
Πρόταση για απεμπλοκή της διαδικασίας θεσμοθέτησης του εξωδικαστικού συμβιβασμού αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχέδιο που ετοιμάζεται να παρει το δρόμο προς τους Θεσμούς κι αν δώσουν το πράσινο φως τη Βουλή θα προβλέπει την παροχή προστασίας, και όχι ασυλίας, στα στελέχη των τραπεζών και στους δημοσίους υπαλλήλους που θα εμπλακούν στις διαδικασίες ρύθμισηςτων ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων σε Τράπεζες, Ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο.

Έτσι στους δημοσίους υπαλλήλους θα παρασχεθεί προστασία από μηνύσεις (δηλ. το «ακαταδίωκτο»), για να μην «τορπιλίζονται», οι διαδικασίες από κακόβουλους (π.χ. ανταγωνιστές).

 

Κάθε μήνυση θα ελέγχεται:

- από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τους δημοσίους υπαλλήλους

- από την Τράπεζα της Ελλάδας για τους τραπεζικούς υπαλλήλους.

 

Στην περίπτωση που προκύψουν ευθύνες, τότε θα ασκείται δίωξη από τον Εισαγγελέα. Θα ελέγχεται ότι οι υπάλληλοι τηρούν συγκεκριμένες διαδικασίες, ενώ παράλληλα θα διενεργούνται και έκτακτοι έλεγχοι τους.

 

Τι είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός

 

Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ανοίγει τον δρόμο στις επιχειρήσεις να ρυθμίσουν όλα τα χρέη τους προς όλους τους πιστωτές τους, δηλαδή τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές. Παράλληλα θα γίνονται ρυθμίσεις και διαγραφές οφειλών προς το δημόσιο, δηλαδή εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, προς όφελος τόσο των επιχειρήσεων που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους όσο και του δημοσίου που θα συνεχίσει να εισπράττει οφειλές από τις βιώσιμες επιχειρήσεις που δεν θα οδηγηθούν σε πτώχευση. Βέβαια για να γίνει αυτό απαιτείται η συναίνεση της πλειοψηφίας των πιστωτών, η οποία επιβάλλεται στη μειοψηφία.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.