ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίθεση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στη «Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ»...για τους αγρότες Κύριο

09:00 - 10 Φεβ 2017 | Επιχειρήσεις
Επίθεση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στη «Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ»...για τους αγρότες
Σκληρή κριτική ασκεί η εταιρία GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στη λεγόμενη "Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ" (προσπάθεια στελεχών της ΠΑΣΕΓΕΣ να δημιουργήσουν ένα νέο συνεταιριστικό φορέα) με απαντητική επιστολή της που απευθύνει στον επικεφαλής του ΟΠΕΚΕΠΕ Αθανάσιο Καπρέλη αλλά και στο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου. Το όλο θέμα έχει προκύψει λόγω της σύγκρουσης για την κατανομή των ενισχύσεων των αγροτών.

 

Όπως αναφέρει η GAIA:

"Σε απάντηση της επιστολής σας για αιτιολογημένες εξηγήσεις σε όσα μας «καταλογίζει» η επιστολή της «Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ» σας αναφέρουμε τα παρακάτω: Προκύπτουν αναρίθμητα ερωτήματα επί της τυπικής ισχύος της ‘καταγγελίας’ που μας αποστείλατε. Καταρχήν, ποιους εκπροσωπεί η «ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ», η οποία αυτό-προβάλλεται ως ένας συνδικαλιστικός φορέας που στόχο έχει την προστασία των μελών της (πόσα και ποια είναι αυτά άραγε;).

Είναι μια κερδοσκοπική εταιρεία που την ενδιαφέρει ο υγιής ανταγωνισμός ή, όπως ο νόμος ορίζει, ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα;

Η προσωρινή της «ηγεσία» τί είδους εξουσιοδότηση έχει ώστε η δράση της να εξαντλείται αποκλειστικά σε καταγγελίες που αφορούν το ΟΣΔΕ και τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ;

Ποιες οι προτάσεις άραγε της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ για τα πραγματικά «προβλήματα του χώρου», εκτός της αναπαραγωγής των ίδιων ξεπερασμένων απόψεων και παλαιολιθικών καταστάσεων;

Τί συνέβη άραγε και από μέλη, μέτοχοι και ένθερμοι συνοδοιπόροι του οράματος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ μέχρι χτες, βρίσκονται σήμερα να την κατηγορούν για ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς; 

Επιχειρείται συσχέτιση της εφημερίδας ‘Υπαίθρου Χώρας’ με τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, η οποία παραμένει ατελέσφορη. Θεμελιώδης αρχή της ελεύθερης οικονομίας είναι η απρόσκοπτη διαφήμιση και η προβολή μιας εταιρείας και των υπηρεσιών που παρέχει σε οποιοδήποτε μέσο μαζικής ενημέρωσης αυτή επιλέξει σύμφωνα με τους στρατηγικούς της όρους προβολής και διαφήμισης. Η Ύπαιθρος Χώρα είναι μια κατεξοχήν έγκριτη αγροτική εφημερίδα που προβάλλει ιδιαίτερα το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και την τεχνολογία. 

Μήπως η «ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ» αγωνιά και για τον υγιή ανταγωνισμό στο χώρο του αγροτικού τύπου;

Μήπως, για να απαντηθεί το τι είναι τελικά αυτή η «ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ», είναι ένα όχημα εξυπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων και επιβολής μιας ξεπερασμένης πραγματικότητας; Αυτή την πραγματικότητα σκιαγράφησε και σε μια άλλη επιστολή της προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ μερικές μέρες πριν. Ένα είναι σίγουρο, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ προχωρά με συνεταιρισμούς που δεν θα είναι απλοί διαχειριστές αιτήσεων υποβοήθησης αγροτών για τη λήψη επιδοτήσεων (με ή χωρίς υποκαταστήματά τους σε άλλες περιφερειακές ενότητες κατά παράβαση βασικών συνεταιριστικών αρχών).

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ είναι αποφασισμένη να συμβάλει τα μέγιστα ώστε να διερευνηθούν πρακτικές και ενέργειες παράνομου πλουτισμού και διακίνησης μαύρου χρήματος και προς αυτή την κατεύθυνση προχωρούν τάχιστα όλες οι νόμιμες διαδικασίες. 

Προχωρώντας στην όποια ουσία μπορούν να έχουν τα αναγραφόμενα στην ‘καταγγελία’ της «ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ», ας σημειωθούν τα ακόλουθα:  

Τα σύντομα ηλεκτρονικά γραπτά μηνύματα στάλθηκαν σε μόλις 14 Νομούς της χώρας από τους συνεργαζόμενους Συνεταιρισμούς-Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών με βάση το πελατολόγιο που διατηρεί ο κάθε Συνεταιρισμός.

Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών (ΚΕΑ) λειτουργούν υπό τη δομή της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ από το 2014. Ωστόσο με τη συνεταιριστική τους μορφή, λειτουργούσαν και εξυπηρετούσαν τους παραγωγούς-μέλη τους, αρκετά χρόνια πριν τη δημιουργία της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Σε αυτό το πλαίσιο, διαθέτουν και δύνανται να διαχειριστούν ένα ευρύ τοπικό πελατολόγιο που ξεπερνά αυτό της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Είναι προφανές ότι το να ανατρέχει κάποιος στο πελατολόγιο που τηρεί, είναι μια αυτονόητη στρατηγική τοποθέτησης σε μια ανταγωνιστική αγορά σε όλους τους χώρους. 

Οι στρατηγικές διεκδίκησης της αγοράς, μπορεί να σχεδιάζονται κεντρικά από τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ωστόσο εκτελούνται τοπικά με ευθύνη του κάθε ΚΕΑ. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η αυτονόητη βούληση των ΚΕΑ να βοηθήσουν τους παραγωγούς των περιοχών που δραστηριοποιούνται να αποκτήσουν πρόσβαση σε επιδοματικούς πόρους που δικαιούνται. Όταν κάποια μέτρα του ΠΑΑ ανοίγουν (όπως το Μέτρο 11), τα ΚΕΑ οφείλουν με ένταση να βοηθήσουν την ίδια την

Πολιτεία να επιτύχει την μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση πόρων επ’ ωφελεία των παραγωγών.

Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε κάποια εκτίμηση υπολογισμού των πιθανών επιδοτήσεων με βάση αποκλειστικά το πελατολόγιο των ΚΕΑ. Προφανώς άλλα ΚΕΑ έστειλαν το εκτιμώμενο ποσό επιδότησης όπως υπολογίστηκε, άλλα το στρογγυλοποίησαν ενώ άλλα δεν το συμπεριέλαβαν καθόλου ή δεν το υπολόγισαν καν. Κανένα στοιχείο των τελικών οριστικών αιτήσεων των παραγωγών μετά τους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καθώς τα δεδομένα αυτά βρίσκονται στη βάση του Οργανισμού και ούτε τα ΚΕΑ ούτε η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ούτε κάποιος άλλος έχουν πρόσβαση σε αυτή.

Λόγω της δραστηριοποίησης για πολλά χρόνια και σε πολλά αντικείμενα (ΟΣΔΕ, εφόδια κλπ) είναι εξαιρετικά πιθανό το γενικό πελατολόγιο να μην ταυτίζεται με αυτό του ΟΣΔΕ της τελευταίας χρονιάς. Το να θεωρεί ένας φορέας αποκλειστικό πελάτη όποιον παραγωγό υπέβαλε αίτηση ΟΣΔΕ το προηγούμενο έτος σε αυτόν, ή γιατί είναι μέλος του, ξεπερνά τα όρια του παραλογισμού.

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ διαβεβαιώνει τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι ως ο νόμος ορίζει έχει κάνει όλες τις νόμιμες ενέργειες γνωστοποίησης της τήρησης αρχείου δεδομένων στην Αρχή Προσωπικών Δεδομένων και όλες οι ενημερώσεις είναι αυστηρά προσωπικές. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε σχετική διευκρίνιση."

Τελευταία τροποποίηση στις 10:58 - 10 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.